Banes Motor České Budějovice
22.01.2013, Petr Lundák

Michal Švihálek: Chtěl jsem dát na mistrovství víc gólů, puk proto nemám

Je mu devatenáct let, váží osmdesát dvě kila, měří 180 centimetrů a po odchodu hráčů do NHL dostává od českobudějovických trenérů stále více šancí si osahat dospělý extraligový hokej. Útočník Michal Švihálek svými výkony přesvědčil i trenéra reprezentace a zúčastnil se tak nedávného mistrovství světa dvacítek. Jenže byl to ale trochu paradox, protože Švihálek dlouhou dobu laboroval se zraněným zápěstím.

Teď už se ale hráč s jedenasedmdesátkou na dresu plně koncentruje na svůj herní projev v extralize. Na začátku rozhovoru jsme se ale vrátili na téma mistrovství světa dvacetiletých, na kterém Švihálek nastoupil do 6 zápasů a připsal si dva kanadské body za gól a asistenci.

Michale, jak jste si mistrovství světa vůbec užíval, když jste vlastně dlouho před tím nehrál?
Měl jsem poraněnou ruku a loňské mistrovství mi také o kousek uniklo, takže jsem si to užíval opravdu hodně. Přeci jen hrajete na mistrovství světa. Někdo ho zažije jednou, někdo dvakrát, ale jsou i takoví kluci, kteří ho hrají i čtyřikrát. To ale není můj případ, já jsem měl tuto jednu šanci, kterou jsem si maximálně užil.

Vy jste dal jedinou branku, schoval jste si pro sebe puk?
Puk nemám, protože jsem si věřil, že na turnaji ještě nějaký gól přidám. A pak bych si ten puk vzal. Ale i tak jsem za mojí jedinou branku moc rád.

Jak byste vy osobně zhodnotil vaše celkové účinkování na turnaji?
Tak páté místo asi žádným zklamáním za nějaký čas nebude. Vloni jsme byli také pátí. Ale teď jsme si mysleli na medaili. Ještě navíc, když jsme porazili Finy, tak jsme chtěli určitě ještě výš. Třeba to vyjde klukům příští rok, kteří jsou mladší než my.

Pak ale přišel souboj s Amerikou, kde jste dostali sedm gólů a soupeř vás přehrál rozdílem třídy. Jsou mladí Američané opravdu hokejově jinde než váš celek?
Samozřejmě, že byli lepší. Nemá smysl si tady říkat, že jsme je přehrávali, to určitě ne! Všichni to konec konců viděli v televizi, že nás přejeli, sedm nula mluví za všechno. Spíš mě mrzí našich sedmnáct vyloučeních. Kdyby jich nebylo tolik, sedm nula bychom asi nedostali, protože oni nám dali jen pět gólů v jejich přesilovkách.


Foto: Petr Kraus


Pokračování rozhovoru s Michalem Švihálkem a další zajímavosti čtěte v úterním vydání Hokejklubu č. 20, který bude provázat utkání HC MOUNTFIELD - HC Kometa Brno. Hokejklub je k dostání u kamelotů na vchodech do Budvar Arény.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....