Banes Motor České Budějovice
26.11.2011, Miroslav Mayer

Františku Ptáčkovi přijede popřát PSG Zlín

Č. B u d ě j o v i c e - V neděli večer se v Budvar aréně odehraje další extraligový zápas, kde soupeřem HC MOUNTFIELD bude mužstvo PSG Zlín. Utkání bude velice zajímavé hned z několika aspektů. Největším lákadlem bude jistě tisící zápas českobudějovického kapitána Františka Ptáčka, na který se chystá hokejová veřejnost již delší dobu. Neméně důležitý bude pro domácí zisk bodů, který by je udržel před sousedem v tabulce právě ze Zlína. Přijďte popřát českobudějovickému kapitánovi v neděli od 17.00 do Budvar arény.

O soupeři PSG Zlín

PSG Zlín je v současné době sousedem v tabulce Tipsport extraligy. Má odehráno o dva zápasy více a stejný počet bodů. Po reprezentační přestávce se Zlínu také zvláště nedaří, když z pěti zápasů dokázal získat sedm bodů, ale jen jeden zápas vyhráli Zlínští v normální hrací době, jeden v prodloužení a jeden až na samostatné nájezdy.

Zlín je prvním soupeřem, který se podívá do Budvar arény letos již podruhé, protože si s Jihočechy vyměnil pořadatelství zápasu. Paradoxem je, že v loňské sezóně tomu bylo přesně naopak, kdy se nejprve hrály dva zápasy ve Zlíně a pak dva v Českých Budějovicích. Loni získali Českobudějovičtí se Zlínem více bodů, protože se jim po delší době povedlo zvítězit i ve Zlíně.

Mužstvo z metropole Valašska hraje nepříjemný obranný hokej, který většina mužstev nemá ráda. Střílí málo branek, ale také málo inkasuje. Zlín vstřelil dokonce nejméně branek v celé Tipsport extralize a má navíc na páté příčce záporné skóre -3 branky.

PSG Zlín také sehrál, spolu se Spartou, nejvíce zápasů v prodloužení nebo na nájezdy a to hned devět. Zatím vyhrál o jeden více než prohrál. Po reprezentační přestávce oba takovéto zápasy dokázal vyhrát.

Zlínskou ofenzívu táhne hlavně dvojice Petr Leška a Bedřich Köhler. Zatím se bodově nedaří velké letní posile Petru Čajánkovi, který má dokonce v hodnocení účasti při brankách na ledě -2 body. Nejlepším střelcem týmu je Bedřich Köhler, který se již trefil desetkrát.

Mužstvo má dva vyrovnané brankáře, kteří se střídají a zatím mají odchytáno přibližně stejně minut, ale v posledních zápasech dostával přece jen více času zkušenější Luboš Hořčička, který odchytal i poslední zápas Zlína ve Vítkovicích.

Právě poslední zápas ve Vítkovicích Zlínu nevyšel, když prohrál 1:3. Do zápasu pro zranění nenastoupil Petr Čajánek a obránce Dalibor Řezníček. Zranění obou by neměla být vážná a jejich start v Budvar aréně tak není vyloučený.

Z domácí kabiny

Reprezentační přestávky již tradičně působí týmu HC MOUNTIELD problémy. Letos zatím ze čtyř zápasů po přestávce vyhráli Jihočeši jen jeden. Navíce se jim přestalo dařit i na hřištích soupeřů, kde jejich vítězná šňůra skončila ve Vítkovicích. Mužstvu úplně odešla střelecká forma. Sedm vstřelených branek ve čtyřech zápasech je málo a to je jedním z důvodů poklesu v tabulce.

Mužstvo si navíc nepomůže ani v přesilových hrách. Naposledy Jihočeši skórovali v početní převaze již 25.10. doma s Mladou Boleslaví. Od té doby se Jihočeši marně pokouší z početní výhody vstřelit branku.

Po reprezentační přestávce zasáhla do sestavy i zranění. Postupně to postihlo Milana Gulaše, René Vydareného a Lukáše Květoně. I toto určitě zamíchalo sestavou Českobudějovických a narušilo nacvičené věci. Přesto by se mělo mužstvo s touto těžkostí vyrovnat a opět se rozjet ke kvalitním výkonům.

Zajímavosti zápasu

Největší událostí bude tisící zápas kapitána Jihočechů Františka Ptáčka. Této události bude před zápasem věnována patřičná pozornost a pro Františka Ptáčka je připraven k této události speciální dres. Trikot pro jubilejní zápas bude na přední straně zdobit zvláštní emblém připomínající právě 1.000 utkání v extralize. Po skončení utkání pak František Ptáček tento hraný dres věnuje do internetové aukce. Před samotným zápasem zkušenému obránci k úctyhodnému jubileu pogratulují zástupci vedení HC MOUNTFIELD a předají mu také dres se symbolickou číslovkou 1000.

Petr Leška míří do klubu kanonýrů a chybí mu jediná branka do mety 250 gólů v součtu reprezentace a extraligy. V minulém zápase vyšel naprázdno a tak jubilejní branka může přijít právě v tomto zápase.

Vzájemný zápas

Jediný vzájemný duel se odehrál v Budvar aréně a domácí v něm byli úspěšnější, když vyhráli 4:0. Jakub Kovář vychytal svoji první letošní nulu a útočníkům se podařilo překonat Sedláčka hned čtyřikrát.

Sestavy z posledních zápasů

HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Vráblík, Mikuš, Kolarz - Kotalík, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Martynek - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Červený, Podlešák, Sailer - Burian.

PSG ZLÍN: Horčička - Hamrlík, Linhart, Galvas, Matějíček, Zámorský, Lučka, Míka, Tesařík - Holík, Leška, Köhler - Důras, T. Sýkora, O. Veselý - Kubiš, Roman Vlach, Ondráček - Fořt, Honejsek, F.Čech.

Statistiky

25. kolo
HC MOUNTFIELD


PSG ZLÍN
4.
Umístění v tabulce
5.
23 / 12 - 2 - 1 - 8
65:53 / 41
Statistiky v sezoně
(základní část)
25 / 9 – 5 - 4 - 7
52:55 / 41
2:3 K. Vary(V)
0:3 Vítkovice (V)
2:1 Brno (D)
Aktuální série
1:3 Vítkovice (V)
4:3sn Slavia (D)
1:0 K Vary (D)
Pavel Kašpařík 19 (8+11)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Petr Leška 17 (4+13)
Lukáš Květoň (10)
Nejlepší střelec v sezoně
Bedřich Köhler (10)
Pavel Kašpařík (11)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Petr Leška (13)
František Ptáček 7 (1+6)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Martin Hamrlík 9 (0+9)
4 hráči (+5)
Vráblík, Kašpařík (-2)
+/- bodování v sezoně
Petr Leška (7)
5 hráčů (-2)
Lukáš Květoň. Milan Gulaš (30)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Petr Leška (45)
Jakub Kovář 92,87% - 2,24
Pavel Kantor 93,10% - 1,67
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Luboš Hořčička 93,36% – 2,00
Jakub Sedláček 92,16% - 2,15
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....