Banes Motor České Budějovice
26.11.2011, Petr Lundák

Jak vidí Františka Ptáčka trenéři, spoluhráči a manažeři?

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Pro hokejistu je magická hranice tisíce odehraných utkání něco podobného jako padesáté narozeniny. I když na druhou číslovku si kapitán a extraligový matador František Ptáček bude muset ještě počkat, první metu má nadosah! Redakce webu hokejcb.cz se na Františkovu kariéru podívala z druhé strany. Co si tedy o Ptáčkovi myslí jeho trenéři, bývalí i současní spoluhráči?

Zeptali jsme se zástupců českobudějovického HC MOUNTFIELD, v jehož dresu se František Ptáček tisícovky dočká, ale také Pavla Šreka a Jaroslava Nedvěda. Tedy bývalých spoluhráčů z pražské Sparty, které sám Ptáček dříve označil za hráče, na které za svou kariéru hodně vzpomíná.

Co si myslí o Františku Ptáčkovi...

Josef Zajíc (sportovní manažer HC MOUNTFIELD):
"Pamatuji si Františka ještě jako protihráče. A musím říci, že je to jeden z posledních obránců - rytířů. On snad nikdy na protihráče neudělal zákeřný zákrok, vždy hrál podle pravdiel. I proto jste ho museli i po zápase respektovat.
To je poznání, když jsem ještě hrál. A teď, když jsem de facto jeho nadřízený? On je naprostý profesionál, který je zcela oddaný hokeji. Pro mne je to opravdu čest, být s Františkem v jednom týmu."

František Výborný (trenér HC MOUNTFIELD):
"Já Frantu vidím jen v kladných položkách a číslech. Protože on je opravdu příklad správného sportovce. Znám ho od jeho patnácti let, je vychován ve slušné rodině. Dokonce pro hokej je až moc slušný, často jsme ho pobízeli, aby se s rozhodčími víc hádal (směje se).
Pořád poctivě pracuje i mimo led a je příkladem pro mladé hokejisty. To na něm obdivuji."

Jiří Šimánek (hráč HC MOUNTFIELD):
"Co mám říct o Frantovi? Je to neskutečný profík! Musím souhlasit s trenérem, náš kapitán je opravdovým příkladem pro mladé a začínající hokejisty. Mimo led, zápasy a tréninky je taktéž v pohodě. Nezkazí nikdy žádnou srandu. Kapitán, jak má být."

Pavel Šrek (bývalý hráč pražské Sparty):
"Tisíc odehraných zápasů je výjimečná událost. Myslím, že to jen dokazuje, co hokeji všechno věnoval a jak mu je oddaný. Musím na něj říct jen samé superlativy. A to nejen jako na někdejšího spoluhráče, ale také jako kamaráda v osobním životě. V kabině jsme seděli vedle sebe, a tak spolu probírali spoustu věcí a později se začali scházet i naše celé rodiny. Na ledě vynikal vždy svou spolehlivostí, myšlenkou a uměním číst hru."

Jaroslav Nedvěd (bývalý hráč pražské Sparty):
"Moje první vzpomínka na Frantu je v době, když jsem se vracel do Sparty ze zámoří. Tehdejší trenér pan Horešovský mi říká: "Dám ti tam k sobě jednoho mladýho kluka, je ve výběru dvacítky. Bude ti tam na ledě kolem tebe lítat a ty si ho tam nějak srovnej." A já jsem si tak říkal: Ježiš, co to bude zač, ten bude plašit a zmatkařit. (směje se) Ale hned od prvního tréninku jsem pak viděl, jak má Franta super hokejové myšlení, jak dobře čte hru... Už tehdy byl strašně pracovitý a poctivě na sobě makal. A to se projevuje hlavně nyní, kdy je pořád schopný hrát na té nejvyšší úrovni a dosáhl takové mety. Já osobně jsem za svou kariéru určitě také odehrál tisíc zápasů, i když v různých soutěžích. Tím, že Franta strávil celou kariéru v extralize, tak je určitě hodně příjemné mít na kontě takové jubileum. Když jsme hráli spolu, on měl ze začátku na starosti defenzivu a já obstarával podporu ofenzivy a vyjížděl na výlety. Pak se to časem obrátilo a on se vypracoval v ofenzivního beka. Měli jsme spoustu společných signálů a rituálů, už třeba i na rozcvičce. Když řeknu, že jsem ho vlastně zaučoval, bylo pak zajímavé sledovat, jak začal postupně on zaučovat další mladší spoluhráče. Pokud Franta řekl, že vzpomíná spolu s Pavlem Šrekem na nás dva... Musím rovněž říct to samé. Člověk zažil spoustu skvělých kluků, ale já osobně bych vybral dva až tři kluky, na které vzpomínám nejvíce. Franta je mezi nimi."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....