Banes Motor České Budějovice
23.11.2011, Miroslav Mayer

František Ptáček - 1000 zápasů - shrnutí

Č. B u d ě j o v i c e - Příští neděli zažije Tipsport extraliga a fanoušci hokeje něco, co není k vidění každý den. František Ptáček odehraje svůj tisící zápas v nejvyšší soutěži. Stane se tak na českobudějovickém ledě při utkání se Zlínem. Českobudějovický kapitán tak bude po Josefu Řezníčkovi teprve druhým hráčem v historii, který překoná metu tisíce odehraných zápasů.

Na tuto událost jsme upozorňovali již v předsezónním rozhovoru a připravuje se na ni celá hokejová veřejnost. Nyní se podíváme statisticky na kariéru Františka Ptáčka od jejího začátku až do mety tisíce zápasů.

První a tisící zápas

Svůj první zápas extralize odehrál František Ptáček v šestnáctém kole v listopadu roku 1993 proti Zlínu. Nastupoval tehdy v dresu Sparty Praha. Svůj tisící zápas by měl sehrát 27. listopadu 2011 ve Zlíně. Tisícovku zápasů tak stylově uzavře opět se Zlínem. Na tisíc zápasů tedy potřeboval devatenáct let. Znamená to, že každý rok odehrál průměrně skoro 53 zápasů.

Z tisíce odehraných zápasů jich přesně 850 sehrál v základní části a 150 v play-off, nebo v play-out. V nadstavbové části si nezahrál jen třikrát a to v hned v první sezóně a pak dva roky v Karlových Varech. Čtyřikrát dokonce došel až na samý vrchol play-off, když se Spartou vyhrál čtyři tituly mistra. Nejvíce zápasů sehrál ve Spartě a to 710, na druhém místě je HC MOUNTFIELD 153 a třetí jsou Karlovy Vary, kde naskočil na extraligový led ke 137 zápasům.

Stabilní forma a pevné zdraví

Stabilní forma a pevné zdraví, to jsou hlavní předpoklady dosažení mety tisíce zápasů v nejvyšší soutěži. Z osmnácti dosud odehraných sezónách odehrál v sedmi z nich šedesát a více zápasů základní části plus play-off. Rekordem je 68 zápasů v sezóně 2006/07, kdy Sparta získala svůj zatím poslední titul. Pouze ve dvou sezónách odehrál méně než padesát zápasů.

Produktivita

František Ptáček nikdy nepatřil mezi vysloveně produktivní obránce. Jeho největší devizou je všestrannost. Přesto má na svém kontě 314 kanadských bodů. Povedlo se mu vstřelit 102 branek a přidat 210 asistencí. Kromě první sezóny se trefil v každé alespoň jednou. Nejvíce branek dal v loňské sezóně celkem 13. To byla i bodově nejúspěšnější sezóna, když získal celkem 30 bodů (13+17). Více než deset branek vstřelil ještě dvakrát, jednou ve Spartě a jednou v Karlových Varech.

Vyloučení

František Ptáček patří k hráčům, kteří příliš nefaulují a věnují se více hře než zbytečnému řečnění. Přesto se nedá říci, že by se vyhýbal tvrdé hře. Za svoji kariéru nasbíral celkem 508 trestných minut. Rekordem je 68 trestných minut v sezóně 2006/07 ve Spartě, kdy zároveň odehrál nejvíce zápasů.

Ještě nekončí….

Vzhledem k fyzické kondici, chuti do hokeje, do tvrdé práce a dobrému zdraví František Ptáček ještě svůj hokejový příběh neuzavírá. Pokud vydrží zdraví a forma může dokonce ještě letos překonat Josefa Řezníčka v celkovém počtu odehraných zápasů. Stane se tak pokud HC MOUNTFIELD postoupí v play-off nejméně do semifinále. Obojí, postup do semifinále i překonání rekordu, by určitě všichni fanoušci českobudějovického hokeje přivítali s nadšením.


Rozhovor s Františkem Ptáčkem ze září si můžete připomenout ZDE!
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....