Banes Motor České Budějovice
19.11.2011, Michal Špírek

Po dvou domácích prohrách uspět. Cíl proti Kometě je jasný

Č. B u d ě j o v i c e - Budvar Aréna už dvakrát za sebou neodolala nájezdu protivníka a Pardubice s Libercem si odvezly tři body. Ve 23. kole Tipsport extraligy dorazí k souboji s HC MOUNTFIELD brněnská Kometa. V prvním vzájemném zápase sezóny Jihočeši uspěli 4:1, nyní chtějí na tuto výhru navázat. Fanoušci českobudějovického hokeje vyrazí k zápasu v netradiční čas. Utkání je přenášeno Českou televizí a jeho úvodní buly bude vhozeno v neděli už v 15:40.

O soupeři HC KOMETA BRNO

Brno přijede do Českých Budějovic, kde v minulé sezóně dvakrát prohrálo, se smíšenými pocity. Kometa vyhrála své dva poslední zápasy doma a ani jednou v nich neinkasovala. Navázat na tyto výhry chtěli svěřenci trenéra Venery v pátek ve Varech. K úspěšnosti mise scházelo jen třináct vteřin. Kometa vedla 3:2, ale neodolala závěrečnému tlaku, nechala vyrovnat stav a na nájezdy nakonec padla.

Ve všech brankách Komety měl v pátek prsty Tomáš Divíšek. Toho přivedl brněnský klub do svých řad po reprezentační přestávce. V posledním měsíci posílila Kometa i o další dvě zvučná jména, a to o dalšího centra Róberta Petrovického a z bratislavského Slovanu se vrátil Jozef Balej. Naopak zpod Špilberku se balil Andrej Podkonický. Nejproduktivnějším hráčem Brna je Tomáš Pospíšil. Pospíšil působil minulou sezónu ve Slavii a za 52 duelů nastřádal jen devět kanadských bodů. Nyní už jich má na kontě sedmnáct.

Trenér HC MOUNTFIELD František Výborný už vyhlíží nejbližšího soka: "Brno má kvalitní mužstvo, v čele se dvěma výbornými brankáři. Určitě v neděli nepřijede nějaký nazdárek." Z těchto kvalitních brankářů, kdy Hoviho doplňuje Jiří Trvaj, ale letos dostává na pozici jedničky přednost Fin Sasu Hovi. Trvaj zatím odchytal jen 94 minut.


Před Hovim bylo živo. První vzájemné utkání sehrál HC MOUNTFIELD na ledě Kajot Arény v 10. kole Tipsport extraligy a zvítězil tam 4:1. Po dvou kanadských bodech si připsali hned tři hráči - Vydarený, Kašpařík a Šimánek. Velký podíl na výhře měl Jakub Kovář, se kterým si domácí nevěděli i přes množství gólových příležitostí rady. (foto: hc-kometa.cz)

Z domácího tábora

Dříve jen těžce dobytná Budvar Aréna hned třikrát z posledních čtyř zápasů HC MOUNTFIELD kapitulovala. Na jihu uspěl Litvínov, Pardubice i Liberec, Jihočeši si poradili jen s poslední Boleslaví.

Otázka visí nad nedělním startem beka Reného Vydareného, který odstoupil z posledního zápasu. Lépe už to vypadá s Milanem Gulašem, který sice stále pociťuje následky střetu se sparťanem Sersenem, ale do zápasu s Brnem by mohl být připraven nastoupit.

Začátek utkání byl stanoven na 15:40 hod. Bohužel pro fanoušky českobudějovického sportu tak dojde ke kolizi s fotbalovým zápasem Dynama se Žižkovem. Důvodem, proč se zápas neodehraje od obvyklých nedělních 17:00, je zařazení utkání do přímého přenosu České televize v rámci tzv. Velké hokejové neděle, kdy po skončení utkání HC MOUNTFIELD - Kometa Brno bude následovat ještě další přímý přenos vybraného utkání. Jihočeši tak odehrají druhý zápas v řadě doma před televizními kamerami. Minule uspěl Liberec, nyní je čas, aby se vítězstvím předvedly České Budějovice...

Zajímavost zápasu - Padne branka v přesilovce?

Jestli se nedělní soupeři nemají moc čím chlubit, tak jsou to přesilové hry a jejich využívání. Kometa je v této statistice dokonce se Zlínem nejhorší v celé extralize, v gól přetaví jen 5,3% svých přesilovek. HC MOUNTFIELD je na tom oproti svému soupeři sice o dost lépe a využije každou jedenáctou přesilovku, ale průměr 9,2% stačí jen na dvanácté místo z extraligových mančaftů.

Sestavy z posledních zápasů

HC MOUNTFIELD: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, J. Novák, Vydarený, Vráblík, Mikuš, Kolarz - Kotalík, Kašpařík, Šimánek - Pletka, Langhammer, Podlešák - L. Květoň, Červený, Martynek - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný.

HC Kometa Brno: Hovi - Žižka, Švrček, Bičánek, Kováčik, Valach, Malec - Balej, Petrovický, Pospíšil - Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý - Jakub Svoboda, Divíšek, Hubáček - Jankovič, Koreis, Zohorna - Kempný, Křivohlávek.

Statistiky

22. kolo
HC MOUNTFIELD


HC KOMETA BRNO
3.
Umístění v tabulce
8.
20 / 11 - 2 - 1 - 6
61:46 / 38
Statistiky v sezoně
(základní část)
22 / 8 - 3 - 1 - 10
61:60 / 31
2:5 Pardubice (D)
3:2sn Sparta (V)
2:3 Liberec(D)
Aktuální série
4:0 Slavia (D)
2:0 Vítkovice (D)
3:4sn Vary (V)
Pavel Kašpařík 19 (8+11)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Tomáš Pospíšil 17 (8+9)
Lukáš Květoň (10)
Nejlepší střelec v sezoně
Tomáš Pospíšil, Jakub Svoboda (8)
Pavel Kašpařík (11)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Tomáš Pospíšil (9)
František Ptáček 6 (1+5)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Tomáš Žižka 6 (1+5)
Rudolf Červený (+6)
Roman Vráblík, Jakub Marek, Vilém Burian (-1)
+/- bodování v sezoně
Tomáš Malec (+7)
R. Petrovický (-4)
Lukáš Květoň (28)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jaroslav Svoboda (43)
Jakub Kovář 93,02% - 2,22
Pavel Kantor 93,10% - 1,67
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Sasu Hovi 91,11% – 2,51
Jiří Trvaj 85,19% - 5,11
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....