Banes Motor České Budějovice
10.11.2011, Tisková zpráva

Ptáček: Chartu je třeba přinést do celé společnosti

Kapitán Českých Budějovic František Ptáček je v extralize považován za jednoho z nejslušnějších hráčů. Zkušený obránce navíc v dresu Sparty před lety získal i cenu fair play, tehdy udělovanou hráči s dostatečným počtem odehraných zápasů a nejmenším počtem trestných minut. „V poslední době se hráči zlepšili. Hraje se o hodně férověji, říká Ptáček. Chartu fair play, projekt České pojišťovny, mohou podepsat i fanoušci, a to na stránce www.fairhokej.cz.

Co si myslíte o projektu Charta-fair play?
Vyběhlo to loni a byla to dobrá myšlenka. Jsem rád, že to pokračuje i letos a není to jen nějaký výkřik do tmy. Nemělo by to být jen o hokeji, mělo by se to přenést na celý sport a z něj i do společnosti.

Co si představujete pod pojmem fair-play?
Z hlediska sportu určitě hrát tak, abych svým jednáním na ledě neublížoval soupeři, měl k němu respekt a uměl přijímat porážky.

Pamatujete si na nějaký zákrok, který vás hodně rozčílil?
Zákroky samozřejmě jsou a dějou se. Hokej je rychlá hra plná emocí. Důležité ale je si to uvědomit a po zápase se soupeři třeba omluvit a vyříkat si to. Na ledě jsme všichni soupeři, jakmile ale zazní hvizd, mělo by jít vše stranou. Emoce musejí pryč a musíme se chovat jako normální lidi.

Celou kariéru hrajete v Česku, jakým směrem se ubírá český hokej v tomhle?
Když jsem začínal, hráči k sobě měli určitě větší respekt a zákeřných zákroků bylo hodně málo. Pak přišlo období, kdy to bylo docela tvrdé. Hemžily se zákroky u mantinelu a hokej hodně bolel. V poslední době si ale na to rozhodčí dávají větší pozor, mají přísnější měřítko a na ledě se hraje o hodně férověji.

Charta není jen o hokejistech, ale taky o fanoušcích. Co říkáte na ty v ČR?
Některé mám samozřejmě rád a některé nemusím. Když ale vezmu českého hokejového fanouška jako celek, mám ho moc rád. Hokej v Česku totiž z tohoto pohledu není jenom o tom jít bezhlavě někomu fandit a léčit si mindráky. Fanoušci mezi sebou spolupracují, jsou v kontaktu. Kolikrát jedou přes celou republiku a když dorazí na stadion, jdou s domácími na pivo. Probírají a berou hokej jako sport, jako zábavu. Umějí přijímat porážky a uznat, že byl soupeř lepší. Toho si moc vážím.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....