Banes Motor České Budějovice
10.11.2011, Radek Papáček

HC MOUNTFIELD podporuje dárcovství krve

Č e s k é B u d ě j o v i c e – Hokejisté HC MOUNTFIELD se poprvé v loňské sezoně připojili k projektu Kapka pro život a pomoci k získání nových dárců krve z řad hokejových fanoušků chtějí také letos. Jedná se totiž o dlouhodobý projekt. „Je důležité, aby naši hráči šli příkladem nejen na poli sportovním, ale také v běžném životě. Hráči si to uvědomují a věříme, že také z řad našich fanoušků se jich co největší počet stane pravidelnými dárci krve,“ říká Josef Zajíc, sportovní manažer klubu.

Josef Zajíc se dále společně s kapitánem A-mužstva Františkem Ptáčkem a koordinátorkou projektu za HC MOUNTFIELD Lenkou Papežovou zúčastnil nedávného republikového setkání zástupců Klubů dárců krve ČČK v Českých Budějovicích.

„Naším cílem je také samotné hokejisty v očích fanoušků takzvaně zlidštit. Vedle sportovních výkonů hokejisté totiž také nezapomínají na pomoc druhým. Chceme šířit podvědomí o potřebě dobrovolného dárcovství krve a k odběru díky našemu projektu přivést také zejména co nejvíce prvodárců,“ uvedla Lenka Papežová.

Náramek dárkem pro prvodárce

Každý prvodárce, nebo člen Fanklubu (pokud se dostaví s kartičkou dárců) si tak může v klubu vyzvednout zdarma silikonový náramek s logem akce Kapka pro život. Ostatní fanoušci, pokud předloží průkaz dárce s čestným odběrem, si mohou tento náramek zakoupit za zvýhodněnou cenu 25 Kč.

„Darovat krev je to nejmenší, co každý ve svém životě můžeme udělat. A já jsem například obrovsky rád, že po vlastní zkušenosti s darováním mohu osobně všem fanouškům i klukům v kabině poradit, že to skutečně nic není. Člověk navíc získá jiný pohled na život. Je důležité umět pomoci nezištně,“ říká František Ptáček, kapitán prvního mužstva.

„Jsme rádi, že spousta profesionálních sportovců a mediálně známých osobností svou krev daruje. Přestože se tato informace ve výčtu jejich úspěchů nevyskytuje. Spousta lidí však následuje své vzory a proto jsme potěšeni, že k dobrovolnému dárcovství krve své fanoušky vyzývají také hokejisté HC MOUNTFIELD,“ uvedl Ing. Jiří Mareček, předseda Klubu dárců krve při OS ČČK.

Darovat krev všichni zájemci mohou na transfuzním oddělení českobudějovické nemocnice. „Naše nemocnice je jedna z největších v republice a je tady špičková medicinská péče. Provádíme náročné operace, a proto potřebujeme mít k dispozici velké množství krve,“ uvedl primář transfuzního oddělení nemocnice MUDr. Petr Biedermann při prvním hromadném darování fanoušků klubu, které se uskutečnilo v měsíci únoru.

„V současné době dochází ke generační obměně dárců. Ti starší odcházejí a potřebujeme mladší,“ dodal primář. Po ukončení hokejové sezony 2011/2012 darují krev také samotní hráči HC MOUNTFIELD.


Josef Zajíc hovoří na setkání zástupců Klubů dárců krve ČČK.


František Ptáček zaujatě vypráví o svých zkušenostech s darováním krve.


Kapku pro život představila Lenka Papežová, autorka myšlenky projektu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....