Banes Motor České Budějovice
04.11.2011, Petr Novotný

Ptáček: Musíme to pustit z hlavy a myslet na další zápas

Č. B u d ě j o v i c e – Minulé zápasy přinášely slastné pocity. Vítězství doma i venku. Euforie. Jenže zápas s Pardubicemi nastavil zrcadlo. Nikdo nejásal, všichni chodili se sklopenými hlavami a řada diváků odcházela z haly dlouho před koncem. Jihočeši zažili zápas, kdy se jim prostě nedařilo vůbec nic. Byli později u puků. Přesně nenahráli a žádná z jejich střel ani nedokázala a vystrašit gólmana Růžičku, natož aby ho zaskočila. „Patnáct zápasů jsme to tlačili. Dnes se naše chyby nakumulovaly a pak z toho byla taková smršť,“ krčil rameny kapitán HC MOUNTFIELD František Ptáček.

„Musíme to hodit za hlavu a připravit se na poslední zápas před pauzou.“

Takovýhle výsledek čekal málokdo. Jihočeši v poslední době měli výbornou sérii.Od nepovedeného duelu doma s Litvínovem jen vyhrávali za plný počet bodů a svou úspěšnou sérii zakončili výsledkem 3:0 na ledě Slavie. Proti Pardubicím, které v této sezoně nehrají nějak oslnivě, kdekdo čekal další tři body. Marně. Jihočeši neproměnili svůj klasický skvělý úvod. „Věděli jsme, že Pardubice přijedou a budou chvíli čekat, s čím přijdeme,“ uznal František Ptáček. Bohužel pro domácí pak začali svěřenci trenéra Hynka hrát aktivně a dostali se do vedení šťastnou střelou Aleše Píši od modré čáry.

Ačkoliv jedna branka zápas nedělá, proti Pardubicím byla téměř rozhodující. Na začátku druhé a dokázali dát hosté druhou branku a během šesti minut vstřelili další tři. Z toho jednu v oslabení a všechny po hrubých chybách domácích obránců. „Patnáct zápasů jsme to tlačili. Dneska se chyby nakumulovaly, byla z toho taková smršť,“ pokrčil rameny domácí kapitán.

Trenér HC MOUNTFIELD reagoval po čtvrté brance time-outem, po kterém vystřídal i brankáře Kováře. „Řekli jsme si, že nesmíme bláznit, zklidnit to a pokusit se s výsledkem něco udělat,“ dodal kapitán. Nepovedlo se ani jedno, protože krátce po příchodu Kántora do branky ho překonal Pavel Brendl. Ovšem to už bylo ze strany hostí takřka všechno. Domácí pak ještě vykřesali naději gólem Květoně, ale další branku dali až pět minut před koncem.

„My jsme taky jeli několikrát na branku, ale nedali. Pardubice jo. V tom byl ten rozdíl a pak už to byla hra kočky s myší,“ vrátil se ještě k příčinám porážky Ptáček. „Za stavu tři nula už nemůžete nic ztratit, jen získat. My bohužel nezískali nic. Nedá se nic dělat. Tenhle zápas musíme hodit za hlavu a soustředit na ten poslední před reprezentační pauzou.“

Na Budějky jsme byli dobře nachystaní, tvrdil Petr Koukal

Reprezentační útočník zažil výborný večer a potvrdil, že pro svůj tým je naprosto klíčovým hráčem. Jako kapitán totiž dvěma brankami dovedl Východočechy k vítězství v těžkém zápase na budějovickém ledě. „Věděli jsme, jak domácí hrají, dobře jsme se na Budějovice připravili,“ konstatoval s úsměvem Petr Koukal a postupně specifikoval, v čem "speciální" příprava spočívala. „Měli jsme poradu jako před každým zápasem, ale trenéři nás důrazně upozorňovali na způsoby hry Budějovic,“ dodal. Úkolem hráčů bylo zachytit domácí nástup, dobře utkání odbránit a postupem času být aktivnější směrem dopředu.

To Petr Koukal i další jeho spoluhráči splnili na sto procent a v patnácté minutě svou vzrůstající aktivitu potvrdili prvním gólem. Na začátku druhé třetiny pak ve vlastním oslabení skóroval právě Koukal, aby ve 28. minutě vyhnal z branky domácího gólmana Jakuba Kováře. „Sám si na takovou třetinu, kdy se povedlo nastřílet čtyři góly během pár minut nepamatuji,“ omlouval se.

Když měl najít největší rozdíl mezi svým celkem a domácími, dlouho neváhal a určil jím bruslení. „U většiny puků jsme byli mnohem dříve než domácí. Dokázali jsme je dostávat místy pod tlak a z toho pak pramenily jejich chyby, které jsme dokázali využít,“ vysvětlil Koukal, který je rád, že se jeho tým střelecky zvedá. Na jihu Čech navázal na své vystoupení proti Zlínu, kterému nastřílel šest branek. „Střelecky se nám teď daří tak, jak bychom si představovali, ale nesmíme usnout na vavřínech a přiznat si, že proti Zlínu i Budějovicím nám tam spadlo téměř vše, na co jsme sáhli,“ přidal svůj pohled na poslední dvě utkání.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....