Banes Motor České Budějovice
27.10.2011, Pavel Kortus ml.

Výborný: První místo je příjemné, ale je za námi teprve čtvrtina

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD se po patnácti odehraných kolech drží na čele extraligy. Jejich trenér František Výborný je s úvodní čtvrtinou spokojen, přesto postavení v tabulce nepřeceňuje. „Je to sice příjemný pocit, ale pozice v tabulce se mění každým kolem a nepřikládám tomu takový důraz. Je za námi první čtvrtina a na nějaké důkladnější hodnocení je ještě brzy,“ zdůrazňuje jihočeský stratég.

Svěřenci Františka Výborného se po patnácti odehraných kolech vyhřívají na prvním místě extraligové tabulky. Ale zkušený kouč toto postavení nijak nepřeceňuje. „Je to sice příjemný pocit, ale postavení v tabulce se mění každým kolem a nepřikládám tomu takový důraz. Je za námi první čtvrtina a na nějaké důkladnější hodnocení je ještě brzy,“ zdůrazňuje jihočeský stratég. Sám Výborný si přeje, aby se jeho tým držel v popředí. „Pro nás je důležité, abychom pravidelně bodovali a neustále se drželi předních týmů,“ vytyčuje cíle do budoucna.

Zkušený trenér je rád, že jeho tým navazuje na dobrou přípravu, kdy se Jihočechům enormně dařilo. „Hráči přes léto prokazovali stabilitu svých výkonů a pouze to přenesli do ligy. Je sice za námi pouze čtvrtina, přesto je příslib do budoucna,“ chválí si Výborný. „Jak jsem již říkal, prozatímní výsledky bych nijak nezveličoval, ale každopádně mě to těší. Extraliga je hrozně vyrovnaná, není jednoduché se udržet na špici a každý může porazit každého.“

Hokejisté HC MOUNTFIELD zvítězili po návratu Aleše Kotalíka šestkrát v řadě, jenže jejich série skončila v utkání, kdy to asi nikdo nečekal. „Litvínov podal výborný výkon a pro nás to bylo podobné utkání jako třeba se Spartou. Tlačili jsme, jenže branku jsme nedali a inkasovali jsme laciný gól, když jsme ztratili kotouč v útočném pásmu a Kuba Kovář měl při střele zakrytý výhled,“ vrací se k porážce s Litvínovem.

„Po obdržené brance jsme otevřeli hru a vznikala okénka v naší obraně. To utkání jsme celkově nezvládli, ale Litvínov zde odehrál kvalitní zápas a možná patří mezi soupeře, kteří nám příliš nevyhovují, což za dva roky mého působení na jihu Čech nemohu úplně posoudit,“ chválí soupeře, se kterým Jihočeši prohráli již podruhé v této sezoně. „Podobný ráz mělo i loňské utkání, kdy Litvínov neměl po prakticky polovině soutěže ani jednu výhru z venku a v Budvar aréně nám vstřelil šest branek a poprvé zvítězil,“ vzpomíná na loňskou porážku 4:6 na domácím ledě.

Postavení v tabulce odpovídá i náladě v mužstvu. Tu si samozřejmě pochvaluje i zkušený kouč. „Nálada panuje samozřejmě uvolněná. Když se vyhrává, tak chuť do té „práce“ samozřejmě jiná, než když se týmu nedaří a každý přemýšlí o nedobrých výsledcích. Zatím se nám daří a nesmíme polevit, aby nepřišly špatné výkony a propad tabulkou,“ varuje před případným uspokojením.

Následující dvě utkání odehrají Jihočeši na hřištích soupeřů, konkrétně Třince a Slavie. Výborný svým svěřencům před nabitým víkendem věří. „Oceláři jsou úřadující mistr a patří k tomu nejlepšímu, co může česká extraliga nabídnout. V Třinci se nám povětšinou dařilo, čímž samozřejmě neříkám, že v pátek vyhrajeme. Budeme hrát stejný hokej, jako jsme v Třinci vždycky hráli,“ naznačuje, co můžeme od MOUNTFIELDU v dalším kole Tipsport extraligy čekat. „Šance před utkáním vidím vyrovnané, ale každopádně bychom rádi přivezli nějaké body,“ ujišťuje.

Ani do pražské O2 Arény nechtějí jet Jihočeši pouze na výlet. „Slavia podává nevyrovnané výkony. V pátek prohraje na vlastním ledě 5:9 s Brnem a o dva dni později zvítězí ve Vítkovicích. Naposledy urvala tři body ve Zlíně, kde se příliš nevyhrává,“ podává přesné informace o nedělním soupeři. I v tomto duelu vidí možnosti obou týmů vyrovnaně. „Je to znovu padesát na padesát. Slavia zatím doma zvítězila pouze dvakrát, tak doufejme, že svoji sbírku nerozšíří právě s námi,“ říká s úsměvem.

František Výborný svým svěřencům žádné bodové cíle pro venkovní dvojboj nedává. „Takhle se to nedá brát. Liga je hrozně vyrovnaná a rozhodují detaily. Nikdo samozřejmě nechce prohrávat, ale že bychom museli přivést čtyři nebo šest bodů, to hráčům neříkám,“ ujišťuje. „Když do těchto zápasů půjdeme na sto procent, tak nějaké body určitě přivezeme,“ uzavírá.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....