Banes Motor České Budějovice
25.10.2011, Petr Lundák

Rychlé trefy byly obrovským plusem, je si vědom první střelec Aleš Kotalík

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Po nedělní prohře s Litvínovem na domácí půdě si chtěl celek z města na soutoku řekl Malše a Vltavy spravit chuť. A rázně za tímto cílem HC Mountfield vykročil. Už v 55. vteřině zápasu proti BK Mladá Boleslav vedli domácí 2:0! Hned první branku zaznamenal Aleš Kotalík po pěkném sólovém úniku. Vzápětí se trefil Jakub Langhammer. Další dvě trefy si připsal Lukáš Květoň, který byl zcela po právu vyhlášen nejlepším hráčem utkání mez hráči v červených dresech.

Lukáši, obě vaše úterní trefy byly velice pěkné. Zkuste je popsat.
Na první mi přihrával Aleš (Kotalík - poznámka) krásně přes nohy jednoho z beků a pak jsem puk trefil backhandem také mezi nohy golmana. Druhý gól, to jsem si puk získal na modré a naznačil střelu, nakonec jsem si to trochu potáhl a bylo.

Jak byl podle vás důležitý tak rychlý vstup do utkání z vaší strany?
Dost důležitý. Sice jsme vstřelili dva rychlé góly, ale to v hokeji ještě nic není. Takhle dva rychlé góly snad nepamatuji, i když zase tak starý také nejsem (směje se). Ale pak Boleslav dala na dva jedna a zase jsme měli trošku problémy.

V úterý jste vlastně s Boleslaví dohrávali první kolo letošního ročníku, a tak jste s tím samým soupeřem hráli téměř po sobě v několika dnech. Jaké to je?
Je to divné. Samozřejmě jsme věděli, co budou oni hrát, jak mají postavené přesilovky. Takže podobná utkání jsou spíše o bojovnosti. Kromě toho Boleslav už hraje o život, my jsme chtěli tři body, za což jsme rádi.
Ale, neřekl bych, že už teď víme, jak na ně. Jasné, víme, jak máme hrát. Ale pokaždé uděláte chybu, což oni umí potrestat. Boleslav nemá špatné hráče, také dávají dobré góly. Naštěstí jsme výhru vybojovali.

Po vašich dvou rychlých trefách jste se trošku nechali unést, že je tomu tak?
Uspokojili jsme se trochu, to ano. Začali jsme si i vymýšlet a také se nám do hlavy asi dostalo, že dnes se zápas vyhraje sám. Bylo pak důležité se zase vrátit k naší hře a dostat se do utkání.

Dva góly ve druhé třetině nás srazily do kolen, ví Jaroslav Balaštík

Během pětapadesáti vteřin jste už prohrávali dva nula. Čím to, že vám začátek tak nevyšel?
To nevím. Kdybych to věděl, tak se nám podobná věc nestane. Ale my máme obecně začátky špatné. Jen párkrát jsme vedli, jinak jsme se museli vždy dotahovat na soupeře my. To nás samozřejmě stojí spoustu sil. Na tom pochopitelně ještě musíme zapracovat a vylepšit začátky utkání.

Jak dva rychlé domácí góly mohly ovlivnit zbytek zápasu?
Vždy je pro domácí celek lepší, když rychle vede. Ale vážím si toho, že i tak jsme utkání nezabalili a vytvořili jsme si další šance. Jenže další dva góly ve druhé třetině nás poslaly do kolen definitivně!

Vy jste hráli s týmem z jihu Čech podruhé během pěti dnů, podruhé vás porazil Mountfiled. Čím to?
Budějovice jsou na špici a my bohužel na druhém konci tabulky. Jejich mužstvo hraje v pohodě, proměňují šance a nám se prostě nedaří.
Sice často nehrajete ihned po sobě se stejným soupeřem, ale hráči tohle musí respektovat a brát to, jak to je. Vyloženě v tomhle asi problém nebyl.

Aleš Kotalík: V Americe hrajete běžně se stejným týmem po sobě

Aleši, dvě branky během prvních vteřin zápasu, byl to záměr, takto vlétnout na soupeře?
Jasně, že to byl záměr. Hlavně po nedělním zápasu s Litvínovem jsme chtěli do utkání vstoupit dobře a že se povedlo dát v první minutě hned dva góly, tak to bylo obrovské plus pro nás. Jenže pak jsme si zase začali myslet, že každý z nás dá další branky. A místo toho, abysme hru zjednodušili, tak díky Kubovi Kovářovi Boleslav ihned nevyrovnala.

Ptal jsem se jiných, zeptám se i vás na stejnou otázku. Jaké to je hrát proti stejnému soupeři v základní části během několika dnů?
Já jsem na podobné zápasy zvyklý z Ameriky, kdy se hraje se stejným soupeřem i dva dny po sobě. Pro mne to bylo dnes asi jednoduší, přece jenom jsem věděl, jak Boleslav hraje a tým už znáš.
Nemůžeme ale říkat, že nám Boleslav sedí. Protože každý tým je těžký. Obzvláště celky ze spodních pater tabulky, které k nám přijedou a nemají totiž, co ztratit. Jenže my v těchto případech musíme hrát lépe a nenechat se zbytečně sebrat o vedení. Těmto soupeřům nemůžeme dávat naději či přesilové hry.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....