Banes Motor České Budějovice
11.10.2011, Michal Špírek, Tomáš Čekal

Pavel Kašpařík: Nemohli jsme napořád jezdit ven jak na výlet

Č. B u d ě j o v i c e - HC MOUNTFIELD poprvé v sezóně ukořistil vítězství z cizího ledu, uspěl na horkém brněnském ledě. Dvěma body k tomu přispěl jak bek René Vydarený, tak v ročníku zatím nejproduktivnější Jihočech Pavel Kašpařík. Týmový výkon, proměňování šancí a brankář Kovář, to jsou hlavní faktory toho, proč Jihočeši uspěli. A uspěli i přesto, že Jakub Kovář zapomněl svůj tým upozornit na soupeřovu nacvičenou fintu...
Jakub Kovář nadále prokazuje stabilní formu a České Budějovice se na jeho výkony mohou spolehnout. Po zápase v Brně si strážce hostující brány vynachvaloval útočníky svého týmu. „V Brně jsme trochu vyučovali v produktivitě, my jsme šance využívali, soupeř ne. To rozhodlo. A to šancí měli domácí možná více, než my. Kdyby Kometa proměnila samostatný nájezd v první třetině nebo některou z velkých šancí ve druhé, tak bychom jí jen těžko doháněli." Jakub Kovář zmínil i další důležitý bod, který pomohl k vítězství: "Rozhodlo i to, že jsme po kontaktní brance na 1:3 dokázali znovu odskočit."

Kovář přiváděl brněnské hokejisty a stejně tak sedm tisíc fanoušků modrobílých k zoufalství. Kometa předváděla jeden z vydařenějších výkonů sezóny a hostující gólman nebyl bez práce. "Nejhůř mi bylo ve třetí třetině. Za stavu 3:0 jsme mohli v klidu dohrát zápas. Ale my zaprvé zbytečně faulovali, zadruhé jsme soupeře pouštěli do brejků, když jeden z nich i proměnili. Tam jsem se trochu bál, protože to my umíme, ztratit zápas v závěru, i když vedeme podobným rozdílem," přiznal jednu z nechtěných týmových dovedností třiadvacetiletý gólman. Pomohly mu i dvě tyčky. „Jedna tam cinkla ve druhé třetině, kdy vystřelil obránce a měl jsem velké štěstí. Tyčku trefil i Peťa Hubáček, to jsem si ale prohlédl až z opakovačky na kostce. To bylo dobré pokoukání," usmíval se Kovář.

Tomu zatrnulo jednou i během první třetiny - Kometa zahrála signál s hráčem naskakujícím ze střídačky a Kovář tak musel odolat nájezdu soupeře. "Před zápasem jsme se bavili o utkání, které jsme tu odehráli v létě. Pamatuji si, že brněnští trenéři tohle na nás zkoušeli už tenkrát a domácí nám tu už takhle jednou ujeli v létě. Chtěl jsem na to kluky upozornit před začátkem zápasu, ale zapomněl jsem na to a takhle se nám to málem vymstilo. Příště už budeme připravení."

Pavel Kašpařík je s deseti kanadskými body nejvíce bodujícím hráčem HC MOUNTFIELD. V Brně svůj bodový účet zaokrouhlil na desítku. "Věděli jsme, že už to musíme zlomit, že nemůžeme jezdit ven jak na výlet. Do Brna jsme se těšili a věřili si, že tu něco uhrajeme," nastínil bojovnou náladu v kabině téměř stokilový Kašpařík. "Podařilo se nám podat dobrý a zodpovědný výkon. Až na pár výjimek, kdy jsme soupeřům nabídli vyložené gólové šance. V těchto situacích nás podržel Kuba Kovář. Konečně se nám také podařilo nastřílet pár gólů, nehráli jsme to na jeden dva góly, což se nám venku stávalo." Na rozdíl od minulého venkovního zápasu Jihočeši nemuseli dohánět náskok soupeře. "Pohlídali jsme si první třetinu, kterou jsme zaspali v Liberci. Týmový výkon nám pak přinesl tři body," pochvaloval si budějovický centr.

Dvěma body se zapsal do statistik i René Vydarený, obránce HC MOUNTFIELD. Ten výkon Českých Budějovic na ledě Kajot Arény nepřeceňoval. "Měli jsme hodně štěstí, hodně toho pochytal Kovi. Já myslím, že kdyby dalo první gól Brno, tak ten zápas vypadal úplně jinak. Oni se pak dostali do křeče, nám tam naopak napadaly trochu šťastné branky. Ale dali jsme je a vyhráli," konstatoval Vydarený. HC MOUNTFIELD se v Brně podruhé v řadě podařilo vyhrát třígólovým rozdílem, poslední souboj loni skončil 5:2 ve prospěch Budějovických. "Určitě jsme nečekali, že by to mohlo skončit 4:1. Ono to zní jako jednoznačný zápas, ale Kometa hrála velmi dobře, měla hodně šancí, trefovala tyčky. Ale poctivě bránilo celé mužstvo, bojovalo se. Za stavu 2:0 už člověk cítí, že je šance něco uhrát, je hned ještě obětavější." V závěru utkání atmosféra na ledě trochu přituhla, ale i s tím si hosté poradili, i díky přispění zaplněného sektoru hostujících fandů.. "Sem do Brna přijede vždycky plný kotel a bylo ho fakt počuť," usmíval se Vydarený.


Fotografie ze zápasu naleznete na oficiálních webových stránkách brněnské Komety: ZDE!