Banes Motor České Budějovice
26.07.2011, Petr Novotný

Aleš Kranjc chtěl za lepším. Proto zvolil HC MOUNTFIELD

Č. B u d ě j o v i c e - Je typem hráče, který kabiny příliš nestřídá. Třicetiletý slovinský obránce Aleš Kranjc hrál v Jesenici, Vídni a maďarském Feherváru. Teď zamířil do svého, jak doufá, zatím nejlepšího angažmá. Na ledě Budvar arény polyká už druhý den tréninkové dávky. „V Budějovicích jsem od neděle. Je to tady všechno příjemné a v pořádku,“ hodnotí první dni v HC MOUNTFIELD účastník čtyřech mistrovství světa elitní kategorie.

Jaké byly první pocity, když jste přijel na stadion, viděl zázemí, šatny, spoluhráče…
Bylo to dobré. Stadion je přestavěný, šatny jsou hezké. Ale já jsem tohle prostředí znal. Jako dítě jsem tu byl několikrát, jezdili jsme sem hrát v přípravě před začátkem sezony.

Hrál jste mezinárodní rakouskou soutěž EBEL za maďarský tým. Proč jste se rozhodl pro změnu a proč si vybral zrovna HC MOUNTFIELD?
Myslím si, že česká liga je výš než EBEL. A já chtěl zkusit něco lepšího. To je ten důvod.

Nabídka z Budějovic ale asi nebyla jediná, kterou jste řešil, ne?
Měl jsem víc možností, ale tahle nabídka byla nejlepší. Měl jsem nějaké nabídky z EBEL i jiné. Nechci o nich moc mluvit. Česká liga je velmi technická a velmi dobrá. Proto jsem zvolil jí.

Hlavním trenérem HC MOUNTFIELD je František Výborný, se kterým se dobře znáte. Bylo to pro vás důležité nebo dokonce rozhodující?
Ano. Znám ho z Jesenice i z národního týmu. Byl to náš trenér, dobrý trenér a musím říct, že jsme ho měli rádi.

Co očekáváte od sezony v nejvyšší české soutěži?
Doufám, že budeme hrát vysoko a bude hrát dobrý hokej. Popravdě zatím nic dalšího neočekávám, protože jsem tady nikdy nehrál, ale doufám, že všechno bude v pohodě.

A co vůbec víte o české lize?
Hledal jsem si informace na internetu. Hledal jsem si hrací systém, jednotlivé týmy. Vím, že kvalita je vysoká, ale jak jsem říkal, nikdy jsem tady nehrál, takže osobní zkušenost nemám.

Slovinci už mají s českou nejvyšší soutěží zkušenosti. Třeba Tomaš Razingar hrál před několika lety v Pardubicích a Třinci. Předpokládám, že ho znáte…
Samozřejmě. Hráli jsme spolu dlouhá léta v Jesenici. Ale i ve Spartě hrál Miha Rebolj. Říkali, že liga je dobrá, že všechno je dobré a hokej na dobré úrovni.

Znal jste některého ze svých spoluhráčů?
(přemýšlí). Ano. Gólman je v národním týmu a další sem neznal a popravdě ani nikdy nikde nepotkal.

Jak jste na tom s češtinou?
Je to trochu podobné se slovinštinou. Něco rozumím, ale doufám, že v budoucnu budu rozumět mnohem lépe.

A s trenérem komunikujete v angličtině nebo ve slovinštině?
František mluví slovinsky, takže to mi dost pomáhá. Ale s dalšími lidmi tady se bavím zatím jen anglicky.

V pátek budete mít třicáté narozeniny. Oslavíte je tady?
(Směje se) Narozeniny moc neslavím, ale ano. Trochu je oslavím tady v Budějovicích, ale nic speciálního to nebude.

Máte tu rodinu nebo jste na jihu Čech sám?
Jsem tady s přítelkyní.

Hodně dlouho jste hrál v Jesenici. Nikdy nepřišla nějaká zajímavá nabídka?
Jesenice je mé rodiště a já jsem tam opravdu hrál hodně dlouho. Měl jsem nabídky. Hlavně z EBEL, protože trh je tam otevřený. Ale v Jesenici jsme měli skutečně dobrý tým. Všechno bylo v přádku i z finančního hlediska. Zůstal jsem zde až do doby, než jsem přestoupil do Vídně.

Týmy moc neměníte. Který ze tří, kde jste hrál, byl nejlepší?
Sám víte, že je spousta věcí, které se dají srovnávat. Vídeň byla nejlepší z finančního hlediska. V Jesenici jsme měli opravdu velmi dobrý, ale mohli jsme být ještě lepší. Ale EBEL je rakouská liga a pro nerakouské týmy je těžká.

Hrál jste řadu mezinárodních zápasů ve Slovinském dresu. Jaký zážitek na světových šampionátech byl pro vás nejlepší. Bylo to mistrovství světa v Rize, kde jste dal čtyři góly a na dva přihrál?
Z pohledu bodů to byl skutečně můj nejlepší šampionát. Byl tam i současný trenér a byl to skutečně velice dobrý šampionát. Ale v minulém roce v Lublani, kdy jsme se vraceli do A-skupiny, jsme sehráli hodně dobrých zápasů. Šampionát byl výborně zorganizovaný, skvělá atmosféra. Na druhou stranu já osobně neměl tolik štěstí a tolik se mi nedařilo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice