Banes Motor České Budějovice
13.06.2011, Petr Lundák

Slovenský obránce už trefí na zimák i bez navigace

Č. B u d ě j o v i c e - Vzali na sebe červený dres, do rukavic hokejku a vyrazili na druhou plochu českobudějovické Budvar arény. Jen brusle nahradily tenisky a soupeře fanoušci HC MOUNTFIELD. Do druhého ročníku hokejbalového turnaje, který se konal v sobotu, naskočil za tým hokejistů i Peter Mikuš, který čerstvě posílil českobudějovický kádr na jaře.

Příprava na nadcházející sezonu je zatím v plném proudu, takže program máte asi pořád stejný, že? Tréninky, posilovna, kola či příprava na suchu.
Je to ale úplně jiná příprava! Hrajeme fotbal, je tam plavání, kickbox anebo kolečkové brusle. Takže mi příprava rychle utíká. Teď přijde vrchol, kola na Šumavě. Snad to přežijeme (s úsměvem).

Přejděme tedy k hokejbalovému turnaji s fanoušky. Zde v Budějovicích se odehrál už druhý ročník, stává se z toho pěkná tradice. Zažil jste podobné akce ve vašich předchozích klubech?
Bylo to pěkné, něco podobného jsem zažil v Trenčíně i v Košicích. Tam jsme tuším také hrávali hokejbal a nebo i fotbal. Hlavně, že se lidé pobaví.

A vy sám, jaký jste měl ze hry pocit? Tým Králů, kteří to celé vyhráli, vám nedali jediný balonek zadarmo, že?
To ne, opravdu! Já si zahrál moc dobře, pěkně jsem se zpotil. V hale bylo horko docela (zasměje se).

Zkusíme opustit hokej a Budvar arénu. Položím tedy obligátní otázku, která směřuje na nováčky pod Černou věží, jak se vám tady v Budějovicích zatím líbí?
České Budějovice jsou velice pěkné město. Ale zatím poznávám jen tréninková centra, takže stadion, IGY anebo Stromovku. Jinak bydlím v centru, i tam se tedy podívám.

A stačil jste si už kromě tréninkových center obhlídnout město jako takové? A radí vám noví spoluhráči, co navštívit a čemu se například vyhnout?
Zatím ne. Bary si obhlídnu až potom (s velkým smíchem). Opravdu tu mám zatím jen tréninky, ale když bydlím v centru, tak chodím jen pěšky a mám to na zimák jen pět minut chůze. Ani autem Budějovice moc neznám, ale z Trenčína už na zimák trefím i bez navigace (s úsměvem).

Co vy osobně očekáváte od nadcházející sezony? Česko extraligu už znáte z Mladé Boleslavi, co vás čeká na jihu Čech?
Česká liga je strašně vyrovnaná! Je důležité se dostat do play - off a tam už zase začíná všechno znovu. Určitě bude cíl se dostat do play - off. Já sám se chci polepšit oproti minulé sezoně, kdy jsem nedával moc branek a ani moc nenahrával.

Každé zpocení v našem věku je příjemné, tvrdí Václav Král

V sezoně 1998/1999 získal na své konto úctyhodných 58 kanadských bodů, a to za 30 vstřelených branek a 28 nahrávek. Celkem za tým z Českých Budějovic získal ve 154 utkáních 137 bodů (59+78). Řeč je o šikovném útočníkovi Václavu Královi, který se také zúčastnil sobotního hokejbalového turnaje. A patřil k nejlepším, se "svým" týmem Králů také celý turnaj vyhrál.

Jaký byl návrat na plochu druhé haly Budvar arény pro bývalou oporu HC České Budějovice?
Oporu jo? Zase nepřehánějte (s úsměvem). Já jsem vlastně ještě ani nebyl na nové plechovce. Ale dnešní akce dobrá, zasportovali jsme si a udělali aspoň žízeň.

Jak se to seběhlo, že jste si šel zahrát?
Volali mi pořadatelé turnaje, jestli si se Standou Jasečkem nechceme jít zahrát, tak jsme kývli. Každé zpocení v našem věku je totiž perfektní.

Jinak co se týká hokejové kariéry, už je definitivně pověšena na hřebík?
To ano, už skoro tři roky. Už se věnuji jen domovu a pivu (zasměje se). Ale musím říct, že se mi ani nestýská. Bylo toho jednak dost a jednak jsem byl sedm let na Slovensku, což byla krásná léta. Ale od třinácti let jsem pořád na cestách, takže teď jsem rád, že jsem konečně doma.

Zajdete se alespoň podívat na extraligový hokej do jihočeské metropole, fandíte HC MOUNTFIELD?
Abych se přiznal, tak moc ne! Ale mám hodně rád program BULY hokej živě a tam vidím všechno, zápasy a sestřihy. Protože přes den nemám vůbec čas na noviny, takže k večeru si sednu do houpacího křesla a koukám.
Abych se vám přiznal, já nefandím nikomu. Samozřejmě jsem Budějčák, takže jim přeji, ale spíše, aby se jim vyhýbala zranění, ať se vyhrává a diváci jsou spokojení.

Foto: www.isport.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....