Banes Motor České Budějovice
06.06.2011, Petr Novotný

Výborný: Oproti minulému roku trénují na suchu téměř všichni

Č. B u d ě j o v i c e - Druhý rok tráví na jihu Čech se svým mužstvem v době, kdy venku praží slunce a je třicet stupňů. Podruhé může kouč František Výborný ovlivňovat letní přípravu tak, aby byli hráči co nejlépe připraveni na zářijový start extraligy. V minulém roce povětšinu času neměl k dispozici to nejsilnější, co mohl. Letos je to jiné. Zranění se budějovickému HC MOUNTFIELD vyhýbají, všichni trénují naplno. "Kluci opravdu stoprocetně pracují. Nejsou to nějaké primadony," ujišťuje.

Máte vy osobně rád letní přípravu?
Pro trenéry to je klidnější období. Nehledí se na výsledky a je to takové volnější. Zároveň to ale je silový a kondiční základ pro většinu sezony. Vždycky se říká, že to hráči nemají rádi. Ovšem dneska všichni vědí, že to je nutnost. A většina z nich to bere v pohodě.

Jste s průběhem té letošní spokojený?
Kluci pracují jako loni. Stejně dobře. A i ti, co v minulé sezoně nemohli trénovat kvůli zraněním jako Venca Pletka nebo Pavel Kašpařík, letos pracují velice dobře. Vždyť vědí, že si zase můžou prodloužit svoji kariéru, když udělají dobrou sezonu.

To jste zmínil starší hráče. Co ti mladší?
Mladí kluci, které jsme zapojili, trénují parádně. Marek, Seidl, Semrád... V minulém roce jsme je trochu přeskočili a vzali do přípravy rovnou Švihálka, Sedláka a Rouska a tyhle mladší. Letos jsme jim šanci dali a přistupují k tomu všemu výborně. (usměje se) Jasně, ještě k tomu musí přidat takovou maličkost a to je hokej, ale v tomhle letním období jsem s nimi spokojený. To samé platí třeba ohledně Ferebauera nebo Polodny. Bojují o místo.

Plníte plán přípravy, který jste si připravili?
Je to devět až deset týdnů. Snažíme se, aby to bylo pestré. Teď jsme do toho zabudovali pár nových věcí a docela to funguje. Další řadu věcí jsme změnili. Vyšlo nám vstříc fitness centrum Luboše Roba v IGY a chodíme tam dvakrát a někdy i třikrát v týdnu. Jsou tam nové věci jako TRX a podobně. Kluky to baví, hlavně ty mladé. Je vidět, že to jsou nové metody. Tyhle věci vycházejí ze starých cviků, ale není to tak náročné na klouby jako jsou běhy a skoky a uděláte toho stejně. Navíc bych řekl, že to je ještě efektivnější. Strávíte na tom méně času. Doufám, že se to promítne v sezoně. Jsme v šestém týdnu a příští týden jedeme na soustředění na Šumavu.

O něm vždy říkáte, že je to vrchol přípravy. Bude tomu tak i letos?
Nechci říkat přímo vrchol, ale bude to jeden z nejnáročnější týdnů. V náplni to bude stejné jako loni. Hlavní důraz budeme dávat na kola. Někteří kluci mají kolo výborné a jezdí dobře. Jiní se na něm trochu trápí. Nejde ale o to, kolikátí dojedou, ale aby absolvovali všechno, co mají. Kopce jsou tam vydatné. Jsem rád, že to budou absolvovat všichni, loni tam totiž někteří kvůli zranění nebyli. Až se vrátíme, máme ještě dva týdny a pak je dovolená a pětadvacátého července půjdeme na led. Když se na to tak podíváme, letí to hrozně rychle.

Pochvaloval jste si, že se týmu vyhýbají zranění. Platí to u všech?
V minulém roce jsme tam měli několik dlouhodobých zranění, kdy šli kluci hned po sezoně na závažnější zákroky a pak se dlouho léčili. Letos až na Mikesku problém není. Michal Mikeska byl na operaci s ramenem. Mohl dělat jen něco a část odtrénoval. V minulém týdnu byl běhat a poškodil si meniskus, takže byl na operaci znovu. Vypadá to na delší léčbu.

Kdy se do tréninku zapojí brankář Kovář, který byl na mistrovství světa na Slovensku?
Měl by přijít dnes (tj. pondělí 6. června). Byli jsme domluvení, že v minulém týdnu začal chodit do lázní. Sezonu měl hodně náročnou, tak je nutné, aby nám vydržel.

Loni jste měl kádr nový a hráče jste poznával. Můžete letos říct, že je to pro vás snazší?
Samozřejmě. Kluky jsem poznal. Vím, co od koho očekávat a jak kdo chce a kdo nechce do tréninku. Kluci opravdu pracují, nejsou to nějaké primadony.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....