Banes Motor České Budějovice
30.05.2011, Pavel Kortus ml.

Obránce Jank: Zájem prý mají Tampa Bay a Washington

Č. B u d ě j o v i c e – V uplynulé sezoně prožil hodně. Zahrál si za českobudějovickou juniorku, nakouknul do A-týmu HC MOUNTFIELD, vypomáhal v první lize Písku a také si zkusil hokejový život v zámoří. A to ten klubový ve Victoriaville, i reprezentační s výběrem do dvaceti let. Osmnáctiletý Bohumil Jank se nyní připravuje na nadcházející ročník. A také na to, že přibližně za měsíc může jeho jméno zaznít na draftu NHL. „Moc bych si přál, aby si mě nějaký tým vybral.“

Talentovaný obránce Bohumil Jank odehrál v uplynulém ročníku 11 utkání za extraligový tým HC MOUNTFIELD, kde si připsal bod za jednu asistenci. V devíti duelech také vypomohl juniorskému mužstvu, které neprožilo zrovna ideální sezonu. „Juniorka začala mít problémy, takže jsem klukům chodil pomáhat. Takto to platilo až do mistrovství světa,“ říká osmnáctiletý bek s odkazem na turnaj hráčů do dvaceti let, jenž se konal v USA. Tam si však jihočeský mladík moc nezahrál. „Když jsem byl po dvou zápasech dopsán na soupisku, měl jsem hodně času na ledě, hrál jsem přesilovky, oslabení. Jenže pak přišlo zranění a bylo po šampionátu,“ rozebírá Jank turnaj, který pro něj skončil ranou pukem do kotníku od Ondřeje Nestrašila na předzápasovém tréninku.

Po šampionátu už se do Českých Budějovic nevrátil a zůstal v zámoří. „Měli jsme asi hodinovou debatu s agentem a nakonec jsme dospěli k tomu, že bude lepší odejít. Byla to má poslední sezona, kdy jsem se mohl chytit na draftu. Do Budějovic jsem se vrátil pouze na čtyři dny, jelikož jsem potřeboval doma něco zařídit,“ vypráví o svém rozhodování. V zámoří si zahrál Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL), což je nejnižší juniorská soutěž. „Ale má nejblíže k evropskému hokeji. V OHL a WHL se více nahazují kotouče za branku a hraje se důrazněji. Zato v QMJHL jsou hráči techničtější a více kombinují,“ hovoří o kvalitě tamějšího hokeje. „Našemu mladému výběru se moc nevěřilo, přesto jsme se dostali do play off, ve kterém jsme v prvním kole vyřadili Bathurst, který skončil šestý po základní části. Ve čtvrtfinále nás čekal vítěz dlouhodobé soutěže Saint John, na který jsme nestačili a prohráli 1:4 na zápasy. Ale odehráli jsme kvalitní utkání a za své výkony se stydět rozhodně nemusíme,“ hodnotí pozitivnější část sezony.

Rozdíly mezi českou extraligou a zámořskými juniorskými soutěžemi hledá Jank těžko. Ale některé našel. „Extraliga je vyspělý hokej, zatímco v Kanadě jsou menší hřiště a hra je jednodušší. Angličtinu jsem příliš neovládal, bohudík mi pomáhal David Honzik, který hrál celou sezonu v klubu a byl se mnou na každém kroku,“ podotýká i stránku komunikace za mořem.

O svém dalším programu má jasno. „28. června se koná draft a vypadá to, že bych měl být vybrán. Zájem prý mají Tamba Bay a Washington, ale uvidíme, jak vše dopadne. Mým cílem je dostat se do nováčkovského kempu, kde jsem byl již loni. Propracoval jsem se i do hlavního kempu, jenže jsem tam nezůstal a dnes toho lituji,“ hovoří o kempu, kam se dostalo pouze pět z padesáti hokejistů. O tom, kde bude působit v příštím ročníku, ale zdaleka jasno nemá. „Victoriaville se zatím nevyjádřil a nevím, kde budu hrát příští rok. Jednám ještě úplně s jiným klubem, ale všechno je nejisté a záleží na rozhodnutí Victoriaville. Vše by mělo být jasné do konce května,“ dodává.

Plán letní přípravy už zná. „Požádal jsem Františka Ptáčka, který mi s plánem pomohl. Mám pernamentku do fitness centra, popřípadě využiji Stromovku nebo stezku na Hlubokou. Ještě jsem domluvený s Romanem Horákem, že bychom občas chodili trénovat spolu. Toto léto bych na sobě chtěl zapracovat ještě více,“ pokračuje odhodlaně o svém nejbližším programu. Přístup k tréninování mu hodně změnilo působení v Kanadě. „Po každém tréninku šel každý hráč ještě do posilovny, aby na sobě více zapracoval. Klidně i v den zápasu jsme zůstávali na ledě déle a jezdili jsme rovinky. Za tu dobu, co jsem tam strávil, jsem nabral deset kilogramů,“ dodává Jank.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....