Banes Motor České Budějovice
16.05.2011, Miroslav Mayer

Nejvíce medailí má Miroslav Dvořák

Č. B u d ě j o v i c e - Na právě skončeném šampionátu v Bratislavě brali Češi bronzové medaile. Mezi nimi byli i dva hráči z Českých Budějovic, kteří slavili svoji první seniorskou medaili na mezinárodní scéně. Jakub Kovář je dokonce stále členem týmu HC MOUNTFIELD a Milan Michálek odcházel do NHL právě z jihočeské metropole. Ohlédněme se za hráči, kteří v historii získali velké medaile a působili někdy v Českých Budějovicích. Králem je Miroslav Dvořák, který má deset velkých medailí.

Éra československého hokeje

Jihočeši působili v reprezentačních výběrech až po druhé světové válce a ihned se jim dařilo prosazovat se i do týmů, které vozily medaile. První medaile, ovšem hned zlaté, přivezli Jiří Macelis, Čeněk Pícha, František Vacovský a František Mizera. Dalším medailistou byl bronzový Vlastimil Hajšman.

Nejslavnější éra přišla v sedmdesátých létech minulého století a je hlavně ve znamení dvojice Miroslav Dvořák a Jaroslav Pouzar. Tato „jihočeská dvojčata“ dlouhá léta zviditelňovala českobudějovický hokej a oba získali nejvíce medailí. Králem se stal Miroslav Dvořák, který dokázal získat celkem deset medailí na mistrovství světa a olympijských hrách. Jsou to dvě zlata, sedm stříbrných a jeden bronz. Jaroslav Pouzar zůstal pozadu o tři cenné kovy. Na svém kontě tedy má dvě zlata, čtyři stříbra a jeden bronz. Zvláštní kapitolu tvoří Josef Horešovský, který získával medaile v jiném dresu, ale dohrával svoji kariéru v Motoru. Celkem získal sedm kovů a tím se do počtu vyrovnal Jaroslavu Pouzarovi.

Slávu a prapor českobudějovického hokeje pak postupně převzal čtvrtý nejúspěšnější hráč - Jiří Lála. Ten se může pochlubit pěti medailemi všech hodnot. Získal jedno zlato, tři stříbra a jeden bronz. Dvě medaile má ještě Jaroslav Korbela a Vladimír Caldr - oba dvě stříbra. V éře Československa ještě medaile získali Petr Bříza, Tomáš Jelínek, Oldřich Svoboda, Norbert Král a Radek Ťoupal.

Seznam hráčů, kteří získali medaile

František Mizera        zlato
Jiří Macelis            zlato
František Vacovský      zlato
Čeněk Pícha             zlato
Vlastimil Hajšman       bronz
Josef Horešovský        zlato, 2X stříbro, 4x bronz
Miroslav Dvořák         2x zlato, 7x stříbro, bronz
Jaroslav Pouzar         2x zlato, 4X stříbro, bronz
Jiří Lála               zlato, 3x stříbro, bronz
Jaroslav Korbela        2x stříbro
Norbert Král            bronz
Vladimír Caldr          2x stříbro, 
Tomáš Jelínek           4x bronz
Oldřich Svoboda         2x bronz  
Petr Bříza              4x bronz
Radek Ťoupal            bronz

Do konce roku 1992 vybojovali tedy tito hráči celkem padesát medailí. Desetkrát to byly zlatá medaile a po dvaceti stříbrné a bronzové kovy. Příště éra českého hokeje do současnosti.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....