Banes Motor České Budějovice
03.05.2011, Petr Novotný

Sailer: Dohrát kariéru doma pro mě byla priorita

V pondělí se na oficiální start přípravy v Budvar aréně dostavili všichni hráči, kteří nebyli na reprezentačních srazech. A byl mezi nimi i jeden starý známý. Bývalý kapitán celku Petr Sailer hlásí návrat. Po sezoně, kterou strávil na hostování ve Varech, se vrací na jih Čech. V pondělí absolvoval fyzické testy a od úterý se plně zapojil do přípravy, ve které si má vybojovat místo v sestavě. „Dnes už se fyzická příprava ubírá jiným směrem, než to bylo v minulosti, kdy se šlo hlavně přes vůli a všichni to nesnášeli. Všechno je pestřejší a zábavnější,“ říká zkušený útočník.

Jak došlo k tomu, že začínáte přípravu doma?
Byl jsem v Karlových Varech na hostování. Mám ještě rok platnou smlouvu v Budějovicích a po dohodě s manažerem a nějakých dalších jednáních jsme se domluvili na pokračování tady.

Setrvání ve Varech už nebylo reálné?
Během sezony a po sezoně jsme se o tom dost bavili. Trenéři asi zájem měli, ale nikdo nevěděl, jak to bude dál. Jaká bude situace ohledně financí. Měl jsem smlouvu tady, takže jsme spíš rád, že jsme našli společnou řeč v Budějovicích. Už panu Zajícovi jsem říkal, že budu rád hrát doma.

Jaká pro vás byla ta uplynulá sezona?
Měli jsme jasný cíl se dostat do play-off. Dostali se jen do předkola. Měli jsme špatný start, pak dobrou šňůru, ale zastavil nás výpadek kolem Vánoc. Kdybychom tam udělali nějaký bod navíc, mohli jsme jít do play-off přímo.

Nastupujete do přípravy v HC MOUNTFIELD. Co si od toho slibujete?
Nemyslím si, že by mělo být nějaké haló, že se vracím. Chci dokázat, že stále mám na to, abych extraligu hrál. Co jsme se bavili s trenérem, měl bych pomoci mladším hráčům. Jsem v pozici, kdy si nepotřebuji nic dokazovat, ale spíš být prospěšný právě mladším.

Jste ochotný hrát třeba i čtvrtou lajnu? Měl jste tu důležitou roli. Počítáte s tím, že může být menší?
Určitě. O tomhle jsme se bavili. Jde o to být podporou zrovna těch mladých hráčů. S tím, že když bude potřeba, jsem schopný odehrát oslabení i přesilovky.

V prvním klubovém prohlášení o vašem návratu stálo, že to bude vaše poslední sezona. Jak jste k tomu dospěl?
Pro útočníka je hrát extraligu do sedmatřicet let nádherný. Nechtěl bych to protahovat, abych pak musel končit během sezony nebo podobně. Probíral jsem to doma i s rodinou a dospěli jsme k tomu, že tahle sezona by měla být poslední. Neříkám, že úplně. Třeba si půjdu ještě někam zahrát. Ale to už bude pro jiný pocit.

V minulosti jste často mluvil o tom, že kariéru dohrajete v Alpách. Tahle možnost padá?
Spousta hráčů si tam jde ještě zahrát. Uvidíme, co bude dál. Rád bych zůstal u hokeje. Jsem u toho odmalička, baví mě to. I dneska už se snažím klubu trochu pomoct při kontaktech s potencionálními sponzory a podobně.

Mluvil jste buď o Budějovicích nebo Varech. Byly ve hře i jiné možnosti?
Teď by se ještě čekalo. Musel bych já, agenti nebo klub hledat dál. Já jsem se chtěl spíš domluvit tady, a proto jsem byl ochotný udělat nějaké ústupky. Priorita byly Budějovice. Jsem tady doma, mám tady rodinu.

K přípravě patří i fotbaly. Dá se říct, že má HC MOUNTFIELD zpátky brankáře?
Jsem tady krátce, takže jsme se s klukama o tom ještě nebavili, ale pan Kupka už říkal, že místo ve fotbalovém týmu je jasné, takže asi jo. I ve Varech jsem v minulé sezoně dostal hned pozici jedničky v brance.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....