Banes Motor České Budějovice
29.03.2011, Matěj Mayer

SDO: CEB - LIT 2:4 - Starším dorostencům končí sezóna

Č. B u d ě j o v i c e - Starší dorost HC České Budějovice se v úterním domácím zápase rozloučil se sezonou. Jihočeský celek nestačil ve čtvrtfinále play-off na Litvínov a po dvou prohraných zápasech si tedy může odpočinout. Severočechy čeká zasloužený postup do dalších bojů. V úterním duelu Litvínov domácí jasně předčil a celkem v pohodě si pohlídal výhru. Českobudějovickým nepomohla k výhře ani lajna juniorů Rousek - Sedlák - Švihálek. Právě Michal Švihálek dal všechny branky domácích.

Jihočeši první zápas v Litvínově vysoko prohráli a tak trenéři udělali v sestavě pár změn. První útok ve složení Švihálek, Sedlák a Rousek odehrál celou sezónu v juniorce a teď měl ukázal svojí dominaci nad stejně starými druhy. První část hry patřila ale Litvínovu. Jeho hráči předváděli klasický hokej a´la Litvínov. Krásné a rychlé útočné akce, které se dařilo i zakončovat. Pomáhala jim i děravá domácí obrana, která působila hodně nejistě a staticky. Hostům pomohla i rychlá branka. Hned z prvního útoku si totiž najel Pavel Písařík do mezikruží a po ledě k tyči překonal Gábu. Domácí zůstali jako opaření a během první třetiny se již výrazněji nezvedli. Přesto tu byla možnost na vyrovnání. Rousek byl faulován před Horákem a bylo nařízeno trestné střílení. Viditelně nervózní domácí útočník trefil jen brankáře a mizérie domácích mohla pokračovat. Po chvíli se naskytla hostům přesilovky pět na tři. Ti neváhali a využili ji. Střelcem byl opět Pavel Písařík, který dorazil za Gábu vyraženou střelu. Domácí měli také přesilovky, ale měli problém se na delší čas před Horákem usadit. Litvínov byl stále pánem ledu a navíc měl další přesilovku pět na tři. Tentokrát domácí zabrali a hlavně Sedlák odvedl v tomto oslabení kus práce a získal cenné vteřiny. Jihočeši byli nakonec rádi, že skončila první třetina a prohrávají jen 0:2.

Do druhé třetiny vstoupili domácí přeci jen lépe. Bylo vidět, že zápas nevzdali a budou se snažit dát co nejdříve gól. První vážnou hrozbou byla střela Rouska, kterou Horák vyrazil, ale zůstal otřesen ležet na ledě. Vzápětí hosté vyhráli buly bleskově se dostali před Gábu, Jakub Procházka si najel do volného prostoru a uklidil krásnou přihrávku do odkryté branky. Domácí se vzchopili brzy. Michal Švihálek trefil puk, který Horák před něj vyrazil, pod horní tyč. Čekal se další tlak domácích, ale místo toho chodili domácí na trestnou lavici a hosté to měli jednodušší. Gába předváděl kvalitní zákroky a když se hrálo v pěti, měli domácí i šance. Střelu Mareše Horák jen reflexivně vyrazil nad branku. Pak hosté využili jednu z nabízených přesilových her. Přesilovkovou kombinaci hostů zakončil Jakub Šrámek. Mohlo být ještě hůře, protože hned poté trefil Zdeněk tyčku domácí klece a jeho další střelu Gába kryl. Hosté nadále byli v zápase lepší a domácí by spasil snad jen zázrak.

Hned na začátku třetí části hry mohli Litvínovští rouzhodnout. Na Gábu se totiž řítil zcela osamocený Řehulka, ale domácí gólman ho vychytal. Domácím se podařilo hned z první šance dát branku. Střelu Rouska tečoval Michal Švihálek a dal domácím naději. Další tlak domácích se však nekonal. Dokonce ani přesilové hry jim nepomohly vytvořit si trvalejší tlak na brankáře. Naopak Gába musel řešit další šance hostů. Hosté hráli velmi zkušeně, nepůjčovali domácím puk a hráli ve středním pásmu a před Gábou. Litvínov dobře kombinoval a dobře bránil českobudějovické útoky. V půlce třetiny jel sám na Gábu Švarc, ale ten si na domácího brankáře nepřišel. Domácím ubíhal čas a stále se nedařilo vstřelit další branku. Minutu a půl před koncem si vzali domácí oddechový čas a zkoušeli hru bez brankáře. Jihočechům se povedlo několikrát dobře zakombinovat, ale nikdy z toho nebylo velké ohrožení branky. Litvínov si vítězství pohlídal a po velmi sympatickém výkonu postupuje na úkor Jihočechů do dalších kol play-off.

Ohlasy po zápasu
Ladislav Kolda (HC České Budějovice): Zápas jsme dnes nezvládli jak bychom si představovali. Hlavně jsme prospali první třetinu. Buď v přemíře snahy nebo jsme to psychicky neunesli. Dělali jsme klukovské chyby, navíc se k tomu připojila četná vyloučení. To pokračovalo i během druhé třetiny. Tolik minut v oslabení nás stálo spoustu sil. Ceníme si, že kluci se i za nepříznivého stavu vždycky dokázali zvednout a o utkání zabojovat. Gratulujeme soupeři, byl lepší a zasloužil si vyhrát.

Jaroslav Hübl (HC Litvínov): Myslím si, že jsme odehráli vynikající zápas už doma a dnes jsme to potvrdili. Od začátku jsme byli aktivní, dali jsme dva góly, celý zápas jsme vedli a drželi jsme ho ve svých rukou. Budějovice věděli, že by pro ně skončila sezóna, takže bojovali a snažili se ze všech sil. Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. My jsme byli šťastnější a jsme rádi, že jsme vyhráli a zítra máme volno.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....