Banes Motor České Budějovice
03.04.2011, Miroslav Mayer

Novým králem buly je Pavel Kašpařík

Č. B u d ě j o v i c e - Mužstvo HC MOUNTFIELD je na domácím ledě tradičně hodně silné na vhazování. Léta byl v této činnosti králem Tomáš Vak. Po jeho odchod se čekalo, zda si Jihočeši podrží doma tradiční vysokou úspěšnost v této činnosti a kdo se stane novým králem vhazování. Nakonec korunu krále získal Pavel Kašpařík, který se čtyř klíčových centrů mužstva vyhrál nejvíce soubojů a má i druhou nejvyšší průměrnou úspěšnost. Mužstvo pouze ve třech zápasech doma nebylo na vhazování lepší než jeho soupeři.

Kdo byl nejčastěji na buly

V právě uplynulé sezóně se alespoň jednou na buly objevilo patnáct hráčů. To je o pět méně než v předchozí sezóně. Je to způsobeno i tím, že letošní kádr byl poměrně stabilizovaný a během sezóny se nikdo nový do útoku neobjevil. Nejvíce vhazování absolvoval Michal Mikeska a to celkem 638. Přes sto odehraných buly se dostalo celkem pět hráčů. Byli to ještě Kašpařík, Langhammer, Mertl a Pšurný. Tři hráči se postavili na buly jen jednou Ježek, Heřman a Kuchejda. Rostislav Martynek byl na buly zaregistrován ve dvou případech. Všichni ostatní hráči odehráli více než dvacet buly. Největší meziroční pokles zaznamenal Jiří Šimánek, který má letos zaznamenáno pouze dvacet dva účastí a v loňské sezóně to bylo 389. To jasně dokazuje jeho přesun z centra na křídlo. Jediným hráčem, který byl na buly v každém zápase byl Pavel Kašpařík.

Kolik hráčů na buly v zápase

Mužstvo nasazuje pravidelně k zápasu čtveřici klasických centrů. Ovšem ve všech domácích zápasech se na buly objevilo vždy více hráčů. Je to způsobeno jednak tím, že rozhodčí vykáží hráče z prostoru pro vhazování a musí přijít jiný hráč, nebo trenéři pošlou na led zvláštní složení bez klasického specialisty na buly. Na vině může být i zranění v kádru a přesun útočníku z pozic křídla na centra. Z hráčů, kteří pravidelně nechodili na buly vynikal nejvíce Roman Pšurný. Letos se vystřídalo na buly v českobudějovickém dresu v domácích zápasech průměrně 7,15 hráče. To je kupodivu více než v předchozím roce, kde to bylo 6,48. Pouze dvakrát se postavilo na buly pět domácích hráčů v zápase. Nejvíce hráčů a to hned devět zasáhlo do čtyřech domácích zápasů.

Úspěšnost na buly

Rozhodujícím ukazatelem prospěšnosti hráče při buly je úspěšnost. Procento úspěšnosti pomůže trenérům při určení, který hráč má jít na buly v klíčových okamžicích utkání. Letos jsme zaznamenali statistiky ve dvaceti sedmi domácích zápasech. V nich se odehrálo 1985 buly a domácí vyhráli 1182. To je úspěšnost 59,55%. Loni to bylo 56,4%. I po odchodu Vaka mužstvo v této činnosti tedy ještě zvýšilo svoji úspěšnost. Nad touto hranicí skončili čtyři hráči. Pod poloviční úspěšností skončilo šest hráčů.

V letošní sezóně prohrálo mužstvo HC MOUNTFIELD na vhazování pouze třikrát. Bylo to při prohře doma s Litvínovem ve 24. kole, ve 36. kole se Spartou a v hned v dalším domácím zápase s Libercem. Bílí Tygři dokázali přehrát Jihočechy i v loňské sezóně a to hned dvakrát. Takže na Tygry si musejí dávat na buly Jihočeši zvlášť pozor.

Tabulka úspěšnosti hráčů

Aleš Ježek             1/1           100%
Roman Pšurný          71/105         67,62%
Pavel Kašpařík       379/576         65,8%
Jiří Šimánek          14/22          63,60%
Michal Mikeska       377/638         59%     
Václav Pletka         17/29          58,62%
Rudolf Červený        55/96          57,29%        
Tomáš Mertl           80/145         55,20%
Jakub Langhammer     138/253         54,55%
Milan Gulaš           11/23          47,83%  
Lukáš Květoň          30/67          44,78%
Martin Podlešák       9/26           34,61%
Rostislav Martynek    0/2               0%
Radim Heřman          0/1               0%
David Kuchejda        0/1               0%       

Kolik vhazování v jednom zápase

V loňské sezóně se odehrály v Budvar aréně zápasy, kde bylo k vidění přes devadesát vhazování za zápas. Takový zápas se letos neodehrál ani jeden. Nejvíce to bylo ve 44. kole doma s Kladem a to 89. Celkem osm zápasů se přehouplo přes osmdesát buly. Podařilo se vyrovnat loňské minimum šedesáti vhazování. Ve 13. kole s Libercem se odehrálo nejméně buly ze všech domácí zápasů. Klesl průměrný počet vhazování za zápas. Loni to bylo 79,2 a letos jen 75. To je určitě pro plynulost hry velmi pozitivní posun.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....