Banes Motor České Budějovice
16.03.2011, Josef Bláha

František Výborný: Rád budu v Budějovicích pokračovat

Č. B u d ě j o v i c e – Má za sebou druhou sezonu na jihu Čech. Trenér František Výborný tentokrát dovedl tým HC MOUNTFIELD do čtvrtfinále, kde však mužstvo vypadlo 2:4 na zápasy s Vítkovicemi. Přesto považuje sedmapadesátiletý kouč uplynulý ročník za úspěšný. A to zejména díky kvalitní přestavbě kádru, která začala už po minulé sezoně. „Nikdo moc nevěděl, jak se to povede, ale nakonec se tu udělal kus práce. Sezona to nebyla vůbec špatná,“ poznamenal Výborný.

Sezona skončila čtvrtfinálovým vyřazěním vašeho týmu, ale fanoušky HC MOUNTFIELD bude asi v tuhle chvíli nejvíce zajímat, jestli budete na českobudějovické lavičce pokračovat i v dalším ročníku?
Řeknu to upřímně, že o Vánocích jsem byl rozhodnutý, že po téhle sezoně definitivně končím. Ale potom jsem se dozvěděl, že klub má zájem, aby spolupráce pokračovala. To mě velice potěšilo a nakonec jsem se rozhodl, že ještě příští sezonu bych zůstal budějovickým trenérem.

Takže vaše setrvání na jihu Čech je definitivní?
Smlouva zatím podepsaná není, ale trochu jsme o tom s vedením mluvili a pokud opravdu dostanu nabídku, tak budu rád pokračovat.

Co bylo ve vašem uvažování o prodloužení smlouvy rozhodující?
Jak říkám, těší mě zájem klubu a cítím, že tady ještě můžu udělat kus práce. Navíc mám radost i z toho, že jsou tu hráči, s kterými si rozumím. Je hezké, když vám sám hokejista řekne nebo vzkáže přes agenta, že jde do Budějovic za mnou. To potěší a zároveň je to i zavazující. Jedná se třeba o Podlešáka, Vykoukala a další kluky. To jsou hráči, kteří byli přínosem pro tým a jsem za to rád.

Od čtvrtfinálového vyřazení s Vítkovicemi uplynulo sotva pár dní. Už jste si s odstupem vyhodnotil tuhle sérii?
Byla hodně vyrovnaná, to je třeba říct hned na začátek. A my v ní nebyli nijak horším týmem, ovšem postoupil soupeř. Vím sám z minulosti, když se došlo třeba až k titulu, že je mnohdy nejtěžší přejít právě přes první kolo. Pak už se to tak nějak nastartuje a všechno to jde kolikrát snadněji. Nám se to ale nepovedlo.

Proč myslíte, že se tak stalo?
Jak říkám, byly to vyrovnané zápasy a rozhodovaly maličkosti. Nedařilo se nám moc střelecky a to bylo asi rozhodující. Já mohu hlavně litovat toho, že jsme před skvělými diváky prohráli dva domácí zápasy ze tří. To mě moc mrzí, zvlášť vzhledem k tomu, že se nám na vlastním ledě v závěru základní části dost dařilo.

Ale v play off to najednou doma nešlo…
Play off je daleko důraznější, je to často o jediné chybě. Rozhodnout může jediná střela, trefíte tyčku, puk padne dovnitř a je z toho gól, jindy vám to zase vyletí ven a to štěstí má potom soupeř. Musím říct, že v zápasech se objevily i individuální chyby, které rozhodly. Ale jedno klukům upřít nemůžu. A to fakt, že bojovali nadoraz, ukázali, co v nich je. Někteří hráči šli na led s obrovským sebezapřením a tak to v play off má být. Za to jim patří velký dík. Jen škoda, že jsme sérii nedotáhli k vítěznému konci.

Loni v létě prošel kádr HC MOUNTFIELD velkou obměnou. Z tohoto hlediska musíte být spokojen s tím, jak si váš nový tým vedl. Je to tak?
To rozhodně. Těch změn, které jsme udělali v létě, bylo opravdu hodně a nikdo vlastně netušil, jak se to v soutěži projeví. Nějaké cíle jsme si samozřejmě vytýčili, ale prvořadé bylo spojit hráče, kteří tu zůstali, s těmi, co přišli. A udělat z nich jedno mužtvo, fungující kolektiv. To se povedlo velice rychle a za to jsem moc rád.

Průběh sezony byl podle vašich představ?
První čtvrtina se nám povedla a já se musím přiznat, že to bylo až nad moje očekávání. Chvíli jsme i vedli tabulku, ale pak se to trochu zhoršilo. Období druhé poloviny listopadu a prosince nás nezastihlo v dobré formě a my museli ukázat vnitřní sílu, abychom se zase dostali na vlnu lepších výsledků. Vzestupnou tendenci se nám povedlo rozběhnout v období kolem Vánoc. Nakonec jsme se dostali do šestky. Z toho pohledu je možné hodnotit ročník úspěšně. A o play off už jsme mluvili, tam se ukázalo, jak je v extralize všechno vyrovnané.

Kde byste hledal největší pozitiva uplynulého ročníku?
Jak jsem řekl, hlavně v tom, že se nám povedlo vytvořit z nových hráčů dobře fungující tým a šlapali jsme vlastně od začátku sezony. Další věcí, která loni nebyla tolik vidět, byla bojovnost a permanentní chuť do hry. Zkušenosti získali i mladí kluci jako třeba Kuchejda, Červený… Tihle hráči toho odehráli dost v základní části a i těch šest zápasů v play off jim určitě dalo hodně, mohou to zúročit v dalších letech.

Největší radost ale asi panuje s výkony gólmana Jakuba Kováře. Souhlasíte?
O tom nikdo nemůže pochybovat. Na Kubu jsme sázeli od začátku a vyplatilo se. Dost lidí mi říkalo, že nemůže vydržet permanentní zápřah, že to není v lidských silách. Ale on dokázal, že je na svůj věk neuvěřitelně vyzralý brankář. Vydržel to jak po fyzické, tak i psychické stránce. Jemu z velké části vděčíme za to, že jsme vybojovali přímý postup do čtvrtfinále a v něm odehráli vyorvnaná utkání. Je to gólman, který má budoucnot. Přál bych mu, aby chytal skvěle i příští sezonu a pak třeba okusil kýženou NHL, protože by si to zasloužil.

Sezonu hodnotíte kladně, takže pozitiv je plno. Ale co negativa? Najdete nějaká?
Těžko říct. Snad jen to, že do sezony šli někteří hráči nerozehraní. Třeba Kašpařík nebo Pletka začínali ročník s tréninkovým deficitem, protože absolvovali operaci křížových vazů, u níž trvá rekonvalescence skoro půl roku. Dlouho se dostávali do formy, Kašpaříkovi se to povedlo, ale třeba Venca Pletka se nakonec do té své úplně top formy ani nestihl dostat. Musím říct, že dalším negativem je zabudování mladých hráčů…

Jak to myslíte?
Před sezonou jsem zamýšlel nasazovat víc mladé kluky z juniorky. Ale tím, že naše juniorka hrála spodek tabulky a my jim chtěli pomoct, se hráči místo posunu nahoru posouvali opačným směrem. Hráči jako Heřman nebo Ježek, kteří měli být u nás v áčku a byli z minulého ročníku dobře rozjetí, ztratili sezonu a jejich výkonnost šla dolů. Je to škoda pro budějovický hokej a hlavně pro ně.

Co má tým nyní v plánu?
Do konce týdne mají hráči volno a pak bude následovat buďto rehabilitace anebo budeme ještě lehce trénovat. V uplynulé sezoně se tu udělal kus práce, ale aby přišlo další zlepšení, je třeba okamžitě pracovat na dalším ročníku. Takže si vyhodnotíme uplynulou sezonu, zanalyzujeme určité věci a začneme přemýšlet nad následujícím ročníkem.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....