Banes Motor České Budějovice
06.03.2011, Matěj Mayer

Série se na tři zápasy stěhuje do Vítkovic

Č. B u d ě j o v i c e – Po víkendu bez zápasového vytížení jdou hokejisté HC MOUNTFIELD opět na věc. V pondělí se totiž stěhuje série na sever Moravy, kde by se měla lámat. Tam se totiž kvůli změně pořadatelství odehrají další tři utkání série. Ve větší pohodě by měli být Jihočeši, kteří ovládli poslední utkání v poměru 5:0 a jejich snahou bude navázat právě na páteční duel. Třetí zápas série play-off mezi HC MOUNTFIELD a HC Vítkovice Steel začíná v ČEZ Areně v pondělí v 17.30.

První dvojzápas – HC MOUNTFIELD vs. HC VÍTKOVICE Steel

Úvodní dvojzápas série byl zajímavý především tím, že se odehrával na jihu Čech. Vítkovičtí měli totiž lepší umístění po základní části, ale z důvodu pořádání Davis Cupu si týmy pořadatelství vyměnily. Před prvním utkáním v Budvar aréně bychom těžko hledali favorita. Vítkovice sice skončily po základní části na třetím místě, ale v domácím stánku Jihočechů letos nezvítězili.

1. zápas: HC MOUNTFIELD – HC VÍTKOVICE Steel 1:3

Úvod prvního utkání patřil právě Jihočechům, šance Mikesky však gólem neskončila. První branky utkání se dočkali hosté. Ve 23. minutě Burger nasměroval puk před branku na Káňu, jenž ukázkovou zadovkou uvolnil Viktora Ujčíka a ten vstřelil první branku série. Za Vítkovice pak vedení ještě navýšil Petr Pohl a domácí měli už pouze dvacet minut na obrat ve skóre. Českobudějovičtí si vytvořili v posledním dějství před Málkem obrovský tlak, za jeho záda však dokázal puk dopravit pouze Pavel Kašpařík. Tři minuty před koncem se domácí pokoušeli o závěrečný nápor a odvolali Kováře z klece. Tlak se bohužel nekonal a výhru Vítkovic ještě zpečetil do prázdné branky Petr Pohl.
Podrobnosti o zápase ZDE!

Takto se do sebe v prvním zápase pustili René Vydarený a Petr Pohl.

2. zápas: HC MOUNTFIELD – HC VÍTKOVICE Steel 5:0

Druhé utkání bylo v jasné režii Jihočechů. Od začátku zápasu byl Roman Málek v permanenci. První třetina však skončila bezbrankově a domácí si museli počkat na branky až do druhé dvacetiminutovky. Vše započal Jiří Šimánek, který protlačil Málkem vyražený puk do sítě. Druhou branku měl na svědomí František Ptáček, který po Burianově ideální přihrávce propálil Málka. Po druhé třetině byl stav 2:0 a utkání bylo v režii domácích. To se nezměnilo ani v třetí části. Ve 48. minutě zvýšil skóre střelou „pod víko“ Rudolf Červený a bylo jasno. Další branky na sebe nenechaly dlouho čekat. V 50. minutě se trefil Jakub Šulc a po dalších 26 sekundách dal definitivní podobu výsledku Roman Pšurný.
Podrobnosti o zápase ZDE!

Radost Jiřího Šimánka, když odstartoval kanonádu domácích ve druhém zápase.

Stav série: 1:1

Série se tedy za stavu 1:1 stěhuje na sever Moravy, kde se odehrají hned tři zápasy v řadě. Je tu tedy i možnost, že Vítkovice už letos v Budvar aréně neuvidíme. Pokud ale jedno z mužstev nevyhraje všechny tři zápasy, přivítají Jihočeši Vítkovické ve své hale opět 13. března, tedy příští neděli. Případný sedmý zápas je naplánován na 15. března ve Vítkovicích.

Sestavy v posledním zápase

HC MOUNTFIELD: Kovář - Vykoukal, Vydarený, Ptáček, Kolarz, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Červený, Podlešák, Burian.

HC Vítkovice Steel: Málek - Vosátko, Malík, Punčochář, Voráček, Ovčačík, Trnka, Bartoň, Rehák - Huna, Burger, Szturc - Šedivý, Húževka, J. Sýkora - Pohl, Vrána, Klimek - Ujčík, Káňa, Tomas.

Další zajímavosti série

Pletka vs. Ujčík

V play-off jsme často svědky duelů dvou hráčů. A právě takový duel se začíná rýsovat i v této sérii play-off. V prvních zápasech si příliš nesedli Václav Pletka s Viktorem Ujčíkem a často to dávali na ledě najevo. Viktor Ujčík si dokonce připsal v posledním zápase dva dvojnásobné dvouminutové tresty a je nejtrestanějším hráčem Vítkovic. To platí i o Pletkovi, který je se čtyřmi trestnými minutami na kontě nejtrestanějším mezi Jihočechy. Uvidíme, jak si budou hráči počínat v dalším utkání.

Milníky

K zajímavým milníkům mají nakročeno dva obránci HC MOUNTFIELD. Kapitán František Ptáček má nyní na kontě přesně 89 zápasů v play-off a pondělní duel by tedy měl být jeho 90 v kariéře. Navíc má ve statistikách play-off 9 branek a 19 asistencí, takže má možnost tato čísla zaokrouhlit. Samozřejmě, že je nejzkušenějším Jihočechem v bojích play-off. Další obránce, tentokrát Jiří Vykoukal zase může zaznamenat svůj třicátý bod v play-off. Nyní má na kontě 5 branek a 24 přihrávek.

Statistiky

Čtvrtfinále play-off - 3. a 4. zápas
HC MOUNTFIELD

HC VÍTKOVICE STEEL
6.
Umístění v tabulce po základní části
3.
52 / 23 - 6 - 4 - 19
158:131 / 85
Statistiky v sezoně
(základní část)
52 / 26 - 6 - 2 - 18
162:137 / 92
Pavel Kašpařík 2 (1+1)
Nejproduktivnější hráč v play-off
Petr Pohl 2 (2+0)
6 hráčů (1)
Nejlepší střelec v play-off
Petr Pohl (2)
Jiří Vykoukal, Vilém Burian (2)
Nejlepší nahrávač v play-off
Burger, Káňa, Vrána (3)
Jiří Vykoukal (2)
Nejproduktivnější obránce v play-off
Obránci zatím bez bodu
Vilém Burian, Jakub Šulc (+2)
Jiří Šimánek (-1)
+/- bodování v play-off
7 hráčů (+1)
Roman Tomas (-4)
Václav Pletka (4)
Nejtrestanější hráč v play-off
Viktor Ujčík (8)
Jakub Kovář 96,67% - 1,01
Statistika brankářů v play-off: úspěšnost zásahů - průměr branek
Roman Málek 92,50% - 3,00

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....