Banes Motor České Budějovice
05.03.2011, Petr Lundák

Mladíci to vzali od podlahy, spolu s matadory srovnali sérii

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Zdá se, že HC MOUNTFIELD našel ten správný recept, jak uvařit zápas v play-off. Oproti čtvrtečnímu duelu hráči více ochutili večerní menu bojovností, přidali přesnější přihrávky, vlili šťávu mladým bojovníkům, zahustili hru zkušenostmi ostřílených borců a hlavně okořenili zápas přesnými trefami. Jedním z nich, kteří se o páteční delikatesu "s pěti" postarali, byl i kapitán František Ptáček. Ten byl také po zápase vyhlášen jako nejlepší hráč domácích.

Františku, zdá se, že jste v pátek začali tam, kde jste ve čtvrtek skončili. René Vydarený zase trefil tyč, takže první branka zápasu mohla přijít daleko dříve.
Včera (ve čtvrtek - poznámka redakce) jich tam bylo víc než dost, že jo? Ale dnes bylo na nás vidět, že si po výhru jdeme a trefa do tyče, to byl jen startovací pokyn k tomu vítězství.

Ze začátku duelu se zdálo, že by opět mohl zápas rozhodnout první gól. Dopadlo to ale úplně jinak.
Ale to nebylo jenom dneska. Když se podíváme zpátky, tak vesměs všechny domácí zápasy, kdy jsme dali první gól my, tak nás to nastartovalo.
Hlavně musíme pokračovat ve Vítkovicích tam, kde jsme dneska skončili a něco tam ubojovat.

Stíhal jste mířit při vaší trefě?
Jako vždycky jsem mířil na bránu (zasměje se). Ale tady musíme hlavně pochválit spoluhráče, kteří tam za bránou parádně zamotali soupeře. Krásně mě pak našel Vilda Burian a já už jenom střílel.

Také bylo vidět, že jste se po brance hodně radoval.
Jasně, tam pracují veliké emoce. Hlavní je, že nás gól nakopl.

Byl v zápasu nějaký moment, kdy se Vítkovice mohly vrátit do hry?
Nějakou přesilovku tam Vítkovičtí měli, ale naše oslabení jsme si prostě pohlídali. Pak už nám tam napadaly další góly, odskočili jsme na tři nula a to už bylo dobré.

Pro vývoj celé série je výsledek 5:0 asi nepodstatný, ale mohl by přeci jen nějak pomoci?
To je jasné. Je jedno, jestli vyhrajeme jedna nula nebo pět nula, ale možná nám to trochu pomůže z psychologického hlediska, ale tomu nechci moc věřit. Prostě je to jedna jedna a začínáme zase od podlahy a v pondělí uvidíme, jak se s tím popereme.

Rudolf Červený: Bude to těžké, ale musíme hrát jako teď!

Stav série je vyrovnaný také díky vaší první brance v play-off, oba týmy vyhrály jedno utkání. S čím teď pojedete do Vítkovic?
Musíme tam vyhrát nějaké zápasy a já tomu věřím, že ve Vítkovicích něco urveme! Rozhodně to bude těžké, ale pokud budeme hrát jako dnes, musíme vyhrát.

V play-off se mezi hokejisty rozšířilo hodně rituálů. Vím, že se už nesmíte holit, ale také máte oholené hlavy a červený přeliv, vy také?
Jo jo, mám taky (s úsměvem). Je nás v kabině asi sedm nebo osm, ale další kluci se přidávají k nám. Takže je dost možné, že na konci série budeme mít červené hlavy všichni. Byl to napřed nápad, že se obarvíme všichni, to ale nevyšlo. Tak alespoň někdo, snad bude náš kolektiv pořádně zpevněný (zasměje se).

Zase se vrátíme k pátečnímu utkání, společně s Vilémem Burianem jste hodně trápili hostující hráče. A vám to tam nakonec, lidově řečeno, padlo.
Jsem hlavně rád, že moje trefa pomohla týmu k výhře. Protože, kdybychom nevyhráli, bude to zlé. (do rozhovoru se zapojí procházející Pavel Kašpařík a Rudolfovi skočí do řeči: "Jen jim řekni Rudy, že to takhle trefuješ na tréninku normálně a padá ti to tam.") Tak vidíte, jak říká Pavel, na tréninku to zkoušíme (s úsměvem).

Máte na přesné trefy nějaký recept?
Já si po tréninku ještě zkouším trefovat branku a zrovna dnes při rozbruslení mi to do brány celkem padalo a jsem hrozně rád, že se mi povedl gól i v ostrém zápase.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....