Banes Motor České Budějovice
03.03.2011, Petr Lundák

Přesilové hry musíme umět proměňovat, shodují se Vykoukal s Kovářem

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Také v Budějovicích po několikadenní přestávce vypuklo hokejové play-off. Domácí HC MOUNTFIELD přivítal hráče z Vítkovic, a to ve vyřazovacích bojích play-off zcela poprvé. Ze začátku zápasu byla na obou týmech znát delší herní pauza. Tempo utkání gradovalo až v závěru. Nakonec se mohli radovat hosté. Vyhráli 3:1 a ujali se vedení v sérii. Jihočeši v prvním zápase nastřelili hned tři tyčky. Jedním ze dvou střelců byl i obránce Jiří Vykoukal.

Co řící k prvnímu klání čtvrtfinálové série mezi vámi a Vítkovicemi? Možná jste měli i trošku smůly, když jste hned třikrát trefili jen tyč.
Je jasné, že jsme chtěli hned tento první zápas vyhrát. A po delší pauze bylo na naší straně i hodně přesilovek, které jsme ale nevyužili. To byla škoda, protože Vítkovice pak jednu přesilovou hru proměnily a to je dostalo trochu do herního laufu. My jsme je sice třetí třetinu tlačili, ale ke zvratu to bohužel už nestačilo.

Takže klíčem ke čtvrtečnímu utkání byly zřejmě přesilové hry, že?
Ano! Hlavně my jsme přesilovky nevyužívali, stříleli tyčky. Také u nás bylo pár situací dva na jednoho, což se nám i to nepovedlo.

Nebylo problém se po herní přestávce dostat do toho správného tempa?
Po pauze to máte vždy těžší, puky odskakují a není tam prostě náš herní klid. A to nám asi ze začátku dnes chybělo. Ale jak jsem už řekl, kdybychom zvládli alespoň jednu přesilovku, asi bychom se uklidnili a hra by vypadala jinak.

Vy osobně jste za stavu 1:2 věřil, že zápas můžete ještě zkorigovat? Přeci jen, za začátku třetího dějiství jste měli v přesilové hře obrovský tlak na Málkovu branku.
Určitě věřil, šance na naší straně nějaké byly, tlak také, ale bohužel srovnávací branka ne! Jenže nápor jednoho týmu je vždy náročný fyzicky, protože soupeř jen vyhazuje puky do středního pásma, ale vy se pořád musíte snažit...

S číma nastoupíte do dalšího zápasu?
Chtěli jsme po dnešku vyhrávat jedna nula, ale musíme zítra začít hrát s větším klidem a snažit se jít do vedení, samozřejmě pak zápas vyhrát.

Viktor Ujčík: Zbytečných vyloučení se musíme příště vyvarovat!

Také střelec prvního gólu hostů Viktor Ujčík jenom souhlasně pokyvoval hlavou při konstatování, že čtvrteční duel rozhodly přesilové hry. Pro Vítkovice hrála důležitou roli ubráněná oslabení v první třetině a naopak využitá výhoda jednoho muže v poli navíc. "Zápas jsme nezačali vůbec dobře. Měli jsme hned dvě vyloučení, pak úplně nesmyslná špatná střídání, takže my jsme se potřebovali nějak nabudit. Chtěli jsme jít brzo do vedení, ale měli jsme obrovskou kliku, protože to tam několikrát okolo Máliče (Roman Málek, poznámka redakce) cinkalo. A jestli zítra chceme vyhrát, tak se musíme o hodně zlepšit," podotkl po zápase hostující útočník.
Vítkovičtí mohou jenom děkovat Jihočechům, kteří nepotrestali dvě zásadní hrubky hostů, když špatně střídali. To by se mužstvu v play-off nemělo stávat! "Toho se musíme vyvarovat," zdvihá Ujčík pomyslný varovný ukazovák. "Tempo utkání bylo po přestávce volnější, ale pořád je to něco jiného než trénink. Myslím si, že to ale nebylo zase tak hrozné, protože někteří hráči už tahali nohy za sebou. Včetně mě tedy (směje se). Doufám, ale že zítra bude utkání o poznání lepší," doplnil stodevětasedmdesáti centimetrový útočník s číslem jedenáct na hrudi.
Před začátkem čtvrfinálové série mezi HC MOUNTFIELD a klubu z Vítkovic se hodně hovořilo o prohození prvních dvou zápasů. Kvůli Davis Cupu v ostravské hale totiž museli Vítkovičtí začínat na jihu Čech, ačkoliv v základní části skončili před Jihočechy.
"To jsou jen kdyby. Prostě jsme začali hrát tady, první utkání jsme vyhráli a za což jsme hrozně rádi. A teď už se musíme jenom soustředit na zítřek."

Jakub Kovář si odbyl svou premiéru v play-off

Jakube, poprvé jste si mohl zachytat v extraligovém play-off. Takže otázka je jasná, jaké to bylo?
Prohráli jsme, takže mě to mrzí. Ale zápas byl pěkný, padalo hodně střel, zachytal jsem si. Přišlo dost diváků, ale je škoda, že jsme prohráli.

Říkal jste, že jste si hodně zachytal, takže z této stránky panuje spokojenost?
Ano. Ale v play-off jsou už zápasy o něčem jiném a raději vyhraji šest pět než prohrát jedna nula. Na tyto statistiky tolik nekoukám a důležité je vyhrávat zápasy.

Také souhlasíte s tím, že charakter zápasu určovala první třetina, kde jste měli hodně přesilovek, ale neproměnili je?
Přesně tak! Právě jsme si v kabině říkali, že z toho měl padnout alespoň jeden gól a my bychom se trochu uklidnili a utkání by bylo pro nás snažší.

Inkasoval jste dvakrát, zkuste branky trochu popsat.
První gól padl v našem oslabení, kdy Burger přihrával Káňovi a já jsem si hlídal, aby mi to netečovali mezi nohy. Ale puk šel zadovkou na volného Ujčíka, který už dával do prázdné. A druhý gól? Tam střílel hráč přes beka, trefil mě mezi nohy a puk se mi pak odrazil od betonu, tam to však už dorazil další z Vítkovických.

Dají se srovnávat zápasy play-off s utkáními v základní části extraligy?
Zatím nevím, to ukáže až další vývoj série. Například se asi přiostří souboje a myslím si, že to pravé play-off ještě přijde.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....