Banes Motor České Budějovice
12.02.2011, Petr Lundák

Jakub Kovář má hattrick! Hvězdou měsíce se stal již potřetí

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Každý měsíc vybírají fanoušci českobudějovického celku HC MOUNTFIELD hvězdného hráče. A leden opanovala brankářská jednička aktuálně pátého mužstva v extraligové tabulce. Opět, Jakub Kovář se stal Hvězdou měsíce v této sezóně již potřetí! A není divu, že fanoušci mladého brankáře obdivují, jeho zákroky totiž výrazně pomohly domácím k jejich současnému umístění v extralize.

Vy jste se v měsíci lednu opět s velkým náskokem stal Hvězdou měsíce v anketě na stránkách hokejcb.cz a na svém kontě už máte tři výhry, co na to říci?
(zamyslí se na delší dobu) Jako první brankář týmu jsem jeho důležitou součástí, kdyby se nedařilo brankáři, nebude se dařit celému mužstvu. Tím, že mě diváci zvolili potřetí nejlepším hráčem, to značí asi moji dobrou práci a hlavně také dobrou práci nás všech v týmu.

Vy sám osobně, sledoval jste průběh ankety na již zmiňovaných internetových stránkách HC MOUNTFIELD?
Spíš než já anketu sledovali moji rodiče. Pro nás samotné hráče to tolik neznamená, ale určitě každého potěší, když jej někdo vybere. Za to bych rád lidem poděkoval.

Dalo by se říci, že vaši práci ocenil i trenér národního týmu Alois Hadamczik, když vás nominoval jako náhradního třetího golmana na Švédské hokejové hry. Berete to jako další důležitý krok ve vaší kariéře?
Jednoznačně, ale já jsem měl před Švédskými hrami trochu jiné zprávy a nakonec jsem skončil jako náhradník. V konečném důsledku je možná dobře, že jsem nejel. Aspoň si trošku odpočinu před play off. A náš cíl, co máme jako mužstvo, je pro mě možná důležitější, než hokejový turnaj ve Švédsku.

Nebudu se ale plést, když řeknu, že byste si v národním týmu jistě rád někdy zachytal.
Určitě. Pro každého hráče je to pocta a navíc beru repre jako dobrý odrazový bod do další kariéry, konkrétně co se týká dobrého angažmá někde v Evropě. Je tedy jasné, že bych se jednou do reprezentace rád podíval.

Pokud byste měl jen v kostce zhodnotit dosavadních čtyřicet devět kol české extraligy z pohledu vašeho klubu, co řeknete?
Co si budeme povídat, první dva měsíce byly fantastické. V září pět až šest zápasů a říjen se nám povedl výborně. Ale v půlce listopadu a pak hlavně v prosinci přišly horší výsledky. Naštěstí po Vánocích se nám povedlo zase nastartovat motory a hlavně doma jsme udělaly parádní výsledky. A teď jsme také přivezli vítězství z venku, což nás dostalo tam, kde jsme snad ani před sezonou nedoufali, že se budeme pohybovat. Teď už musíme zbylé tři zápasy uhrát a udělat vše proto, abychom zůstali tam, kde jsme teď.

Doufáte tedy, že po padesátém druhém kole bude přímými postupujícími do play off. Jak jste na tom vy, koukáte se na tabulku na vaše umístění, výsledky nejbližších soupeřů a podobně?
My nebereme šestku jako minimální úspěch, protože dneska se dostat mezi šest nejlepších týmů ligy je sakra těžká práce. Když si vezmete, že jistotu postupu má právě jen šest týmů, takže je tu hrozná tlačenice. Když si vezmete loňského mistra Pardubice, jsou na tom teď stejně jako my. Byl by to pro náš klub obrovský úspěch, kdybychom šli do play off rovnou a uděláme pro to všechno.
A co se týká tabulky, tak tu já sleduji hodně. Samozřejmě ne v prvních měsících, ale nyní před koncem po každém kole sledujete, kolikrát i počítáte bodíky. Koukám i na to, jaké soupeře mají ti, kteří jsou nám nejblíže v tabulce. A je to i jasné, protože hokej je vaše práce, proto je výsledky důležité sledovat.


Tato sezona je pro vás také specifická tím, že váš bratr v Plzni vám pokaždé v utkání, když jste právě hráli s plzeňskými Indiány, dal alespoň jeden gól. Už jste si o tom promluvili s bráchou nebo s rodiči?
(zasměje se) Od třetího zápasu už asi všichni věděli, že mi toho góla dá a když mi o dal v posledním utkání, už to bylo automatické a nikdo se nedivil. Já ale nevím, co s tím dělat a jestli je potkáme v play off, tak se budu jenom modlit, abychom je dostali až ve finále (s úsměvem).

Když máte čas, sledujete jeho hru. Protože Jan hraje v Plzni v první pětce po boku vynikajících jmen. Jak se vám jeho styl hokeje líbí? A zahrál byste si s ním rád v jednom týmu?
Od té doby, co v Plzni je, tak se snažím koukat na jeho zápasy, ať už to bylo v dorostu, juniorech nebo za národní mužstvo. Plzeňských zápasů jsem viděl dost a vždycky když můžu, tak se jedu na něj podívat. Líbí se mi ho sledovat a líbí se mi sledovat i jeho spoluhráče. A jak jsem říkal, nebylo by špatné je potkat někdy v pozdějších kolech play off.
O tom týmu, to je jasné! Ale uvidíme, kam nás hokejové cesty zavedou a jak s námi budou kde počítat. Snad se spolu někde potkáme (s úsměvem).

Vrátíme se pod Černou věž. Vy jste po některém ze zápasů říkal, že už toho máte docela dost, že jste unavený. Vy jste i jediný golman letošního ročníku, který zatím odchytal všechna utkání, takže vám zřejmě reprezentační pauza přišla vhod, abyste si oddechnul.
To přišla samozřejmě. Ale ono se řekne repre pauza a lidé si představují, že my tu těch deset dní nic neděláme. Ale tady se dvoufázově trénuje a to stojí možná víc sil než samotná liga. Přestávka je spíše o tom si od zápasů odpočinout psychicky, ale na druhou stranu máte před sebou poslední tři zápasy a blížící se play off a přemýšlíte už nad tím. Ale už se na to těším, už abychom zase hráli ostré zápasy.

A jak vy konkrétně odpočíváte, když máte volno?
Nejlepší je hrát pořád, protože ve volnu většinou jen spím anebo baštím (zasměje se). Volna není moc, jinak se občas rád projdu se psem nebo jedu domů do Písku, tam na chvíli vyrazím s kamarády anebo s rodiči. Ale volna opravdu není mnoho.

Sám jste mi nahrál na další otázku. HC MOUTFIELD má dobře našlápnuto do přímých bojů o play off, Plzni zřejmě neunikne předkolo, takže to pro vaše rodiče znamená opět fandit dvěma synům. Jak to budou stíhat, aby vás podporovali?
Musí to nějak udělat. Hlavní ale je, abychom se tam dostali my, samozřejmě, že to přeji i bráchovi. Je jen na rodičích, pro koho se rozhodnou a kam pojedou fandit. Také záleží na tom, kdo jak bude hrát doma či v televizi. Ale jak je znám, tak by nejraději v jeden den objeli oba naše zápasy, to ale nejde, že jo? (úsměv)

A je tu otázka na závěr, jak byste nalákal diváky do Budvar arény na poslední utkání v základní části?
Já myslím, že tady už není ani třeba lidi lákat. Protože ti fanoušci, co už na nás chodí, tak si určitě sami uvědomuj, že zde jde do tuhého. Také všichni znají dobře tabulku stejně jako my a už to, že se hrají dva zápasy doma a přijedou atraktivní soupeři, kteří vám nedají kus ledu zadarmo, už jen to je tedy dobrá reklama na hokej. Doufám, že přijde co nejvíce lidí. Protože, co jsem tady v Budějovicích, tak máme návštěvy slušné. A je vidět, že po dvou předchozích sezonách zase hokej lidi baví, my jsme začali vyhrávat a porážet lepší soupeře. A úplně nejlepší by bylo, kdybychom tady před fanoušky odehráli ještě takový deset až dvanáct utkání (zasměje se).

Děkuji za rozhovor.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....