Banes Motor České Budějovice
11.02.2011, Petr Novotný

Dobrou náladu kazí Františku Výbornému jen četná zranění

Č. B u d ě j o v i c e - Poslední volno v základní části si užili extraligoví hokejisté HC MOUNTFIELD. Reprezentační přestávka na týden a půl přerušila českou nejvyšší soutěž. Před závěrečnými třemi zápasy, kdy půjde o všechno, nabídla možnost doléčit zranění, odpočinout si a nabrat nové síly. "Rozhodně jsme teď už nehonili na poslední chvíli fyzičku, ale šlo spíš o takové udržovací tréninky,“ říká trenér celku František Výborný. V závěru sezony má hlavně se sestavou hodně starostí.

Sezona jde do finiše. A spolu s ní každoročně přichází v únoru i řada zranění. Jihočeši si jich v letošním ročníku užili dost a smůla se jim lepí na paty i před play-off. „Nedá se říct, že by nám v tomhle pauza prospěla. Spíše naopak. I když jsme hráli poslední zápasy ve slátané sestavě, byli jsme celkem rozjetí a raději bych to doklepal,“ krčí rameny budějovický kouč. V posledních utkáních totiž koukali fanoušci celku na sestavu celkem překvapeně. Místo osvědčených jmen jako Martynek, Červený nebo Podlešák se najednou objevili Ferebauer, Polodna nebo hráči z juniorského týmu.

„Rozhodně z toho nejsem potěšený. Zdá se totiž, že všechno bude docela na dlouho,“ dodal trenér. Martynek má přetrhané vazy v koleni a je otázkou, jestli v této sezoně ještě vůbec zasáhne do hry. Podobně je na tom Podlešák. Ten si v posledních deseti dnech léčil loket, aby nakonec musel v týnu na operaci, a může být mimo i dva týdny. A konečně Červený. Mladý útočník se rozehrával do dobré formy, ale také stojí. „Čekal jsem u něj, že ten otřes bude lehčí, ale Ruda je z toho pořád dost špatný. Těžko říct, kdy bude moct naskočit zpátky do hry,“ uvedl Výborný. Co může Františka Výborného těšit, je fakt, že alespoň ví, že může sáhnout do rezerv. Hráči z prvoligového Písku dokázali, že mohou být platnými členy mužstva a dokážou pomoci, i když si třeba nezahrají celý zápas.

Současná tabulka je vzácně vyrovnaná, a když hokejisté mluví o tom, že se ještě může stát cokoliv, rozhodně to není prázdná fráze. Oni totiž Jihočeši mohou skončit jak mezi první čtveřicí, tak mezi šesticí, a nebo klidně můžou hrát předkolo play-off. Všechny varianty jsou stále ve hře. „O té čtyřce už jsem taky slyšel, ale nekoukám se tam,“ pousmál se Výborný. Samotný bude spokojený, když se jeho svěřenci umístí v první šestici, která bude mít jisté místo pro play-off. Budějovický tým měl v této sezoně s venkovními zápasy docela problém a první čtveřice, která začíná doma, je proto dost lákavá.

Dost jich na venkovních kluzištích ztrácel. Prohrával je, i když nepředváděl špatnou hru, ale o gól byl lepší soupeř. Podobně to bylo v Plzni nebo Litvínově. „Poslední dva zápasy v Brně nebo na Spartě byly povedené, ale naše mužstvo musí být ještě psychicky odolnější, aby tyhle vyrovnané zápasy zvládalo. Snad nám poslední utkání pomohla,“ doufá trenér.

Pohled na současné postavení je příjemný a František Výborný už v tuhle chvíli trochu bilancuje. S tím, jak si hráči vedli v základní části, je spokojený. Do mužstva se podařilo zabudovat nové tváře, někteří mladší ukázali, že v budoucnu mohou klidně patřit k oporám podobně, jako to bylo v případě Milana Gulaše z let minulých. Stěžejním tématem je brankář Kovář. „Na toho jsme vsadili a zatím drží. Musím to zaklepat na všechno, na co se dá. Potvrzuje formu. Od gólmana se všechno odvíjí a to je naše výhra.“

V listopadu a prosinci si mužstvo prošlo lehkou krizí. „O Vánocích jsme si sedli a mluvili o tom, že šestku chceme. Výsledky se zlepšily a od té doby se nám docela daří. Nezbývá než doufat, že to tak bude dál. Od výsledků se odvíjí i pohoda týmu a ta v budějovické kabině v současné době rozhodně je.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....