Banes Motor České Budějovice
15.02.2011, Miroslav Mayer

Získají Jihočeši první body s Litvínovem?

Č. B u d ě j o v i c e - Po desetidenní reprezentační přestávce se opět roztáčí kola Tipsport extraligy. Základní část se blíží ke konci a stále je o co hrát. Tým HC MOUNTFIELD má před sebou poslední dva zápasy na domácím ledě. Ve středu přijede Benzina Litvínov a to je jediný tým se kterým Jihočeši zatím letos nezískali ani jeden bod. Středa večer tak bude poslední možnost tento stav změnit a porazit i tohoto tradičního soupeře, kterému se daří především na domácím ledě. Zápas bude mít úvodní vhazování ve středu od 17.30 v Budvar aréně a domácí mužstvo nastoupí v modrých dresech.

O soupeři -HC Benzina Litvínov

Litvínov je v českém hokeji pojem. V tomto městě vyrostlo množství hokejistů, ale přesto mužstvo z tohoto města ještě nikdy neslavilo titul. Letos vstupoval Litvínov do soutěže oslaben a dařilo se mu jen na domácím ledě. První vítězství venku slavil právě v Českých Budějovicích. Od té doby jim již dalších pár přibylo. Litvínov prožíval začátkem roku krizi a vypadalo to, že vypadne z desítky týmu bojujících o play-off. Trenér Reichel rezignoval a od 23. ledna se mužstva ujal další bývalý odchovanec klubu Vladimír Kýhos a ten nastartoval nebývalý vzestup svého mužstva. Týmu výrazně pomohl i brankář Martin Volke, který si drží skvělý průměr 1,73 gólu na zápas a procento úspěšnosti 94,91%.

V současné době je Benzina na devátém místě a má náskok šesti bodů na jedenáctou Kometu. To sice vypadá pro Litvínov dobře, ale jistota to není. O tu bude Litvínov usilovat v Budvar aréně. Psychickou posilou pro Severočechy je i velmi příznivá letošní bilance s týmem HC MOUNTFIELD. Historicky tomu tak nebývalo. Jihočechům se sice nedaří vyhrávat v Litvínově, ale doma si většinou body umějí pohlídat. Mělo by tak tomu být i tentokrát.

Poslední kola přinesla oběma mužstvům rozdílné výsledky. Zatímco Jihočeši porazili Spartu 5:3 tak Litvínov prohrál s Karlovými Vary 2:3. Tato porážka mužstvo hodně mrzí, protože případné vítězství by již bylo téměř jistotou pro postup do předkola play-off. Od příchodu trenéra Kýhose hraje mužstva nezvykle defenzívně a málo inkasuje. Pouze osm branek v šesti zápasech je výborná vizitka zlepšené defenzivy.



Zajímavosti zápasu

I přesto, že obě mužstva patří k tradičním účastníkům nejvyšší soutěže, tak k výměně hráčů mezi těmito kluby příliš často nedochází. Z nedávné historie si určitě každý fanoušek vzpomene na Viktora Hübla. Ten se nesmazatelně zapsal do srdcí fanoušků a dnes opět válí za rodný klub. Navíc proti Jihočechům se dokáže vytáhnout a zaznamenat nějaký ten bodík. Daří se mu i letos, kdy vede bodování svého klubu.

Zajímavostí zápasu tak bude že se na ledě objeví držitel rekordu v počtu bodů od návratu do extraligy Viktor Hübl, který v sezóně 2006/07 dosáhl na 45 bodů (26+19). Na druhé straně bude stát Milan Gulaš, který vede bodování svého mužstva a má letos šanci tuto metu překonat. Zatím má na svém kontě 43 bodů (23+20). Překonat Viktora Hübla tak může již v tomto zápase.

V týdnu podepsal Roman Pšurný novou smlouvu a pokud nastoupí do středečního zápasu, tak si připíše svůj start číslo 200 v extralize. V českobudějovickém dresu to bude jeho padasátý start. Ve 199 zápasech zatím získal 49 bodů (22+27).

V dosavadních třech zápasech se stalo, že se z českobudějovického mužstva střelecky dařilo hráčům, kteří nejsou až tak střelecky disponovaní. V prvním zápase v Budvar aréně dal dvě branky Martin Podlešák a v Litvínově se totéž podařilo Davidu Kuchejdovi.

Pokud zápas dochytá Jakub Kovář, dostane se přes 3000 odchytaných minut v extralize v této sezóně. Již jeho současný počet odchytaných minut ho jasně staví na první místo mezi českobudějovickými brankáři od návratu do extraligy. Dosud měl nejvíce odchytáno Roman Turek ze sezóny 2007/08 2494 minut. Výkon Jakuba Kováře je famózní a těžko se bude v budoucnu překonávat.

Sestava soupeře z posledního kola

Volke – Černošek, Kubát, Stříteský, Jareš, Skuhrovec, Švarný, Gula – Kubinčák, V. Hübl, Lukeš – Černý, Kracík, Jenáček – Jánský, Vopat, Trávníček – Majdan, Bojer, Gerhát.

Vzájemné zápas v letošní sezóně

Benzina Litvínov – HC MOUNTFIELD   3:1
HC MOUNTFIELD -  Benzina Litvínov  4:6
Benzina Litvínov  - HC MOUNTFIELD  4:3

Statistiky

50. kolo
HC MOUNTFIELD

HC Benzina Litvínov
5.
Umístění v tabulce
9.
49 / 22 - 5 - 4 - 18
149:123 / 80
Statistiky v sezoně
(základní část)
49 / 21 - 2 - 4 - 22
122:151 / 71
5:3 Sparta (V)
1:2sn Zlín (D)
5:2 Kometa Brno (H)
Aktuální série
2:3 Karlovy Vary (D)
3:1 Sparta (V)
3:1 Třinec (V)
Milan Gulaš 43 (23+20)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Viktor Hübl 43 (15+28)
Milan Gulaš (23)
Nejlepší střelec v sezoně
Petr Jánský (20)
Milan Gulaš (20)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Viktor Hübl, František Lukeš (28)
František Ptáček 24 (9+15)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Ivan Švarný, Marek Černošek 15 (4+11)
R. Pšurný, Vydarený (+15)
Jiří Šimánek, Václav Pletka, Jakub Šulc (-4)
+/- bodování v sezoně
Michal Trávníček (+4)
Ivan Švarný (-25)
Jan Novák (95)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Petr Jánský (91)
Jakub Kovář 92,50% - 2,46
Šimon Hrubec 88,89% - 5,00
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Martin Volke 94,91% - 1,71
Petr Franěk 90,79% - 2,85
Jaroslav Hübl 89,52 – 3,35

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....