Banes Motor České Budějovice
09.02.2011, Petr Novotný

Doktoři hledají vzory pro další dárce. Pomáhají hokejisté

Č. B u d ě j o v i c e - Dobrými výkony i výsledky teď budějovičtí hokejisté těší své příznivce. Ale hokej není všechno. Budějovický HC MOUNTFIELD a jeho fanoušci se zapojili do akce Kapka pro život, která chce přivést nové dárce krve. Při prvních odběrech přišli fanoušky podpořit také hráči a sportovní manažer Josef Zajíc. Po sezoně by se mezi dárce měli zařadit i sami hráči. „Doufám, že naše spolupráce bude co nejdelší, a že se do ní zapojí co nejvíce hráčů, fanoušků i zaměstnanců klubu,“ přál by si Josef Zajíc.
František Ptáček, Jakub Langhammer a Lukáš Květoň. Hned trojice budějovických hokejistů dorazila na transfúzní stanici budějovické nemocnice. Zatím jen nanečisto. Hokejisté jsou v rozehranné sezoně a lékaři jim odběry krve vzhledem k vysokému fyzickému zatížení nedoporučili. Proto se na odběry, které třeba exsparťanská dvojice ze svého působení v holešovickém klubu dobře zná, vrátí až po sezoně.

„První kolo bylo docela úspěšné. Trochu nám ho ale pokazila chřipková epidemie. V květnu půjdeme znovu, tak snad účast ještě zvýšíme,“ pousmál se Tomáš Sabolčák, který ze strany fanklubu akci organizoval. Na samotný odběr se nakonec dostalo zhruba deset fandů klubu, kteří prošli zdravotní prohlídkou. Polovina byli prvodárci. Takže se povedlo přesně to, o co lékařům i klubu šlo. „Naše nemocnice je jedna z největších v republice a je tady špičková medicinská péče. Provádíme náročné operace, a proto potřebujeme mít k dispozici velké množství krve,“ uvedl primář transfuzního oddělení nemocnice MUDr. Petr Biedermann.

Z tohoto hlediska je důležitá široká členská základna dárců krve. „V současné době dochází ke generační obměně dárců. Ti starší odcházejí a potřebujeme mladší,“ dodal primář. A proto jsou za spolupráci s klubem rádi. Příklady totiž táhnou a po vzoru známých sportovců i dalších osobností mohou k dárcovství krve přidat jejich fanoušci. „Je to důležitá věc a podobné věci hráči ctí. Nebylo nad čím váhat,“ přidal svůj názor sportovní manažer klubu Josef Zajíc.

V loňském roce udělala budějovická nemocnice 18 500 odběrů od deseti tisíc dárců. Z těch deseti tisíc jich bylo 1215 nových a desetiprocentní nárůst dárců je úspěchem. Nemocnice by byla ráda, aby nárůst zůstal minimálně zachován i v tomto roce.






Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....