Banes Motor České Budějovice
07.02.2011, Miroslav Mayer

Ve hře je ještě devět bodů

Č. B u d ě j o v i c e - Do konce základní části Tipsport extraligy zbývají ještě odehrát tři závěrečná kola. V nich se stále ještě hraje o hodně. Ve hře je ještě devět bodů, které mohou zamíchat umístěním v tabulce. Tým HC MOUNTFIELD má jistotu, že si zahraje minimálně předkolo play-off, ale při dobré konstalaci může dokonce skončit i na třetím místě. Cílem je sice udržet šestou pozici, ale od čtvrtého místa výše se zápasy play-off začínají na domácím ledě. To dobře ví tým vedený kapitánem Františkem Ptáčkem.

Pokud začneme pesimisticky, tak nejhůře může tým HC MOUNTFIELD skončit na devátém místě. To by znamenalo, že již nezíská ani bod a Plzeň i Litvínov budou bodovat naplno a díky lepším vzájemným zápasům se umístí před Jihočechy a těm zbydou oči pro pláč a pouze předkolo play-off. Tento scénář však nikdo nechce připustit.

Nejpravděpodobněji se jeví scénář, kdy týmy HC MOUNTFIELD, Vítkovice, Eaton Pardubice, Slavia a Zlín si to mezi sebou rozdají o čtyři místa zajišťující přímí postup do play-off a lepší pozici v play-off. Podívejme se co na která mužstva ještě čeká a jaké jsou vyhlídky.

Kdo s kým se ještě střetne

Nejlépe na tom je mužstvo PSG Zlín. Teoreticky ještě může základní část i vyhrát. Před Jihočechy má náskok pěti bodů, ale ti mají lepší poměr vzájemných zápasů. Zlín si ještě zahraje v Karlových Varech, doma přivítá Pardubice a na závěr pojede do Plzně. Má tedy velice těžké rozlosování a hraje s mužstvy, kterým o něco stále jde. Žádný zápas tedy nebude jen dohrávka, ale boj. Dva zápasy venku a jen jeden doma. Pro Zlínské hovoří forma z posledních zápasů a zkušený tým.

O něco hůře na tom jsou Vítkovice. Vítkovice se dlouho držely v tabulce vysoko a na problémy s udržením pozice pro play-off nemyslely. Jenže výsledky z poslední doby nejsou nic moc a Vítkovice padají tabulkou dolů a jejich pád by ještě mohl pokračovat. V únoru Vítkovičtí přehráli pouze Kometu. Ovšem los mají Vítkovice lehčí. Doma přivítají Mladou Boleslav, pak jedou na Spartu a na závěr doma Třinec. Od Jihočechů mají v tabulce rozdíl tří bodů a českobudějovický tým má lepší vzájemné zápasy, což by se v tomto případě mohlo hodit.

Šesté místo zatím drží Eaton Pardubice. Ovšem při závěrečném účtování by si pozici vyměnily právě s HC MOUNTFIELD a to díky lepším vzájemným zápasům. Jihočeši tedy potřebují získat alespoň o jeden bod více než Východočeši, aby je v tabulce předběhli. Pardubičtí mají relativně dobrý los. Doma přivítají Kladno, jedou do Zlína a doma přivítají Mladou Boleslav. Ovšem Východočeši jsou letos lepší na soupeřových hřištích a tak dva domácí zápasy nemusí být výrazná pomoc. Navíc poslední dobou Pardubice střídavě vítězí a prohrávají.

Slavia Praha je tom zatím ze všech těchto týmů nejhůře a má i nejhorší los. Nejdříve doma přivítá Třinec a pak pojede do Mladé Boleslavi a na Kometu. Slavia jede jako mašina. Z posledních šesti zápasů dokázal pět vyhrát. Pouze jeden zápas vyhrála za tři body. Další zápasy dobojovala v prodloužení a na nájezdy. Jihočeši mají se Slavií lepší vzájemné zápasy.

Tým HC MOUNTFIELD čekají dva domácí duely s Litvínovem a Karlovými Vary a poslední kolo v Liberci. Zisk devíti bodů zaručí Jihočechům jistě minimálně šesté místo a jistý postup do play-off bez ohledu na výsledky ostatních soupeřů. Výhodou pro českobudějovický tým je i to, že kromě Pardubic, má se všemi soupeři lepší vzájemnou bilanci. Výhodou pro diváky i pro hokej je, že je stále o co hrát a vše je ještě otevřené.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....