Banes Motor České Budějovice
16.01.2011, Matěj Mayer

Formu HC MOUNTFIELD prověří Plzeň

Č. B u d ě j o v i c e – Hráči HC MOUNTFIELD prožívají úspěšné období. V posledním zápase vymazali z ledu lídra celé extraligy a nyní je čeká další těžký duel. Soupeřem českobudějovického celku bude tentokrát nepříjemná Plzeň. Ta po odečtu bodů dělá všechno proto, aby se dostala do play-off a bojuje o každý bod. Na plzeňském ledě se navíc Jihočechům tradičně nedaří, takže cesta ke třem bodům bude značně trnitá. Úvodní buly duelu padne v neděli v 17.30.

O soupeři – HC Plzeň 1929

Soupeř ze západu Čech se vinou aféry ohledně registrací nachází mimo brány play-off a klubový představitelé ihned po odečtení bodů prohlásili, že udělají vše proto, aby mužstvo dostalo tam, kam patří – do play-off. Plzeň nyní ztrácí na 10. místo už pouze 5 bodů, stále více se tedy přibližuje účasti v předkole play-off. Poslední čtyři zápasy drží klub ze západu Čech neporazitelnost a po přihlédnutí k faktu, že v Plzni vyhrál HC MOUNTFIELD naposledy 13.1. 2008, je vidět, že Jihočechy čeká hodně práce.

Plzeň se může opřít hlavně o skvělé útočníky. Nejvíce vyčnívají dvě největší hvězdy ligy – Martin Straka a Tomáš Vlasák. Na ty bude třeba si dávat obrovský pozor, oba totiž překonali hranici 50 bodů a v celkové tabulce produktivity Tipsport extraligy zaujímají první dvě místa. V letošních třech vzájemných zápasech proti HC MOUNTFIELD nasbírali tito dva shodně pět bodů. Naopak slabinu Plzně možná lze hledat v brance. V jejím dresu totiž letos nastoupilo už 6 brankářů! Žádný z nich zatím nenadchl, kromě toho posledního. Luboš Horčička si po šesti odehraných zápasech drží průměr 1.82 a úspěšnost zásahů má 93.70%!


Nedělní soupeři spolu odehráli během letošního ročníku už tři střetnutí a tento zápas bude tedy posledním vzájemným zápase v základní části extraligy. Lépe si vedlo mužstvo ze západu Čech. První vzájemný zápas na ledě Budvar aréně skončil 5:4 pro domácí. Plzni tehdy nestačil ani skvělý nástup do utkání. Druhý zápas vyhráli opět domácí, tentokrát jimi ovšem byli plzeňští. V posledních čtyřech minutách padly čtyři branky, více jich dala Plzeň a tak se mohla radovat z výhry 4:2. I ve třetím vzájemném střetnutí brala více bodů Plzeň. Když utkání nenašlo vítěze ani v prodloužení, nastaly samostatné nájezdy. V nich byli šťastnější hosté a z Budvar arény si odvezli dva body.

Zajímavosti utkání

Brácha vs. Brácha

Potřetí uvidí extraliga v letošním roce vzájemné porovnání dvou bratrů. Staršího Jakuba Kováře v brance HC MOUNTFIELD a Jana Kováře, útočníka Plzně. Je třeba říci, že z tohoto souboje vychází zatím šťastnější mladší z dvou bratrů. Janu Kovářovi se zatím povedlo v každém utkání překonat svého staršího bráchu. Jan Kovář se v této sezóně zařadil k elitním útočníkům Plzně a je třetí v produktivitě svého týmu. Sbírá v průměru téměř bod na zápas, což z něj dělá velmi nebezpečného útočníka.

Statistické zajímavosti

Za pozornost stojí určitě to, se Plzeň dělí v počtu výher o druhé místo s Třincem. Zajímavé také je, že HC MOUNTFIELD se podařilo zvítězit nad Plzní od povýlukové sezóny pouze dvakrát z devíti pokusů. To ukazuje, že v nedělním utkání bude favoritem domácí mužstvo.

Sestavy z posledního kola

HC Plzeň 1929: Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Modrý, Slaney, Frolo, Jeřábek - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Stránský, Straka, Duda - Lammers, Johnson, M. Heřman - Plášek, Haman, Dvořák - Pitule.

HC MOUNTFIELD: Kovář - Snopek, Kotaška, Kolarz, Ptáček, Novák, Vydarený - Šimánek, Mikeska, Podlešák - Gulaš, Langhammer, L. Květoň - Martynek, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný.

Statistiky

41. kolo
HC MOUNTFIELD

HC Plzeň 1929
6.
Umístění v tabulce
11.
40 / 17 - 5 - 3 - 15
125:107 / 64
Statistiky v sezoně
(základní část)
40 / 19 - 5 - 2 - 14
125:126 / 50
6:1 Vítkovice (D)
4:0 Liberec (D)
3:2sn Karlovy Vary (H)
Aktuální série
3:2 Karlovy Vary (H)
3:2p Zlín (H)
3:0 Plzeň (D)
Milan Gulaš 35 (18+17)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Tomáš Vlasák 57 (21+36)
Milan Gulaš (18)
Nejlepší střelec v sezoně
Tomáš Vlasák (21)
Milan Gulaš (17)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Martin Straka (38)
František Ptáček 19 (7+12)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Jiří Hanzlík 20 (7+13)
Jan Snopek (+12)
Jakub Šulc (-6)
+/- bodování v sezoně
Jaroslav Modrý (+10)
Václav Benák (-10)
Jan Novák (91)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Michal Dvořák (76)
Jakub Kovář 91,99% - 2,62
Šimon Hrubec 88,89% - 5,00
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Luboš Horčička 93,60% - 1,82
Dušan Salfický 88,43% - 3,83

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....