Banes Motor České Budějovice
09.01.2011, Petr Lundák

Brankářská jednička Jakub Kovář má letos už třetí nulu a těšil se pod deku

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Dalo by se říci, že zápas proti hokejistům Bílých Tygrů z Liberce byl ve znamení čtyřek. Domácí totiž jasně přehráli soupeře a dali čtyři góly a nedělní utkání bylo čtvrté vyhrané na domácím ledu v řadě. Jen brankář Jakub Kovář se k tomuto číslu nepřidal, on totiž proti Liberci vychytal zatím svou letošní třetí nulu. Navíc byl vyhlášen mužem zápasu.

Klasická otázka na úvod. Jaký to byl pro vás zápas?
Těžký. Sice ne tím že by na mě šlo hodně střel jako naposledy ve Varech, ale Liberec je nevyzpytatelný a čekal na naše chyby. Naštěstí jsme jich moc neudělali. Nakonec oni nedali ani branku a my jsme po našem třetím gólu už zápas hlídali a dohrávali si ho.

Jak moc vás těší vychytaná nula. Je již třetí v letošním ročníku extraligy.
Těší moc. Rozhodně! Když jsem tady v Budějovicích před třemi roky začínal, nikdy jsem nulu nedokázal udržet a jsem rád, že mi letos nějaká nula konečně naskočila.

Zdálo se, že vám dnes k čistému kontu hodně pomohli spoluhráči. Také v posledních zápasech jste dostali málo gólů. Lépe bráníte. Souhlasíte?
Ano. Bylo hrozné, kolik jsme dostávali v listopadu a na začátku prosince gólů. Ani nevím, jestli jsme nějak zásadně změnili styl naší hry, ale sáhli jsme si do svědomí a kluci zjistili, že se musejí častěji vracet a to je na výsledcích znát.

Letos se vám zrovna proti Liberci tolik nedařilo. S čím jste tedy šli do dnešního utkání?
Každý ví, se kterým celkem mu to moc nejde. Letos to máme s Libercem anebo s Litvínovem, ale zase na druhou stranu je to pro vás správná motivace. Jsem rád, že dnes se zápas opravdu povedl.

Jak zvládáte psychicky vaši roli brankářské jedničky, když víte, že prostě musíte jít do brány vy?
S psychikou se dá bojovat lépe než s únavou. Jak se hraje prakticky pořád, nemáte ani moc času na tréninky. Takže se snažím, aby mě hokej pořád bavil a občas si nevezmu brankářskou výstroj, ale jen hráčskou hokejku a zastřílím si.

V minulém zápase vám statistiky připsaly padesát tři zákroků. V českobudějovické bráně stojíte od prvního kola, necítíte se trochu vytížený či unavený?
Já jsem vytěžován už od září, takže musím uznat, že toho mám opravdu dost. Zápas ve Varech byl jednoznačně nejtěžší a střel na mně šlo strašně. Jsem rád, že jsem to přežil (usměje se). Já už jsem to teď říkal klukům v šatně, že pro mně jsou na zápasech snad nejtěžší děkovačky pro fanoušky. Těch rybiček, otoček a koleček už mám dost. Ale tohle prostě musím kousnout, dokud budeme takto vyhrávat dál, rád to udělám.

A jak jste vnímal dnešní zápas?
Hlavně už asi týden bojuji s chřipkou a horečkami, takže jsem hlavně rád, že to mám za sebou a okamžitě si jdu lehnout pod deku (pousmál se).


Prostory českobudějovické Budvar arény mu nejsou neznámé, ba naopak. Tomáš Vak (na fotografii ještě v českobudějovickém dresu) na jihu Čech zažil spoustu hokejových zážitků. Po nedělním utkání si také vysloužil aplaus od domácích kotelníků. Ale v neděli přijel do Budějovic jako soupeř v modrém dresu Tygrů. Po zápase, který jeho tým jednoznačně prohrál, nebyl vůbec nadšený.
"Dnes jsme podali velice špatný výkon celé mužstvo. Tedy kromě Marka Pince, který nás ještě v určitých chvílích dost držel, protože Budějovice tam pár šancí měly," soukal ze sebe Vak před budějovickým zimním stadionem.
Hosté se zejména ze začátku třetí třetiny ještě snažili se stavem utkání něco udělat, domácí hráči v čele s vynikajícím Kovářem prostě byli proti. Liberecké Tygry definitivně zlomil čtvrtý gól, který dával Milan Gulaš. "O něco jsme se ještě snažili, ale to bychom museli vytěžit z minima maximum. Ale nevyšlo to a prohráli jsme zaslouženě," uzavřel Tomáš Vak.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....