Banes Motor České Budějovice
03.01.2011, Petr Novotný

Martynek: Vracíme se k bránění a vyhráváme o gól

Č. B u d ě j o v i c e – Útočník HC MOUNTFIELD Rostislav Martynek zažil povedený týden. Posuďte sami. V úterý s brněnskou Kometou otevíral skóre zápasu a Jihočeši vyhráli o gól. Ve čtvrtek se podílel na třech bodech z duelu se Zlínem a v neděli jeho branka ve třetí třetině poslala do kolen pražskou Spartu. Tři zápasy, dva góly, devět bodů týmu do extraligové tabulky. Taková je bilance druhého nejlepšího klubového střelce. „S posledními třemi zápasy jsme hodně spokojení,“ netají se útočník.

Proč by také ne. Vždyť se zdá, že listopadová krize týmu, kdy v celém měsíci jen dvakrát vyhrál, pomalu odchází. Jihočeši načali novou sérii na ledě Třince, odkud přivezli bod za porážku na nájezdy. Pak na ní navázali doma s Kometou Brno výhrou 4:3, prodloužili ji hladce se Zlínem a nakonec po bojovném a na první pohled ne moc pěkném zápase, přetlačili ve veledůležitém utkání Spartu Praha.

„Těžko vybírat, který zápas byl nejtěžší. Na každém bylo něco,“ hodnotí poslední duely Rostislav Martynek. Zápas se Spartou však přesto označil za úporný a domácí celek ho podle něj vyhrál s notnou dávkou štěstí.

Skutečně. Zápas nenabídl mnoho vyložených šancí, efektní akce a hodně gólů. Přesto byl pro oba celky nadmíru důležitý. „Trochu bych ho přirovnal k zápasu o šest bodů. Oba celky potřebovaly bodovat. Dvěma předchozími výhrami jsme se zvedli. Sparta přijela nažhavená ze Švýcarska. Potřebovali jsme jim odskočit a to se nám povedlo,“ dodává Rostislav Martynek.

Z útočníka, který v létě přišel a jih Čech z Třince, se stává specialista právě na Spartu Praha. V probíhající sezoně se trefil v každém vzájemném zápase a třikrát se podílel na vítězství tím rozhodujícím způsobem. Třikrát totiž vstřelil rozdílovou branku. Tu poslední pak docílil v přesilové hře, kdy se dostal ke střele po nahrávce Václava Pletky a ránou z první překonal hostujícího gólmana.

Přesilovka měla trvat čtyři minuty a právě gól Rostislava Martynka byl vůbec první střelou na brankáře v této početní výhodě. Minuta běžela už třetí.

„Chtěli jsme rozhodnout, ale v přesilovce se nám nedařilo vůbec nic,“ uvedl šťastný střelec. Až přišla jeho střela z prostoru pravého kruhu. „Možná to vypadalo jednoduše, ale dostal jsem puk dozadu a střílel jsme skoro v kleče. Dvě minuty předtím jsme jeli tři na dva a já to zbytečně zatáhl do rohu a nevystřelil jsem. Říkal jsem si, že teď už nebudu přemýšlet a vystřelím. Venca Pletka spíš jen tušil, že tam na druhé straně někde sem,“ popsal klíčový moment zápasu Rostislav Martynek, sám se dokázal posunout na pozici druhého nejlepšího střelce týmu v probíhající sezoně.

Jihočeši teď doufají, že je tři výhry nabudí k tomu, aby na to navázali hned v dalších zápasech a svou bodovou šňůru protáhli. „Přirovnám to k tomu, jak jsme hráli na začátku. Vrátili jsme se ke hře zezadu a porážíme soupeře o jeden gól. Měli bychom taky zkusit přivést nějaký bod z ledů soupeřů,“ dodal Rostislav Martynek, který se v týdnu také sám vrátil zpět do střelecké pohody, protože na gól čekal před utkáním s Kometou Brno od 3. prosince, kdy se trefil ve Vítkovicích. „Každý hráč časem znervózní, když se mu přestane dařit. Proto jsem rád, že mi to tam zase začalo padat,“ uzavřel.

Měl jsem trefit branku, krčil rameny Marek Bartánus

Čtyři minuty před koncem měl na hokejce vyrovnání a pro Spartu Praha by byl i bod z utrápeného zápasu zlatý. Jenže nepříjemnou střelou Michal Bartánus nedokázal překonat brankáře Jakuba Kováře. Vlastně ani netrefil branku a tak jeho tým odjížděl s prázdnou. Před odjezdem na Švýcarský Spengler Cup chytali hráči Sparty formy. Po návratu začali porážkou a matným výkonem. „Jsme přesvědčený o tom, že nám účast na Spengler Cupu do zbytku sezony pomůže,“ věří slovenský útočník Marek Bartánus.

Co vám chybělo k vítězství?
Byl to vyrovnaný zápas. Bohužel jsme zase vyrobili některá zbytečná vyloučení a dostali jsme z toho gól. Na konci jsme se to snažili otočit, ale ve finále už bylo málo času a druhou branku se nám nepodařilo vstřelit. Ovšem myslím si, že se máme od čeho odrazit. Na Spengler Cupu jsme sehráli zápasy, které byly na vysoké úrovni a myslím si, že nám to do dalších zápasů extraligy jen pomůže.

Ovšem toho času už tolik není.
To je pravda. Zápasů už je méně a méně a musíme začít konečně sbírat body. Jinak se do play-off nedostaneme.

Zápas se sice zdál vyrovnaný, ani jeden z týmů neměl drtivý tlak nebo velké množství vyložených šancí, ale domácí se zdáli být přeci jen aktivnějšími. Viděl jste to podobně?
Myslím si, že jsme neměli nějaké velké gólové šance, ale herně to bylo vyrovnané. Bohužel rozhodla jedna přesilovka. My jich měli předtím taky několik, ale gól jsme nedali. Oni ji dokázali proměnit a vyhráli dva jedna.

Vy sám jste měl ve třetí třetině velkou šanci na vyrovnání, co chybělo k tomu, aby byl gól?
Hlavně trefit bránu. Chtěl jsem pomoci mužstvu. Jenže jsem se do branky netrefil a je to velká škoda. Hodně mě to mrzí.

Zmínil jste Spengler Cup. Jaký může mít vliv na mužstvo? Nebojíte se toho, že samé porážky vám nemusí pomoci?
Jak jsem řekl. Odehráli jsme tři velmi dobrá střetnutí. Hlavně s Kanadou jsme hráli výborný zápas. Trochu jsme tam stmelili partu. Je to pro nás plus. Náš cíl je jasný, dostat se do play-off a zatím si musíme jít hodně tvrdě.

Díra na desáté místo se stále zvětšuje. Nesráží vás to psychicky? Stále se snažíte ztrátu smazat a ta se nezmenšuje.
Byla by to nejhorší věc, kdybychom se v tom nějak utápěli. Jsme profesionálové a musíme myslet pozitivně. Jiná cesta není, musíme bojovat a bojovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....