Banes Motor České Budějovice
30.06.2010, Petr Novotný

Kašpařík: Budějovice jsou pro mě novou motivací

Č. B u d ě j o v i c e - Pochází z jihu Čech, ale za žádný klub z kraje nikdy nehrál. Útočník Pavel Kašpařík jako dorostenec odešel do Sparty, kde se posléze vypracoval ve spolehlivého extraligového hráče. Po posledních třech letech v Liberci se v jednatřiceti letech vrátil téměř domů. Bude oblékat dres budějovického HC MOUNTFIELD, kde před nedávnem zakončil suchou část letní přípravy. „Pro mě ale ještě nic nekončí. Právě naopak,“ usmívá se hráč nad představou dovolené.

Končíte letní přípravu. Jaká byla?
Byl jsem po operaci kolena a měl jsem individuální plán. Připravoval jsem se podle toho, jak šel vývoj mojí rehabilitace a pomalu jsem si přidával zátěž. Protože se už můj zdravotní stav zoptimalizoval, mohu trénovat skoro na sto procent. Takže budu muset s přípravou pokračovat i během dovolené.

Takže pro vás nic nekončí?
Ne, to rozhodně ne. Pro mě teďko příprava naopak začíná.

Dá se říct, že máte koleno v pohodě?
Jo, jo. Koleno už je v pohodě.

A co jste s ním přesně měl?
Byl jsem na plastice předního křížového vazu.

Pocházíte z Písku. Teď poprvé v kariéře hrajete v Budějovicích. Jak se vám tu zatím líbí?
Mně se tu líbí. Jsem jako by doma a užívám si to. Trochu mi to kalil a pořád ještě kalí můj zdravotní stav, že to není úplně optimální. Když člověk není zdravý, nějaké peripetie a pesimismus to přináší.

Dá se to brát jako návrat na stará kolena domů?
(Směje se) Ale asi jo. Dá se to tak říct.

Písek není daleko od Budějovic. Budete dojíždět?
Budu to nějak kombinovat. Samozřejmě nějaké bydlení v Budějovicích mít musím. Ale budu i dojíždět z Písku.

Většinu spoluhráčů znáte, ne?
Ale jo. Už nějaký rok hraju a kluky znám. Spoustu kluků jsem znal osobně, když jsem sem přišel a se spoustou jsem se znal z extraligy jako soupeř. Tohle všechno mi aklimatizaci tady dost usnadnilo.

Je vám jednatřicet a nevystřídal jste tolik klubů, jak bývá zvykem v poslední době. Nerad střídáte prostředí?
Nevím. Jsem docela rád, že jsem toho tolik nevystřídal. Rád jsem delší dobu na místě, kde se cítím dobře. Z osobního hlediska i kvůli rodině by bylo špatné střídat často kluby. Takže jsem rád a doufám, že to bude platit i nadále a v Budějovicích nějakou dobu vydržím.

Na druhou stranu to může svědčit o tom, že s vašimi výkony je spokojenost také u vlastníků klubů.
(směje se) Říkám. Budu moc rád, když to potvrdím i tady v Budějovicích a dodržím celou délku mojí smlouvy.

Na jak dlouho jste smlouvu podepsal?
Na tři roky. A ty bych tu rád vydržel.

Teď jste přišel z Liberce, kde jste byl také tři roky. Přebolel už ten hořký konec, kdy vás vedení klubu vyřadilo v průběhu play-off z kádru, když se dozvědělo, že budete dál pokračovat v HC MOUNTFIELD?
Ale tak nějak určitým způsobem už to čas odvál. Ale taková ta pachuť a hořká tečka konce v Liberci tam zůstane. Nechci říkat navždy, ale na nějaký čas asi jo. Na jednu stranu budu na Liberec vzpomínat rád, protože jsem tam prožil krásné a úspěšné roky, ale ten konec byl hodně nepovedený z mnoha důvodů, které nechci moc rozebírat, protože se určité věci ještě řeší.

Co teď čekáte od angažmá v Budějovicích?
Pro mě je to obrovská výzva a obrovská motivace. Pro mě je to nové prostředí, nová energie a motivace k práci. I s tím, že se tady rodí nový manšaft. Odešla spousta kluků. Budějovice byly zvyklé na nějaké postavení v extralize, na určitou úroveň. Hrál se tady dobrý hokej. Poslední dvě sezony jim nevyšly, a proto tady je touha a motivace odčinit poslední sezony a nastartovat něco, co by tady mohlo klapat a fungovat, aby se zdejší hokej vrátil do vyšších pater a na vyšší úroveň.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....