Banes Motor České Budějovice
12.05.2009, Miroslav Mayer

Skvělá sezóna Radima Heřmana

Č. B u d ě j o v i c e - Jestliže se dá o nějakém mladém hokejistovi říci, že zažil raketovou sezónu, tak je to určitě Radim Heřman. Na začátku sezóny začínal ve třetí řadě v juniorské extralize, postupně se propracoval do první útočné formace spolu s Rezkem a Ferebauerem. V úspěšném play-off juniorské extraligy se stal nepostradatelným hráčem a jeho výkony nezůstaly bez povšimnutí reprezentačních trenérů. Úspěšnou sezónu pak korunaval účastí na MS osmnáctiletých v USA.
Kdy a kde jste začínal s hokejem?
Bylo to na rybníku blízko Veselí nad Lužnicí. Začal jsem s tátou ve čtyřech letech a pak jsem pokračoval na zimním stadiónu ve Veselí nad Lužnicí.

V kolika letech jste se přesunul do Českých Budějovic?
Vybral si mě pan Červený, který se chodil dívat na některé naše zápasy. Chodil jsem do šesté třídy a musel jsem se vzdát školy a kamarádů ve Veselí a šel jsem do Českých Budějovic, zkusit, jestli se probojuji do týmu a jestli se budu líbit trenérům a také zahrát si lepší hokej. Můj první trenér byl pan Formánek, mám na něj moc vzpomínek na které se nezapomíná.

Letošní sezóna vám vyšla nad očekávání....
Kdyby mi tohle někdo řekl před sezónou, co všechno se stane a co dokážu, tak bych se mu určitě smál. Dostal jsem šanci, k tomu co jsem si vždycky přál, snažil jsem se jí nepustit a došlo to až k mistrovství světa. Teď mám o všem úplně jiné představy, než kdybych neměl tak úspěšnou sezónu.

Vezměme to pěkně popořadě. Jaký byl začátek sezóny v juniorce?
Na začátku sezóny jsem přišel do juniorky a pan Kupka mě neznal. Musel jsem se vůbec probojovat do sestavy. Před sezónou jsem se díval a měl jsem obavy, jestli budu hrát alespoň ve třetí řadě. Postupem času si myslím, že jsem se stal platným hráčem a v půlce sezóny jsem dostal první pozvání na reprezentační kemp.

Projevilo se nějak vaše reprezentační působení na vašich výkonech v klubu?
Ke konci sezóny jsem hrál v juniorce stále v první řadě , v play-off jsem nastřílel i hodně gólů, takže jsem byl s juniorskou sezónou spokojen.

Jak zpětně hodnotíte letošní play-off juniorů?
Myslím, že jsme mohli dojít dál. V prvním semifinálovém utkání ve Vítkovicích jsem se nechali zaskočit a prohráli jsme. Pak doma jsme je přehráli. Přišlo se na nás podívat velké množství lidí. Oni si to možná neuvědomují, ale pro hráče je to hrozná pomoc. Rozhodující zápas ve Vítkovicích jsme hráli velmi dobře, ale štěstí se obrátilo na jejich stranu, myslím, že jsem byli během zápasu lepší. Škoda, ale čtvrté místo není také špatné a dlouho tady nebylo.

S kým si nejvíce herně rozumíte?
Dobře se mi hrálo Pepou Rezkem a Jirkou Ferebauerem. Hráli jsem spolu od půlky sezóny a v play-off už nám to šlo a rozhodovali jsme zápasy. Dříve jsem si rozuměl i s Romanem Horákem, ale vzhledem k tomu, že hrál i za muže, tak jsme se k sobě tak nedostali, ale v národním mužstvu se nám střelecky dařilo.

Co se týká branek, tak jste neměl v extralize nejlepší sezónu, přesto jste se probojoval do reprezentace osmnáctiletých. Co si myslíte, že na vás trenéři ocenili?
Myslím si, že trenéři potřebují do týmu taky bojovníky a já se snažím hrát bojovně. Hraju co umím a co mě naučili. Moc bodů jsem v základní části neměl, ale v play-off to bylo dobré. Pokud by mi někdo řekl před sezónou, že budu mít tolik bodů, byl bych spokojený. Navíc v národním mužstvu se mi bodově velmi dařilo. Udělal jsem co jsem mohl.

V dorosteneckém věku jste byl na tom bodově lépe a přesto se vám pozvánky do reprezentace vyhýbaly. V čem, podle vás, nastala změna?
Nikdy jsem pozvánku nedostal a šanci dostávali jiní. Já říkám, že se vždycky všechno ukáže. Snažil jsem se od mala proto udělat všechno a ono to přišlo v pravý čas. Teď hlavně abych nezpychnul a pracoval na sobě dál.

Vrcholem sezóny bylo mistrovství světa v USA. Jaká byla atmosféra tohoto vrcholného turnaje?
Já jsem byl poprvé na nějaké větší akci, kde na nás konečně chodilo i více lidí. Atmosféra byla skvělá a někteří kluci měli ze začátku problém, aby to unesli. Já jsem se od začátku soustředil na sebe, abych to všechno vstřebal. Co říci k zápasům? Já za sebe můžu říct, že jsem udělal co jsem mohl, ale bohužel jsme někde jinde. Před námi skončily silné týmy a pokud se něco nezmění, tak s nimi nemůžeme vyhrávat. Můžeme je porazit, ale ne je porážet. Všichni považují šesté místo za hrozný neúspěch, ale nevím, jestli se s tím dalo udělat více.

V týmu jste byli tři z Českých Budějovic. Byla to pro vás výhoda?
Určitě bylo lepší, že jsem si mohl s někým víc osobně popovídat. S klukama se znám už několik let, jsou to super kluci se kterými si můžu říct cokoli. I ostatní kluci z mužstva byli fajn a určitě bych to zvládl i bez spoluhráčů z Českých Budějovic. Skvělé bylo, že jsme hráli spolu i v útoku. Škoda, že se nám nedařilo více střelecky.

Během turnaje jste nasbíral velké množství trestných minut. Neměl jste s trenéry na toto téma pohovor?
Bojím se, že jsem byl nejtrestanější hráč našeho týmu. Před turnajem nám bylo řečeno, že fauly z agresivity nebudou tak trenéry trestány. Když jsem dostal druhý desetiminutový trest, tak jsem samozřejmě od trenérů dostal pokárání. Snažil jsem se hrát do těla a soupeře trochu rozhodit, ale pokud to dělá minimum hráčů z týmu, tak si toho rozhodčí všimne. Ve finále bylo takových střetů hodně, ale protože mi hrajem jiný hokej, je to více vidět.

Na který zápas z letošní sezóny si vzpomenete, jako na nejlepší?
Těžko říct. Nemám asi žádný speciální. Kluci říkají, že hraji nejlépe v zápasech, ve kterých o něco jde. Takže asi to byly zápasy v play-off a na velkých akcích.

Hrajete agresívnějším stylem, který je určitě více náchylný na zranění. Potkala vás nějaká vážná zranění?
Vážnější zranění jsem zatím neměl. Ovšem potřeboval bych si trochu odpočinout, abych se trochu vyležel. Přeci jen klouby a svaly po sezóně bolí. Doufám, že budu mít ještě nějaké volno o prázdninách, abych se pak mohl dobře připravit na další sezónu.

Fanoušky hokeje určitě zajímá, jestli vás uvidí příští sezónu v prvním mužstvu?
Dostal jsem nabídku trénovat s prvním mužstvem. Já jsem ji odmítl s tím, že šance prosadit se do mužstva je, podle mě velmi malá. Chtěl bych příští rok zkusit juniorskou ligu v Kanadě. Pokud bych trénoval s prvním mužstvem, byl by problém s uvolněním do Kanady a tak jsem se rozhodl trénovat zatím s juniorkou a vzdát se možnosti probojovat se do prvního mužstva.

Takže čekáte na juniorský draft a chtěl byste odejít zkusit juniorskou soutěž v zámoří.
Chtěl bych to zkusit. Od kamarádů vím, že je to kvalitnější soutěž než naše a mám možnost se tam něco naučit. Pak se můžu třeba za rok nebo dva vrátit zpět a třeba tu nabídku dostanu znovu. Pokud si mě nikdo na draftu nevybere, tak budu hrát tady a možná dostanu později i šanci v prvním týmu.

Co děláte ve volném čase?
Teď hlavně doháním školu a snažím se uzavřít si co nejvíce známek. Studuji na gymnáziu olympijských nadějí v Českých Budějovicích. Jinak asi jako každý kluk mého věku - holky a muzika. Rád hraji hry na počítači.

Statistiky Radima Heřmana


Sezóna  Klub                           Z  G  A  B  TM   +/-
2005-06 HC Č.Budějovice - dor. (E)    15  2  1  3   4  - 1
        HC Č.Budějovice - 9.tř.       32 30 10 40  35    -
2006-07 HC Č.Budějovice - dor. (E)    43 10 13 23  48   +11
        HC Č.Budějovice - dor. (E,p-o) 3  2  0  2   6   +1
        HC Č.Budějovice - jun. (E)     1  0  0  0   2   -1 
        HC Č.Budějovice - jun. (E,p-o) 1  0  0  0   4    0
2007-08 HC Č.Budějovice - jun. (E)     4  0  0  0   4    0 
        HC Č.Budějovice - dor. (E)    35 18 19 37  72  +13
        HC Slavoj Č.Krumlov-(baráž L)  4  5  5 10  -    -
2008-09 HC Č.Budějovice - jun. (E)    46  7 17 24  65   +3
        HC Č.Budějovice - jun. (E,p-o) 7  4  1  5  18   +2
         

Reprezentace:
2009     Mistrovství světa U18 (USA)   6  1  1  2  30   - 2
         6.místo

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....