Banes Motor České Budějovice
03.07.2008, Miroslav Mayer

České Budějovice v národním týmu - 1. díl (1948 - 1973)

Č. B u d ě j o v i c e - V úplných začátcích působení českého a československého národního týmu na mezinárodní scéně byli v reprezentaci zejména hokejisté z hlavního města. Teprve po druhé světové válce se dokázali postupně prosazovat i hráči z takzvaných venkovských klubů. Hrdiny první pomyslné etapy historie českobudějovických hráčů v dresu se lvem na prsou byli Čeněk Pícha, Vlastimil Hajšman, František Mizera a Jiří Macelis.

Na prvním poválečném mistrovství světa v Praze, kde jsme získali titul mistrů světa, se ještě žádný Jihočech nepředstavil.

Poprvé se podívali do reprezentace v listopadu 1946 Čeněk Pícha a František Mizera v přípravném zápase reprezentačních celků A a B. V únoru pak odcestovali v dresu B týmu do Itálie a Švýcarska. Mizera dal Italům ve dvou vítězných zápasech tři branky a Pícha Švýcarům dokonce čtyři.

V roce 1948 v zápase Čechy - Kanada 3:3, který se hrál v Praze, tvořili druhý útok Jihočeši Pícha, Mizera a Macelis. V utkání olympioniků ČSR - USA 4:1, které se hrálo 21.1. 1948 v Brně, dali branky Pícha a Mizera.

To jsou vůbec první zmínky o hráčích z Českých Budějovic v historii naší reprezentace. V roce 1949 ve Švédsku jsme se stali podruhé mistry světa a zásluhu na tom měli i čtyři hráči z Českých Budějovic. Jihočeské kvarteto František Mizera, Čeněk Pícha, Jiří Macelis a František Vacovský si užilo slávu nejen při slavnostním průjezdu autokaru Prahou, ale i na českobudějovickém hlavním nádraží.

Dalšího mistrovství světa se Československo zúčastnilo až v roce 1952 a českobudějovickou vlajku držel Vlastimil Hajšman. Mistrovství světa se hrálo v rámci olympijských her, takže Vlastimil Hajšman byl první Jihočech na olympiádě a zároveň první střelec. Na turnaji totiž zaznamenal tři branky. Na medaili to však nestačilo.

Na dalším MS byl opět Hajšman, ale i další hráč z českobudějovického oddílu Karel Bílek. V roce 1955 se dočkal Vlastimil Hajšman na svém posledním MS i bronzové medaile.

Tady také bohužel končí pro jihočeský hokej období, kdy se hráči aktivně účastnili reprezentačních akcí. Na dalším velkém turnaji se objevil některý z nich až v roce 1974, kdy začala opět bohatší éra českobudějovického hokeje díky dvojici Miroslav Dvořák a Jaroslav Pouzar.

Nesmíme zapomenout ani na Václava Maříka, který reprezentoval ČSSR v sezoně 1969/1970. Velké akce národního týmu se však nezúčastnil, přesto to byl po dlouhých letech Jihočech v národním dresu.

Statistika jihočeských hráčů do roku 1973


Čeněk Pícha                    19 utkání / 5 branek
František Mizera               15 utkání / 8 branek
Jiří Macelis                   15 utkání / O branek
Karel Bílek                     7 utkání / 3 branky
František Vacovský              9 utkání / 1 branka
Vlastimil Hajšman              50 utkání / 24 branek
Václav Mařík                    4 utkání / 3 branky


Další pokračování (1974 - 1992) uvedeme v sobotu 5. července.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....