Banes Motor České Budějovice
30.05.2008, Roman Šperňák

Příprava HC MOUNTFIELD se přestěhuje do Turecka

Č. B u d ě j o v i c e - Vymetená obloha a teploty dosahující téměř ke třicítce. Lidi polehávají v plavkách kolem Vltavy a kolem nich se prohnala dvacítka udýchaných chlapíků na kolečkových bruslích. Ne, nebyla to parta bláznů, ale hokejisté HC MOUNTFIELD a takhle nějak může vypadat scéna z jejich letní přípravy. Možná, že by se hráči při těchto teplotách občas rádi zchladili u ledové plochy, ale mají smůlu. Přípravu na suchu si musí odmakat. "Příprava je hodně, hodně kvalitní a musím říct, že podobnou jsem ještě nezažil," tvrdí Ivan Huml.
Když přijdete na zimní stadion, čeká vás smutný pohled. Kabina je prázdná, na dveřích na ledovou plochu je páska a nápis nevstupovat. Probíhá tam totiž rekonstrukce ledové plochy. Jen dvojice hráčů Hřebejk - Máchaček, se pomalu vrací z výklusu. Oba jsou zatím v rekonvalescenci po zranění kolena a jen pomalu se vracejí k tréninku. V tu dobu jejich spoluhráči bez pardonu polykají tréninkové dávky v posilovně Factory Pro v nákupním centru IGY. Posilovna, to je jen jeden z mnoha prvků, které do přípravy trenéři vložili. Kromě toho se hráči prohánějí na kolečkových bruslích směr Hluboká nad Vltavou, jezdí na kolech v okolí Mokrého, hrají tenis na tenisových kurtech po celých Českých Budějovicích nebo si zahrají fotbal. O "nudném" a nutném běhání rovinek, nabírání síly i vytrvalosti se radši ani nezmiňují.

"Na každé takovéhle letní přípravě je dobré, když se člověk nenudí," pousmál se Ivan Huml a v zápětí dodal, že o nudě v téhle fázi zatím nemůže být řeč. "Přípravu máme hodně pestrou a to je dobrý. Kdybychom dělali jenom běhy a posilovnu, člověka to omrzí, ale takhle je to mnohem pestřejší a lepší. Člověk se nenudí." Specifikem této přípravy může být i fakt, že o zimní stadion, který by měl být centrem hokejistů, tým moc nezavadí. Trénuje všude možně po městě a jestli něco hráči využívají, jsou to spíše sprchy po výjezdech na kolech či jízdě na bruslích. "Je pravda, že procestujeme skoro celé Budějovice, ale je to dobrý. Nic není obzvlášť daleko a ta změna je znát," usoudil Huml. "Střídáme různé tělocvičny, chodíme do posilovny do IGY nebo hrajeme tenis."

Milan Toman už na jihu Čech začíná svou třetí sezonu. Přípravu v Českých Budějovicích poznal zatím jen pod trenérem Josefem Jandačem. Nyní zakusil, stejně jako většina jeho spoluhráčů, poprvé tréninky pod vedení Ernesta Bokroše. Je to změna? "Ty letní přípravy bývají všude podobné," míní Milan Toman. "Ale nové prvky jsou třeba v tom, že se tréninky snažíme přizpůsobovat více do zápasů." Že netušíte o co jde? Nevadí. "V zápase máte třeba 20 - 25 střídání. Takže třeba jednotlivé běhy se snažíme jít v těchto intervalech," vysvětlil a popsal tréninkovou zátěž českobudějovický obránce. "Je to docela náročné, ale zase ne tak extrémně náročné, aby se to nedalo zvládnout," doplnil svého spoluhráče Ivan Huml.

Tréninkový týden hokejistů je tedy náročný a musí se klást důraz i na regeneraci. Přetrénovat hráče nemá smysl a to trenérská dvojice Bokroš - Tlačil dobře ví. "Středy, ty máme trochu volnější," řekl Toman. "Dopoledne chodíme hrát tenis a odpoledne je pak posilovna v IGY." Ve čtvrtek nechybí další oblíbený doplňkový sport hokejistů v letní přípravě, fotbal. "Jsme kolektivní sportovci a fotbal je pro nás dobré zpestření přípravy," zmínil se Toman. "Já jsem teda fotbal vynechal, ale myslím, že kluci si dobře zahráli a trochu odreagovali," dodal zase Huml. Hráči zatím sehráli dva zápasy. V minulém týdnu nastoupili v Lišově a tento čtvrtek na hřišti Rudolfova. "Obě utkání jsme vyhráli, takže to pro nás dopadlo dobře," pousmál Toman. A to ve čtvrtek šli na zelený pažit po dvoufázovém tréninku. Dalším prvkem, který se dá v letní přípravě hokejistů označit za tradiční, je jízda na kole. V minulých letech jezdili českobudějovičtí borci na Šumavu a letos si vystačí v domácích podmínkách. "Máme jeden takový okruh kolem Mokrého. Má to asi 22 kilometrů a jezdíme dvakrát nebo třikrát. Záleží vždy na počasí," přiblížil cyklistickou část přípravy Milan Toman.

Turecko? Ptejte se až se vrátí

V úterý 3. června začne pro českobudějovické hráče další nová fáze přípravy. Tým odletí na týdenní soustředění do Turecka. Pro Jihočechy je to novinka, protože zahraniční soustředění absolvují poprvé. "Co od toho čekat? Vůbec netuším. Ale ten necelý měsíc byl náročný, tak to třeba přijde vhod," pousmál se Milan Toman. Do středomořské oblasti v letní přípravném období ještě nikdy necestoval, stejně jako většina kabiny. Kdo už se na jihu Evropy připravoval, byl útočník Ivan Huml. "Byl jsem na takovém soustředění s finským týmem," vyprávěl. "Byli jsme ve Španělsku a byla tam taková horka, že se toho moc dělat nedalo. Měli jsme ranní trénink a pak třeba nějaký večerní tenis nebo fotbálek." I když o tom mluví opatrně, něco podobného očekává i od nadcházejícího týdne. "Myslím si, že ty horka tam budou, takže očekávám taky něco podobného. Ale jinak vážně moc nevím. Zeptejte se mě, až se vrátím," dodal na závěr s úsměvem. Jedno je jisté. Dovolená to pro hráče nebude, ale mohla by to být součást regenerace. Kouč Ernest Bokroš už se dříve zmínil, že zahraniční soustředění je pro hráče spíše odměna za dobrou práci v tréninku. Až se vrátí, letní dřina bude ještě tři týdny pokračovat.

Ivan Huml: V Budějovicích jsem maximálně spokojený

Kroutí si první měsíc po svém příchodu na jih Čech a útočník Ivan Huml si zatím nemůže České Budějovice vynachválit. Když chválí, nevynechá kvalitní přípravu, ani prostředí, v kterém probíhá. Jižní Čechy učarovaly mnoha lidem a rodák z Kladna není výjimkou. "Musím říct, že já i moje přítelkyně jsme si České Budějovice okamžitě zamilovali. Musím říct, že jsem hrozně rád, že jsem se rozhodl právě pro tuhle nabídku," tvrdí zkušený forvard. Sám pochází Kladna. Když se ho zeptáte na srovnání obou měst, dočkáte se očekávané odpovědi. "Kladno a Budějovice, to se nedá srovnat," říká. "Ať už jde o město, nebo o okolní krajinu vůbec. Příroda je tady vážně nádherná." Chválu pěje útočník i na místní hokejový klub a podmínky, které hráčům nabízí. Teď už půjde jen to, aby on i jeho spoluhráči proměnili kvalitní letní přípravu v úspěchy na ledové ploše.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....