Banes Motor České Budějovice
19.05.2008, David Lukeš

Na souboje se Slovanem se už těším, říká Ján Mucha

Č. B u d ě j o v i c e - Už v útlém věku se dokázal ve Slovanu Bratislava prosadit a v sezoně 99/00 se stal základním stavebním kamenem jeho juniorky, když nasbíral ve 49 zápasech 41 plusových bodů ve statistice +/-. Možná i to byl důvod, proč si ho v roce 2001 vyhlédli skauti z jihu Čech. Řeč je o 24letém Jánu Muchovi. "Teď se střídavě věnujeme cvičením zaměřeným na výbušnost a sílu a na vytrvalost. Dokonce jsme absolvovali jednu lekci kickboxu," nachází zajímavost v jinak fádní letní přípravě.
Je to už víc než měsíc a půl, co pro HC MOUNTFIELD skončila extraligová sezóna. Jak jste s ní byl osobně spokojený?
"Pro mě sezóna nezačala dobře. Začal jsem jako osmý, devátý bek. Pak jsem se dostal do sestavy, začal jsem hrát. Play-off se mi z osobního hlediska celkem podařilo, i když chybí tam ta radost z kolektivního úspěchu."

Play-off vám vyšlo, jste především defenzívní bek a v obranné činnosti jste si počínal spolehlivě. Loni jste ale za celý rok nezaznamenal ani jeden kanadský bod. Mrzí to hodně, vyčítal vám to trenér?
"Samozřejmě bych chtěl bodovat a celkem mě to štve. Trenér mi to během sezóny připomínal, ale vyloženě nevyčítal."

Odešel trenér Jandač, který vám po většinu svého působení v Budějovicích dával na ledě prostor. Nahradil ho váš krajan Ernest Bokroš. Jaké máte z nového kouče dojmy?
"Zatím můžu říct, že mám dobrý dojem. Ale ještě jsme spolu krátce. Ale pana Tlačila znám z juniorky."

Ernest Bokroš údajně po svém příchodu vedl s hráči osobní pohovory, aby je dobře poznal a probral s nimi své vize. Týkalo se to i vás?
"On řekl, že se střetne s každým během letní přípravy, na mě se ještě nedostalo." (smích)

Odstartovali jste letní přípavu. Jak probíhá?
"V současné době jsme ve třetím týdnu přípravy. Začali jsme volněji, ale teď to nabírá na tempu. Střídají se nám jeden a dva tréninky denně. Docházíme do IGY, kde se věnujeme různým sportům, měli jsme dokonce i jednou kickbox. Zároveň střídáme tréninky na výbušnost a sílu a na vytrvalost."

Liší se tato příprava od těch, které jste po čtyři předcházející roky absolvovali s Josefem Jandačem?
"S panem Jandačem jsme zpočátku víc běhali, teď spíš jezdíme na kole a na kolečkových bruslích. Jinak v tom není velký rozdíl. Posilovna je vždycky to samé."

Čeká vás soustředění v Turecku. Jaké pocity převažují? Těšení se na exotické prostředí a moderní areály nebo lítost, že zmeškáte svatbu René Vydareného?
"René se bude zrovna ženit, to je pravda a je škoda, že to takhle vyšlo. Soustředění v Turecku určitě nebude dovolená, ale příjemné zpestření to bude."

Jak vypadá jaro v podání mladého slovenského hokejisty působícího poměrně daleko od svého domova?
"Domů jezdím každý druhý víkend. Sem teď rodiče nejezdí, až sem tam během sezóny. V Budějovicích trávím volný čas s přítelkyni, takže se určitě nenudím. Navíc po odpoledním tréninku toho má člověk občas plné zuby, že stejně není chuť něco podnikat."

Jak silné vazby na domovskou Bratislavu uchováváte?
"Jak jsem byl v dubnu doma, tak jsem trochu obnovil vztahy. Navštěvoval jsem členy rodiny, snažil jsem se potkat staré přátele. Ale kamarádů ubývá rok za rokem, respektive intezita vztahu s bratislavskými známými. Sice jsem s některými v kontaktu přes mobil a icq, ale není to ono. Odloučení je ve vztazích s Bratislavou znát."

Probíhá už nějaké hecování před atraktivními soboji v Lize mistrů?
"Zrovna jsme se spolu o tom nedávno bavili s kamarádem, se kterým jsem hrával v Bratislavě. Pravé hecování ale určitě ještě přijde."

Jak se vy osobně na utkání se Slovanem těšíte?
"Osobně se na to těším moc a to i z toho důvodu, že jsem za muže v Bratislavě nikdy nehrál, protože do Budějovic jsem odcházel jako junior."

Díky za rozhozovor a ať se daří!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....