Banes Motor České Budějovice
31.05.2004, David Schlegel, Tomáš Kučera

Cílem města je návrat HC ČB do extraligy, říká Tomáš Kubín

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V rekonstruované správní radě českobudějovického hokejového klubu se vyměnil také zástupce města. Primátora RNDr. Miroslava Tettera vystřídal jeho náměstek Tomáš Kubín. Mladý vstřícný člověk čelil během našeho rozhovoru řadě nepříjemných otázek, vypořádal se však s nimi s bravurou. Věřme, že spolupráce klubu s městem se bude odehrávat ve stejně pozitivním duchu.
Co vedlo zástupce města ke změně obsazení ve správní radě?
Jednou z oblastí, které mám jako náměstek primátora na starosti, jsou sportovní zařízení. Bylo logické, že jsem se stal po panu primátorovi členem dozorčí rady SK Dynamo JČE a nyní i členem správní rady HC. V obou případech musím dodat, že je to pro mne velká čest. Nejde v žádném případě o povinnost, je to dobrovolné (a neplacené) a do obou funkcí jsem šel ze zájmu o věc.

Jaké jsou Vaše hlavní cíle v této funkci? Co byste ve vztahu klub - město rád změnil?
Hlavní cíl je jenom jeden: návrat do extraligy. Tomu se musí podřídit vše a nic jiného není třeba dodávat. Mým osobním cílem je zlepšit komunikaci mezi klubem a městem.
K těm změnám: po pravdě řečeno je toho tolik nového, že ještě nechci říkat nic konkrétního. Myslím ale, že se cesta kterou se bude muset vydat HC, bude podobná té, kterou již úspěšně nastoupilo SK Dynamo. A to znamená změn pořádný balík.

Objevují se některé hlasy o nedostatečné podpoře hokeje ze strany města. Myslíte si, že jsou oprávněné?
České Budějovice se svým rozpočtem si nemohou dovolit podporu – a nejenom hokeje – takovou, jakou by si jednotlivé subjekty představovaly. Věřte, že i já bych rád do rozpočtu zařadil nějakou tu provozní dotaci v mnohamiliónové výši. Bohužel je těch „obálek“, kam rozdělujeme příjmy města, příliš mnoho, a tak se každému dostane jenom kousek toho, co by si přál. Existují názory, že toto město není natolik silné, aby uživilo tři extraligové sporty – tím jsou myšleny peníze sponzorů a reklamních partnerů. To samé se asi týká i městské pokladny.
Ale teď přijde to hlavní: konstatuji, že když počítám pouze dotaci na mládež, je město druhým největším sponzorem, pokud k tomu přičtu i dotaci nepřímou, je město na první pozici. Ano, je to tak, ostatní partneři prostě nedávají tak horentní sumy, jak se leckdo domnívá. Navíc si město nemůže jako nějaká firma dát ty peníze do nákladů za reklamu.

Hokejoví fanoušci se často vyjadřují v tom smyslu, že podpora hokeje pro město končí tím, že postavilo halu. Sdílíte tento názor?
Chápu ten názor, i když ho nesdílím. Ale od haly se to vše odvíjí. Veřejné mínění se po špatně připravené akci rekonstrukce stadionu, která spolkla téměř dvojnásobek toho původně deklarovaného, nutně dívá na všechna témata typu „hokej a peníze“ velice skepticky a podezřívavě.

Město přispívá na hodinu ledu klubu určitou částkou, ale dá se toto považovat za podporu, když za stejnou částku může na led kdokoliv i mimo klub? Navíc, klub tímto ušetří sice cca 3 milióny Kč, ale stále městu musí odvést za pronájem dalších 5 miliónů...
Ten kdokoliv ale asi nedostane od města neinvestiční dotaci na mládež! Napřed ale ty ceny ledů: město doplácí rozdíl mezi náklady a výnosy celého zimního stadionu. To dělá zhruba 5 milionů ročně. Ten celý princip se někdy nazývá „skrytá“ dotace a je v poslední době velice kritizován.
Vedle toho stojí ještě ty mnou již zmíněné dotace, které fungují tak, že se podle přesných pravidel vyplácí určitý obnos „na hlavu“, tedy na jednoho člena mládežnického oddílu. Dělá se to tak, že se celková částka vyčleněná v rozpočtu města vydělí celkovým počtem členů všech organizací (v roce 2004 je to 9115) a přepočítá se to koeficientem, který zohledňuje náročnost toho kterého sportu co se financí týká. HC má koeficient 10,10 a všichni další jsou hluboko pod ním (bruslařský klub a SK JČE 5, HC DDM 3,80, ale například judo a podobně jenom 0,25). Tak se dostaneme na částku 10.342,91 na člena, což při počtu 238 (o 20 méně než v 2003) dělá celkem 2.461.396,- Kč pro HC.
Celková částka, která jde přímo na sport mládeže představuje zhruba jedno procento schváleného rozpočtu. Ty další nepřímé dotace dělají podle hrubého odhadu asi jednou tolik.
Mimochodem - mám pro radu města připravený materiál který se jmenuje „Zásady pronájmu sportovních zařízení v majetku města“ který říká v podstatě tolik: „plať plnou cenu a požádej o příspěvek na nájemné“. Ono to zní nesmyslně složitě – ty samé peníze putují dvěma směry. Ale je to takhle čisté a transparentní a bude přesně vidět, kolik město vedle nyní rozpočtované částky do sportu dává.

Českobudějovická mládež patří v hokeji mezi nejlepší v republice, jakým způsobem ji podporujete?
Nevím o žádném jiném způsobu, než je právě ona zmíněná neinvestiční dotace. Asi by toho ale mělo být víc než jenom peníze. Doufám, že ve své nové funkci budu mít možnost nějaké jiné cesty prosadit.

Město postavilo krásný stadion na hokej i fotbal. Na kolik peněz tato investice přišla?
Přesnou sumu týkající se rekonstrukce Zimního stadionu nedokážu říci, protože byla z části šikovně rozeseta do různých položek. Myslím, že ale jistě dosti překročila 400 milionů, počítáno s DPH (město není plátcem). Bohužel to tím neskončilo. Za 1,5 miliónu jsme museli pořídit umělou podlahu, téměř milión jsme dali do předělání elektroinstalace, aby lépe umožňovala pořádání koncertů, čeká nás ještě dodělání různých bezpečnostních záležitostí a samozřejmě to nejdůležitější: rekonstrukce chladicího zařízení a ledových ploch, na něž se při rekonstrukci jaksi nedostalo. Nikomu bych nepřál vidět v jakém jsou útroby stadionu vlastně stavu. To bude dalších 20-30 milionů.
Fotbalový stadion bude stát cca 150 milionů.
Když si to sečtete, tak zjistíte, že jenom tyto dvě akce spolkly a spolknou více než čtvrtinu všech investic města. Porovnejte ty sumy například s tím, že do investic ve školství za rok 2004 dá město jenom něco přes dvacet milionů.

V řadě jiných měst dochází k podpoře hokeje přibližně následujícím způsobem. Zástupci města slíbí firmě zakázku, ovšem součástí spolupráce je dohoda, že ona firma bude sponzorsky podporovat společenský život ve městě. Tím se v řadě měst rozumí podpora ledního hokeje či fotbalu. Funguje podobný styl spolupráce rovněž v Českých Budějovicích? Co si vůbec o tomto způsobu podpory myslíte?
Tento postup je oficiálně naprosto nemyslitelný. Každá zakázka prochází určitým stupněm výběrového řízení a podpora sportu tam samozřejmě hodnocena není (vtip). Firmy samy musí vědět, jaké donátorství se jim ještě vyplácí a dostatečně upozorňuje na fakt, že ve městě působí a o městské zakázky stojí. O tom, co se děje neoficiálně nevím, za sebe musím přiznat, že se občas u některé firmy zmíním o tom že například v některé školce mají "hajzlíky" z roku 1976. To se týká ale jenom těch firem, které už s námi spolupracují tak jako tak.
Ale ten postup který popisujete se dá v poněkud pozměněné podobě uplatnit jinak. Město může významné sponzory sportu či kultury takříkajíc „odměnit“ společensky a dopomoci podtrhnout prestižní postavení – například. Nechme tohoto tématu a hlavně po mně nechtějte moc podrobností – po událostech v Kladně si mezi sebou my politici (hlavně za ODS) říkáme „Dej si bacha, přijde si pro tebe grosstapo!“

Šíří se hlasy, že o úspěchu hokejového klubu, snad s výjimkou Prahy, v největší míře rozhoduje právě podpora města. Města podporují hokej ruzným způsobem, od přímých dotací na činnost A-mužstva, dotace na mládež, rekonstrukce zimního stadiónu až po vytváření vhodného podnikatelského prostředí a pomoc při získávání sponzorů. Sledujete, jak si v tomto vedou jiná města, ve kterých se hraje profesionální hokej? Jak si podle Vás v porovnání s nimi stojí České Budějovice?
Ano, sleduji to. Žádné město se od Budějovic (až na dvě vyjímky) příliš neliší. Jednou jsem již na webové fórum data o podpoře jiných měst dával, ale teď si je již nepamatuji.
Ale mluvíme o tom, co je teď. Věřte mi, že přemýšlím velice intenzivně o tom, jak HC pomoci novými způsoby. Nechtěl bych ale před schválením radou o ničem mluvit. Snad jenom jedno: prodej vstupenek na hokej by měl být již velice brzy umožněn přes internet a nebo na několika prodejních místech jako například v kině Kotva, turistickém informačním centru na radnici a na dalších místech – pomocí systému který pořídí a zaplatí město. Půjde o tzv. „městskou vstupenku“ a myslím, že si na ní lidé velice rychle zvyknou.
No a dále - na minulém jednání jsem radním předložil dva dopisy z HC, které vysvětlují situaci klubu a žádají o pochopení a pomoc. Na příštím jednání se budeme touto věcí zabývat a doufám, že výsledek bude pro HC potěšující.
A ještě něco: jedna z cest jak pomoci i HC je zefektivnit a zlevnit chod stadionu a i na tom se pracuje. Uznávám, že současný stav je neutěšený.

Jak se na podpoře sportu v Českých Budějovicích podílejí jednotlivé politické strany? Lze říci, ta strana podporuje hokej, ta podporuje pouze masový sport, ta strana nepodporuje sport, jen např. divadla? Nebo je to otázka každého zastupitele a jeho osobního vztahu ke sportu?
Není to politikum. Myslím, že je to ponejvíce věcí každého zastupitele a jeho vztahu k tomu kterému sportu. Velice obecně se dá říci, že v minulosti tu byly viditelné tendence si lacině přes podporu některého sportu kupovat hlasy voličů či místa v koalici. To už ale neplatí a po zpackané koupi částí fotbalového stadionu a nedobře zvládnuté rekonstrukci zimáku se prosadil přístup ryze pragmatický.

Hokejový klub je co se týče podpory města často srovnáván s divadlem. V čem Vy vidíte hlavní rozdíly ve způsobu financování obou subjektů?
Rozdíl je naprosto nebetyčný. Divadlo je městem zřízeno, je to jakási dceřiná firma městem stoprocentně vlastněná (velice povrchně řečeno), divadlo prostě městu patří. HC je prostě úplně cizí subjekt, který je k městu v pozici zákazníka. Rozdíly v rozpočtech obou subjektů by zabraly několik stran textu. Myslím, že by mnozí kritici zdánlivě přílišné podpory divadla zalapali po dechu – například nad údajem o průměrné mzdě umělců, na které přijde za rok několik desítek tisíc diváků.

V několika klubech je město hlavním akcionářem, nepřemýšlí o podobném kroku České Budějovice, když se klub chystá transformovat v akciovou společnost?
Klub se do a.s. ještě nepřetransformoval, první kroky ale byly již správní radou učiněny a pokusíme se opravdu nic nepromeškat. A co se týká účasti města v a.s. - před dvěma lety se o podobné věci mluvilo, potom přišla vydařená sezóna a město jaksi přestalo být bráno v úvahách o a.s. do party. Nyní se toto téma možná vrátí.

V zastupitelstvu města je pravděpodobně frakce sportovců a těch "ostatních" - jak je která frakce zastoupena početně? Zdá se, že v tomto směru jde stranická příslušnost stranou.
Myslím, že ti „sportovci“ jsou v menšině. Ale to samé platí mimochodem mezi členy zastupitelstva i o fanoušcích divadla. Stranickost jde opravdu stranou.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....