Banes Motor České Budějovice
14.05.2004, Antonín Vansa

Jandač si vzal čas na rozmyšlenou

Ve dvě hodiny čekal na bývalého kouče Bílých Tygrů Liberec Josefa Jandače před Budvar arénou početný dav novinářů. Trenér, který v roce 2001 vytáhl Liberec do extraligy, opustil kancelář generálního manažera klubu Františka Jouna až v 17.30 hodin. „Z jednání mám velmi dobrý pocit," řekl Joun.
Josef Jandač vedl Bílé Tygry Liberec při jejich cestě do extraligy. V barážové sérii v roce 2001 vyřadil jeho tým favorizované Kladno 4-1 na zápasy. Na střídačce Liberce stál až do 26.října 2004. Liberec tehdy podlehl pozdějšímu mistru ligy Zlínu 2:4 a při lepšících se výkonech Jihočechů mu hrozil pád na poslední příčku. Jandač se s vedením klubu dohodl na odstoupení z funkce trenéra, stal se sportovním manažerem a pozoroval soupeře Liberce. Podobně na tom po svém odvolání byl i Vladimír Caldr po svém odvolání ze střídačky HC České Budějovice.

Vedle nabídky Českých Budějovic zvažuje Jandač odchod do zahraničí. V rozhovoru pro server hokej.cz potvrdil, že o něj mají zájem kluby z nejvyšší norské ligy. „Pan Jandač si vzal čas na rozmyšlenou do konce příštího týdne," řekl generální manažer HC České Budějovice František Joun. O tom, zda exliberecký kouč povede Jihočechy v plánované cestě do extraligy, by mohlo být jasno 21.května. „Bavili jsme se prakticky o všem. Pan Jandač je profesionál, nechce nic uspěchat. Chtěl znát okolnosti svého působení na střídačce našeho týmu," informoval bývalý trenér Vajgaru Jindřichův Hradec.

Josef Jandač hned po jednání vyřizoval před Budvar arénou řadu hovorů. Všichni chtěli vědět, zda se s prvoligovým týmem dohodl. „S Budějovicemi jsem byl v jednání už zhruba měsíc, ale teprve teď jsem se informoval o klubu důkladněji," řekl. Zajímala ho především otázka hráčského kádru. Tým po sestupu opustila řada hokejistů, která nevydržela čekat na volbu nového manažera. „Je obrovská škoda, že se tady prakticky měsíc nic nedělalo, protože zmizela řada kvalitních hokejistů. Otázka je, kteří hráči ještě České Budějovice opustí. Situace po sestupu je velice složitá," uznal Jandač.

Neodrazuje jej ani požadavek správní rady klubu na okamžitý postup mezi elitu. „Na jednání s panem Jounem o tom nepadla ani věta. Já jsem se především zajímal o možnosti klubu v otázce příchodu hráčů," řekl Jandač. Využít by přitom mohl svých kontaktů se severočeským klubem. S Libercem má podle vlastních slov vynikající vztahy a v situaci, kdy Liberec shání jednu slovutnou posilu za druhou, by mohl některý hokejista s bílým tygrem na prsou zamířit na jih Čech. „Takovou možnost určitě vyloučit nemohu. Chci do týmu přivést ty správné bojovníky, kteří by se dokázali poprat o postup do extraligy," zakončil Josef Jandač.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....