Banes Motor České Budějovice
11.05.2004, Tomáš Kučera

Budějovice patří do extraligy, myslí si odcházející Jasečko

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Na odchodu je hráč, jehož jmenovka byla přišita na jihočeském dresu po čtyři roky. Stanislav Jasečko se stal v minulé sezóně nejproduktivnějším hráčem HC České Budějovice, ale ani jeho body nepomohly klubu k záchraně v nejvyšší soutěži. "Bylo mi řečeno, že je tu taková finanční situace, že si klub nemůže dovolit hráče mé smlouvy, takže si hledám nové angažmá," sděloval posmutněle.
V úvodu bych se rád vrátil k loňské sezóně. Nyní už na ni lze hledět s odstupem, takže jaké je její hodnocení?
Myslím si, že každý z nás musí zpytovat svědomí. Od prvního do posledního jsme tu sezónu podělali a každý si je toho vědom. Odpovědnost neslo možná více lidí, ale hráči jsou zodpovědní za výkon na ledě a tam se nakonec rozhodovalo, takže i já jsem si vstoupil do svědomí.

Jak by asi vypadal následující ročník, kdyby Budějovice nesestoupily?
Další sezónu mohlo být dobře. Měl jsem tu podepsanou smlouvu a další rok jsem mohl být jako doma, jelikož manželka je odsud. Mohl jsem tu mít svou pohodu, ale bohužel, všechno se ubírá jinudy a musíme si hledat angažmá někde jinde, což je těžké pro mě, ale ještě těžší to teď bude pro klub. My si totiž to nové mužstvo možná najdeme, ale ten klub zde se bude muset dělat prakticky znova a to bude hodně složité.

Kde lze hledat klíčové okamžiky posledního ročníku, které klub dovedly k sestupu?
Mě přijde, že každý rok tu byly takové problémy, že jsme ze začátku byli vždy na spodku tabulky a potom jsme se postupně vyšvihli, ale to nemůže jít donekonečna. Například ani trenér Pouzar není čaroděj a prostě to tu nemohl dokázat každý rok zachránit. Samozřejmě, důvodů sestupu je celkově víc, ale nelze zapomenout na to, že nám téměř po celou sezónu chyběl skutečný centr a každý hokejista vám poví, že hra každé pětky se odvíjí od centra. Jaký je centr, taková bývá i pětka, protože on pomáhá obraně i útoku, rozehrává, kombinuje, zkrátka je mozkem každé formace a poslední mozek nám odešel ve dvanáctém kole a pak už se to jen lepilo křídly.

To všechno už je teď historie, ale hokejový život jde dál. Jak vidíte vy svou budoucnost? Váš odchod je zdá se hotovou věcí.
Ve středu mi bylo řečeno, že je tu taková finanční situace, že si klub nemůže dovolit hráče extraligových smluv, takže si máme hledat nové angažmá...

O jaké hráče se momentálně jedná?
Zatím se jedná o mne a Petera Bartoše. Ostatní by se měli vyjádřit v blízké budoucnosti. Mě se ozvali hned v ten den někteří agenti, nevím jak se to dozvěděli, že by mě chtěli zastupovat, takže jsem nabídku přijal a angažmá se začalo hledat.

Jaké nabídky momentálně preferujete? Zahraniční, nebo spíše česko-slovenské kluby?
Sám nevím. Bude to záležet na financích i na tom, zda si vlastně budu moci vybírat.

Vám osobně by se chtělo cestovat někam do daleké ciziny? Pravdou je, že máte například malé děcko...
S manželkou jsme se dohodli, že kdybychom náhodou šli někam ven, tak tu hrubou část a přípravu bych absolvoval sám a na ligový ročník by za mnou přijela i rodina.

Čtyři roky jste strávil na jihu Čech, klub vám tudíž nebude zcela lhostejný. Jak vidíte jeho další budoucnost?
Tady je obrovská hokejová tradice a nádherný stadion a už proto by se to tu rozhodně mělo dát dohromady a když to tu do rukou vezmou ti správní lidé, věřím, že dostanou budějovický hokej nazpět tam, kam patří. Když ne v následující sezóně, tak do dvou let by měl být extraligový návrat samozřejmostí, protože České Budějovice jsou velké město a měly by extraligu utáhnout.

Pojďmě teď trochu jinam. Proběhlo mistrovství světa, které jste dozajista sledoval. Co říkáte výkonům svých současných i bývalých krajanů?
Občas čtu forum na vašich stránkách a dočetl jsem se tam, že prý někteří Slováci jsou šťastní, že Češi vypadli už ve čtvrtfinále, ale já věřím, že to tak není. Žili jsme tu společně spousty let a neměli bychom jedni druhým nic závidět. Přál jsem si finále Česko – Slovensko, to nevyšlo, ale myslím si, že oba týmy hrály na mistrovství moc dobrý hokej.

Udržujete s některými slovenskými reprezentanty nějaké kontakty? Přecejen v reprezentaci jste působil mnoho let.
Tak nevoláme si, ale když se s někým potkám, tak si vždycky dobře popovídáme. Byl jsem teď v přípravě na zápase v Piešťaněch, stál jsem u kabiny a s mnoha chlapci jsme se pozdravili a prohodili pár slov. Na reprezentaci mám samé pěkné vzpomínky.

Tak ať vzpomínáte i na jihočeský klub jen v dobrém a mnoho úspěchů v další kariéře.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....