Banes Motor České Budějovice
10.12.2019, Denisa Józsová

Vládcem individuálních statistik se stal v dresu Motoru Pavel Pýcha

Chance liga má za sebou už třicet kol, a tak přišel nejvyšší čas podívat se na statistiky. V prvním článku vám přineseme individuální statistiky. Ty nakonec ovládl kapitán jihočeského celku - Pavel Pýcha, jenž ovládl velkou část sledovaných statistických údajů.

Kanadské bodování

Góly

České Budějovice jsou jasně nejlépe skórujícím týmem v soutěži. Vždyť na druhé Litoměřice mají náskok obrovských osmadvaceti gólů. To se také ukazuje na střeleckých pozicích celé ligy, kterou po první části vede Jan Veselý, jenž ve třiceti zápasech nastřílel dvacet branek. V první desítce se nachází ještě Zdeněk Doležal, který má momentálně na svém kontě čtrnáct vstřelených branek. Miroslav Holec a Lukáš Endál dali branek jedenáct a patří jim čtrnáctá a patnáctá pozice. Do první třicítky se ještě vejde Martin Novák s deseti vstřelenými brankami. Alespoň jeden gól si připsalo dvacet hráčů. Z hráčů, kteří odehráli více utkání, má nejlepší úspěšnost střelby Jan Veselý. Ten totiž vypálil na branku sto dvakrát a připsal si dvacet branek. Jeho celková úspěšnost je tedy 19,61%. Nejlepším střelcem v přesilových hrách je Zdeněk Doležal, který v nich skóroval hned osmkrát. Nejvíce vítězných branek má na kontě také nejlepší střelec týmu, jenž jich zapsal šest a i v této statistice vládne Chance lize.

Asistence

Co se týče asistencí, tak tato statistika měla v budějovickém dresu vítěze v podobě obránce. Tím se stal Pavel Pýcha, jemuž se podařilo nastřádat dvacet pět asistencí. S tímto číslem mu navíc patří místo na výsluní celé ligy. Na stejném počtu se navíc zastavil další hráč Motoru, a to Roman Přikryl. Do třicítky se vejdou ještě další dva hokejisté Jihočechů. Tím prvním je další obránce - Karel Plášil, jenž zapsal dvaadvacet asistencí. Tím druhým je Martin Novák, který si připsal asistencí čtrnáct. Důležitými asistencemi jsou tzv. primární asistence, tedy pasy, které přímo předcházely brance. Těch má nejvíce Pavel Pýcha (18). Každopádně na druhém místě se nám mění jméno, jelikož na něm je Karel Plášil, který má takovýchto pasů 13. Další je bez překvapení Roman Přikryl s deseti těmito pasy.

Celkové bodování

Možná je to pro někoho překvapením, ale asi by to nemělo být překvapení pro ty, kdo Motor sledují celkem pravidelně. Nejproduktivnějším hráčem je totiž obránce Pavel Pýcha, který ve třiceti zápasech získal 31 bodů (6+25). Následuje centr jihočeského celku – Roman Přikryl, jenž získal 30 bodů (5+25). U něj je bohužel škoda, že další body v nejbližší době nepřidá. Třetím do party je Karel Plášil, který si připsal 27 bodů (5+22). Ovšem to ze strany Motoru není vše, co se týče hráčů v první třicítce bodování ligy. Dalším je Martin Novák, kterému patří dvacátá pozice, když získal 24 bodů (10+14). Dalšími hráči jsou Jan Veselý (20+3), Miroslav Holec (11+12) a Lukáš Endál (11+11). To opravdu parádní vizitka Budějovic.

text Václav Karabáček a Roman Přikryl se snaží prosadit proti vsetínskému Šilhavému

Čas na ledě

Obránci: To, že jsou nejvytěžovanějšími hráči obránci by nikoho překvapit nemělo hlavně z toho důvodu, že budějovické trenérské duo hraje především na tři obranné formace. Nejvíce vytěžovaným bekem Motoru je Pavel Pýcha, ten totiž odehrál ve třiceti utkáních 651 minut, které ho bezpečně řadí na první pozici. Hned za ním je jeho parťák z obrany Karel Plášil, jenž na hřišti strávil necelý 620 minut. Jihočeský kapitán, tedy Pavel Pýcha, tráví na ledě nejvíce času i v samotném utkání. Zahraje si totiž průměrně 21 minut a 42 sekund k tomu. V početních výhodách dostával nejvíce prostoru na ledě také hráč s číslem dvanáct na dresu, který v nich strávil průměrně čtyři minuty a vteřinku k tomu. Dalším obráncem, který hraje přesilovky pravidelně je Karel Plášil se třemi minutami a devíti vteřinami v zápase. V početní nevýhodě dostávají příležitost většinou jiní hráči. Přesto je nejvíce využívaným Karel Plášil, který v oslabení stráví během zápasu dvě minuty a padesát pět vteřin. Na paty mu ovšem hodně šlape Jakub Suchánek, který má jen o tři vteřiny nižší čas v zápase.

Útočníci: To na straně útočníků je nejvytěžovanějším hokejistou Miroslav Holec. Ten byl ve třiceti zápasech na ledě něco málo přes 449 minut. Na dalším místě je Martin Novák, který na ledě strávil necelých 437 minut. Na třetí pozici se nachází univerzál Jakub Babka, jenž byl na ledě necelých 418 minut. V početních výhodách hrají obě formace přibližně podobný čas. Úplně nejvíce času při nich stráví Zdeněk Doležal, jenž má tři minuty a čtyřicet tři vteřin k tomu na zápas. Následuje Jiří Šimánek, který má o osmnáct vteřin méně a Jan Kloz, který nestačí na Šimánka o dvě vteřiny. Co se týče hry v početní nevýhodě, tam trenéři sázejí na jiné koně. Úplně největší vytížení má v této činnosti mladý hráč základní sestavy Martin Beránek, který v stráví v této činnosti průměrně dvě minuty a padesát čtyři sekund v utkání. Je následován Radkem Prokešem, který v oslabeních hraje jen o osm vteřin méně. Na bronzovou příčku se naopak vejde zkušený hráč – Matouš Venkrbec, který v této činnosti odehraje v zápase dvě minuty a pětačtyřicet sekund.

text Radek Prokeš úspěšně cloní před ústeckým brankářem.

Vhazování

Jihočeši většinou nepatřili zrovna k silným týmům na buly, ale letos se toto vcelku změnilo. Celkově jim totiž patří třetí pozice za prvním Přerovem a druhou Jihlavou. Zásluhu na tom mají především tři jména, kterými jsou Jan Kloz, David Gilbert a Roman Přikryl. Velmi dobře si vede také Jan Veselý, jehož úspěšnost je těsně nad 60%, kdy vyhrál 53/88 vhazování. Nejvíce vhazování vyhrál centr tzv. checking line s číslem devatenáct. Ten jich vyhrál 242 (ze 407 pokusů). Co se týče pravidelných centrů českobudějovického týmu: Kromě Kloze, Gilberta a Přikryla, nastupuje na buly také Jiří Šimánek, jenž vyhrál šedesát osm vhazování a jeho úspěšnost je 51,13%. Dalším tímto hráčem Radek Prokeš, jehož úspěšnost nedosahuje ani 50%, nýbrž zastavila se na 48,28%. Celkově se na vhazování postavilo patnáct českobudějovických hráčů, všichni z nich jsou útočníci.

Statistika +/-

Obránci: Tato statistika vypovídá o lecčems. Jako první se zaměříme na obránce, kteří odehrají větší čas v zápase než útočníci, takže jejich šance na to, aby byli u branky je o něco větší. Nejlepší čísla má v tomto ohledu Pavel Pýcha. Ten má totiž celkově +32 a v Chance lize mu dokonce patří první místo. Druhý mezi obránci v rámci ligy i týmu je Jakub Suchánek, který má +25. Třetím do party je Ivan Lytvynov, jenž má +24 a v lize je na čtvrté pozici. Následují Karel Plášil, Niklas Pavel, René Vydarený, a Conor Allen. V týmu je jediný hráč, který je v této statistice na 0, a to mladíček Václav Svach, jenž naskočil do jediného zápasu. Jediným bekem z budějovického týmu, který se dostal do mínusu je Žiga Pavlin, jenž je -1. Slovinský obránce stihl odehrát jen dva zápasy, a nyní nepůsobí na jihočeském ledě.

Útočníci: Co se týče útočníků je na tom nejlépe Radek Prokeš. Jeho celková statistika je +25 a v celém týmu mu patří dokonce třetí místo, které mu patří i v rámci ligy. Následuje Martin Novák, jehož výsledek je +24, což ho řadí na páté místo. Posledním jihočeským útočníkem, který se vejde na pomyslné stupně vítězů, je Jakub Babka. Ten má totiž +18. Celkově je tato statistika v podání Budějovic neuvěřitelná. Patří jim totiž všech prvních deset pozic v rámci Chance ligy! V prvních třiceti pozicích je rovnou sedmnáct Jihočechů. Nejnižší číslo má v této statistice Václav Karabáček, ovšem je na +7, což rozhodně není nic špatného.

text Jan Veselý se dostává do střelecké pozice.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....