Banes Motor České Budějovice
11.04.2017, Miroslav Mayer

PCE–CEB 2:3 – Motor znovu vyloupil Pardubice a je o skóre druhý

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor dokázal zabrat a vybojoval v Pardubicích druhé vítězství. Jihočeši opět v zápase vedli, ale domácí těsně před koncem druhé části vyrovnali. Budějovičtí rozhodli na začátku třetí dvacetiminutovky, kdy dali během 16 vteřin dvě branky. Dynamo už stačilo jen snížit. Motor se tak v tabulce dotáhl na vedoucí Jihlavu a je o skóre druhý!

Po jednodenní pauze museli hokejisté znovu nastoupit k barážovým bojům. Pardubice podruhé na domácím hřišti přivítaly České Budějovice, které 28. března dokázaly v Tipsport areně díky gólu v poslední minutě vyhrát. Tentokrát mělo Dynamo v zádech dvě výhry za sebou.

Zápas nabízel už od počátku solidní porci šancí. První měly Pardubice, když do brejku dvou proti jednomu ujeli Schaus s Pannou. Zakončení na sebe vzal americký bek a jen o kousek minul. Budějovice nezůstaly pozadu a před Růžičku se nebezpečně cpal Fronk.

Rozhodčí pak nabídli Motoru přesilovku, kterou hosté dokázali využít. Pavlin přistrčil kotouč mezi kruhy Vlastimilu Dostálkovi a ten rychlou střelou švihem překonal Růžičku – 0:1. Uběhla jen chvíle a druhou branku Jihočechů měl na hokejce Hřebejk, ale domácí gólman si tentokrát poradil.

I domácí hráli v přesile a obrovskou možnost připravil Sýkora pro Rolinka, jeho zakončení však Kváča vyhmátl. Domácí kapitán měl v závěru prvního dějství prakticky totožnou možnost, ale nepochodil ani při pokusu o blafák, budějovický gólman byl moc blízko.

První lajna Pardubic zahrozila také na začátku druhé části, kdy byl ve velké šanci Sýkora. Jeho pravděpodobně gólovou střelu ale zastavil obětavým pádem obránce Mucha. Na druhé straně se k dorážce, a to hned dvakrát za sebou, dostal Vlček, avšak Růžička byl na ledě včas.

Po klidnější mezihře přišlo trochu vzruchu až při českobudějovické přesilovce. Růžička nejprve reflexivním zákrokem zastavil tečovanou střelu Fillmana, následně v ideální pozici netrefil branku osamocený Pajič.

Dynamo postupně zcela přebíralo režii hry, bylo viditelně lepší, ale gólově to nedokázalo vyjádřit. Nutno uznat, že obrana Motoru fungovala spolehlivě a moc puků až před Kváču nepouštěla. Naopak zničehonic mohl druhou branku hostů přidat Čermák, jehož šikovnou teč čapnul Růžička do rukavice. Hra se rychle přelila na druhou stranu a Kváča hbitým rozklekem sebral čistou gólovku Sýkorovi.

Domácí se vyrovnávací branky přece jen dočkali. Do konce třetiny zbývalo pouhých 15 vteřin, když Trončinského ránu ze vzduchu tečoval Tomáš Rolinek a kotouč zapadl do branky. Nic proti regulérnosti nenamítal ani videorozhodčí – 1:1.

Dynamo spřádalo plány na otočení skóre, ale na začátku třetí třetiny muselo vstřebávat veliký šok. V čase 41:09 vymyslel Heřman pozici pro Filipa Vlčka, který svůj kratičký nájezd zakončil mimo Růžičkův dosah – 1:2.

Uběhlo pouze 16 vteřin a hráči Motoru zvedali ruce do vzduchu znovu. Za domácí obranu si najel Tomáš Vak a kotouč napálil přesně do šibenice – 1:3. Budějovice měly luxusní pozici a mohly se zaměřit na bránění dvoubrankového náskoku. Dynamo mělo veliké problémy, aby se prodralo až před Kváču. Obrovskou příležitost jim nabídly dva fauly Motoru a 52 vteřin v pěti proti třem. Sýkorovy dělovky si však cestu do branky nenašly. Pardubice ale měly k dobru ještě zbytek klasické výhody a v ní přece jen Čáslavovu střelu usměrnil do branky tečující Rastislav Špirko – 2:3.

Domácí v roletu zabrzdil faul a České Budějovice si mohly na dvě minuty oddechnout. Pojišťující branku málem vstřelil Novák, po jehož pokusu Růžička chvíli nevěděl, kde je puk. Více než minutu před koncem sáhli domácí ke hře bez brankáře, ale vyrovnat už nestihli. A to ani během 13 vteřin, kdy hráli v šesti proti čtyřem.

Ohlasy po zápasu
Otakar Janecký (HC Dynamo Pardubice): „Nevyšla nám první třetina, ale přesto jsme pak dokázali vyrovnat. Ve druhé části jsme obecně hráli velmi dobře a chtěli jsme na to navázat i ve třetí třetině, ale po vlastních chybách jsme inkasovali dva góly. Pokud nedáme gól v přesilovce pět na tři, tak nemůžeme vyhrát. Sice jsme snížili, ale štěstíčko se od nás odklonilo k soupeři.“

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Dostali jsme se do vedení, ale pak nastal náš klasický barážový scénář, kdy jsme propadli do pasivity, a to zejména ofenzivní. Domácí zaslouženě vyrovnali, ale naše slepené góly rozhodly. Pardubice pak nevyužily přesilovku pět na tři, ačkoliv měly dobré pozice. V závěru sice snížily, ale jednoznačně jim chyběl klid. Rozhodující byl náš kolektivní přístup a také výkon brankáře.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....