Banes Motor České Budějovice
04.02.2017, Denisa Józsová

CEB–LTM 4:5p – Budějovičtí prohráli a zahrávají si s prvním místem v tabulce

V rámci 49. kola přijel na led do budějovické Budvar arény soupeř z Litoměřic. Jihočeši byli první dvě třetiny aktivnějším týmem, ale nedokázali si vybudovat odpovídající náskok. Zápas nakonec dospěl až do prodloužení, ve kterém rozhodl hostující Plášil. Pozitivní zprávou je návrat Luboše Roba, který si připsal jeden gól a asistenci.

Utkání nezačalo ve vysokém tempu, ale domácí hráči byli přece jen aktivnější. První větší šanci zápasu si připsal Tomáš Nouza, který se šikovně uvolnil, ovšem jeho dobrou střelu vyrazil Kacetl mimo tři tyče. Budějovičtí byli stále usazeni v pásmu, jejich útočná snaha nevedla k nebezpečnějším střelám. Asi největší příležitost domácích si připsal Vladimír Škoda. Jeho střela z ostrého úhlu vypadla Kacetlovi a puk se kutálel okolo brankové čáry, za ní však nepřešel. Převahu ve hře mohli Jihočeši využít při přesilové hře. Početní výhoda se ovšem domácím nepovedla a skóre zůstalo nadále nerozhodné. Další dobrou šanci měl Rob, kterého našel nádherný pasem přes celé hřiště Fillman, jeho únik gólem neskončil. Tak udeřili hráči Stadionu. Aleš Pavlas našel volného Miškáře, jehož střelu zvládl Gába vyrazit na horní tyč. Jenže puk si nejrychleji našel Jaroslav Kalla, který bekhendem poslal puk do prázdné brány. Litoměřice šly do kabin s jednobrankovým vedením.

Druhá třetina začala touhou Motoru po vyrovnání. Jihočechům stačila minuta a půl na srovnání. Ján Mucha napálil puk na branku, kde si ho srazil jeden z litoměřických obránců do vlastní sítě. O dalších jedenáct vteřin později vstřelili domácí hráči druhý gól. Novák poslal puk do útočné třetiny, kde si pro puk nejrychleji dojel Filip Vlček, jenž si připsal první branku v budějovickém dresu. Velkou šanci na srovnání měl jeden z Litoměřických, ale po jeho střele předvedl parádní zákrok Gába, který střelu, mířící do prázdné brány, zvládl chytit svou lapačkou. Stadion se poté začal dostávat do hry, ale převahu měli stále Českobudějovičtí. Střelu Pýchy tečoval před gólmanem Vak, jenže teč mířila pouze do tyče. Litoměřickým se ještě podařilo do konce třetiny srovnat. Hosté se dostali do přečíslení tři na dva, Plášil poslal puk na Marka Loskota, jehož jemná teč skončila za zády Gáby.

Litoměřice byly zkraje třetí třetiny lepším týmem, ale ani přes početní výhodu nedokázali vstřelit gól. Budějovičtí po oslabení zase začali přebírat otěže zápasu. Velkou šanci na vstřelení vedoucí branky měl Babka, který dostal skvěle nabito od Škody, ovšem jeho rána z první šla nad branku. Přesto se domácí prosadili. Rob poslal puk na volného Mitche Fillmana, jehož střela od modré zapadla do branky. Litoměřickým stačilo necelých pět minut a bylo vyrovnáno. Po chybě ve středním pásmu se dostal k puku Kalla, předal puk Filipu Stoklasovi, který zvládl přejít přes Čermáka a ranou do šibenice nedal šanci domácímu brankáři. Ale o další dvě minuty později vedl opět Motoru. Luboš Rob vypálil od modré a jeho bombu zastavila až síť v bráně Kacetla. Budějovičtí si situaci zkomplikovali, když se nechal tři minuty před koncem vyloučit Škoda. V přesilovce mě největší šanci Pavlas, ale jeho střela šla těsně vedle. Když hosté nevyužili přesilovku zkusili hru v šesti, kterou dokázali využít. Jeden z litoměřických obránců poslal nahození před bránu, kde ho tečoval Kopta do tyče, ale puk si nejrychleji našel Jaroslav Kalla, jenž poslal zápas do prodloužení.

Prodloužení rozhodli hosté již ve 31. vteřině. Karel Plášil zachytil puk nejspíše na modré čáře, v pohodě si objel jednoho z domácích beků a poslal kotouč do šibenice Gábovy branky.

Ohlasy po zápasu

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „S body z tohoto utkání jsme určitě počítali a hráči si v hlavě nastavili, že to mají v kapse. Jsem velice rozčarovaný. Jak se říká, dobré mužstvo je slyšet. Když jsme ale šli na led, z druhé strany byla hlasitost o poznání silnější. Až takové plejmejkry nemáme, aby se to před play-off uhrálo samo. Hráči se utápí ve svém výkonu. Jestli poslední gól padl z ofsajdu, to rozhodují sudí. Pokud nebylo postavení mimo hru odpískané, hráči musí hrát do poslední chvíle. Kdyby byli nažhavení jako po této situaci stejně i při hře pět na šest, tak jsme prodloužení vůbec hrát nemuseli. Nezlobte se na mě, jsem v emocích, bublá to ve mně...“

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): „Dva body z Českých Budějovic je pro nás výborný výsledek. V první třetině byli domácí aktivnější a my pod jejich tlakem, paradoxně jsme ji ale vyhráli. Poté jsme zaspali začátek druhé periody. Kluky chválím za bojovnost, protože dokázali pokaždé vyrovnat. Nejsme zvyklí na takové přestřelky, a tak pět vstřelených gólů je super. Udrželo nás to v boji o play-off. A pátý gól? Podle kostky to byla hodně sporná situace a já se přikláním k tomu, že to ofsajd byl. Utkání ale řídí tři rozhodčí… Takto sporných branek jsme v průběhu sezony inkasovali tolik, že se to jednou muselo obrátit v náš prospěch. Takový je hokej.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice