Banes Motor České Budějovice
22.10.2006, Karel Psohlavec, Tomáš Zetek

KVA - CEB 1:3 - Jihočeši zpět na vrcholu

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD si připisují další vítězství. Tentokráte uspěli na ledě Karlových Varů. Jihočeši se ujali vedení v polovině zápasu a přidali i druhý gól. Následně ale domácí snížili a až pět minut před koncem musel potvrdit výhru hostů Jiří Šimánek.
Téměř celá úvodní třetina byla ve znamení oboustranně dokonale takticky propracovaného bránění středního pásma. V plném počtu se výrazně prosadil pouze domácí Milan Procházka, kterého úplně osamoceného před Cháberou našel Mudroch. Karlovarský útočník si dokázal brankáře položit, ale v rozhodující chvíli nedokázal puk zvednout nad dobře položený beton.

Milan Procházka vůbec (ne)odehrál hodně smolný zápas. Po chvíli jej totiž u mantinelu nešetrně srazil loktem Kotrla. Utkání skončilo předčasně pro oba hráče. Pro Procházku na nosítkách, pro českobudějovického útočníka trestem do konce utkání.

Dlouhou přesilovku nesehráli energetici špatně. Ve skrumáži několikrát doráželi Kraft s Machuldou, od modré nebezpečně pálil Hanzlík, Pechovu ránu zablokoval odvážný obránce hostí, Dvořák v poslední chvíli zaškobrtnul a místo střely z kruhu se ocitnul na ledě. Minutu před koncem pětiminutové početní výhody ale posledně jmenovaný hráč přehnal důraz a zasáhl nešetrně do obličeje mladého Macháčka.

A rázem se role na ledě vyměnily. Po vypršení zbytku Kotrlova trestu hrály téměř čtyři minuty ve výhodě jednoho muže Budějovice. Ani ony nebyly daleko k úspěchu. Hlavně Hübl s Brabencem kombinovali hodně šikovně a pouze důraznější zakončení a pozorný Sáblík zabránili otevření gólového účtu.

Hned po přestávce opět prověřili výborného Cháberu Západočeši. Tentokrát už ve standardní přesilovce vybruslil od mantinelu až k brankovišti aktivní Skladaný, bekhendem ale neuspěl. Stejně se vedlo i Dobroňovi, jehož příklep od modré musel řešit až zalehnutím před dorážející smečkou energetiků obětavý Vydarený.

S polovinou duelu začali lehce přebírat iniciativu hosté a za svou aktivitu byli i s trochou štěstí hned dvakrát sladce odměněni. Ve 32. minutě nahazoval před branku od modré Milan Toman, před Sáblíkem puk změnil díky doteku domácí hole směr a rozvlnil síť. Po pěti minutách nebezpečně střílel Gřegořek, domácí brankář srazil puk pod sebe a než jej stačil pokrýt, přiřítil se Viktor Hübl a pohotově prostrčil kotouč mezi Sáblíkovými betony.

Karlovarští dokázali snížit rychle. Přesně minutu po druhém gólu se nechal za držení vyloučit Veselý a za dalších deset vteřin se už Energie radovala ze snížení. Domácí pětice vyšachovala Českobudějovické a střelec víkendu Jan Košťál snadno zavěsil nad bezmocným Cháberou. Ještě před druhou sirénou byl hodně blízko vyrovnání Tvrdek. Chrenko šikovně objel branku a naservíroval mezi kruhy ne zcela ideálně pokrytému křídlu čtvrtého útoku. Tvrdek však ani nadvakrát nedokázal za jihočeského brankáře puk protlačit.

Pro třetí třetinu byl dlouho naprosto typický setrvalý karlovarský tlak a také chytrá defenziva a čekání na brejky v podání hostí. Velmi aktivní Kraft jednou pálil přes obránce z kruhů, posléze se svým útočným parťákem Machuldou bojovali v ošemetné skrumáži s nedobytnou hrází jménem Chábera tak dlouho, až jim kotouč odpálil jeden z dojíždějících obránců.

Svou sílu prokázal i kapitán Skuhravý, jenž i se dvěma soupeři na zády dokázal zachytit Košťálovu příhru z rohu, zakončení ovšem dostatečnou přesnost ani důraz mít nemohlo. S blížícím se koncem rostla i odvaha domácích obránců, kteří se nebáli zariskovat a často je bylo možné vidět i před brankou soupeře. Otevřenější dveře do karlovarské defenzívy dokázali trpěliví Jihočeši dokonale využít. V 55. minutě našel na červené čáře Veselý úplně volného Šimánka. Úprk na Sáblíka zakončený dokonale provedeným bekhendovým blafákem dal výsledku definitivní pečeť. A to i přesto, že Karlovy Vary sympaticky nepřestaly bojovat ani ve vlastním oslabení. Pechovu dělovku z kruhu ovšem lapil Chábera efektně do lapačky. Korunu pro krále nedělního večera mladý gólman z jihu Čech nepustil ani v posledních vteřinách duelu.

Ohlasy po zápasu
Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Potýkáme se se zakončením. Dnes nám navíc v první třetině vypadli dva klíčoví útočníci, kteří mužstvo táhnou a na konci druhé třetiny ještě dostal desetiminutový trest Skuhravý. Měli jsme spoustu dorážek, ale všechno jsme trefovali brankáři do břicha a do betonů. Na jeden gól doma vyhrát nemůžeme, v koncovce jsme jaloví."

Milan Kupka (České Budějovice): "Myslím, že k vidění bylo zajímavé a vyrovnané utkání. Tím, že se nám podařilo jít do vedení o dva góly, se domácí dostali pod psychický tlak. Ve třetí třetině jsme hru kontrolovali a vedení si pohlídali."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....