Banes Motor České Budějovice
20.08.2013,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Kladno 2:5

Motor České Budějovice
Dnešek byl pro českobudějovický hokej velmi výjimečný! Začala nové éra místního hokeje. Snad nikdy se nesešlo tolik diváků na obyčejné přátelské utkání. Důvod byl jasný, lidé byli natěšeni na první utkání nového českobudějovického týmu – HC Motor České Budějovice. Představení názvu, loga a dresů obstaral symbolicky kapitán – Aleš Kotalík. A úvod utkání se nesl v pokračující elektrizující atmosféře, která hnala Motor do prvních šancí. A ačkoliv byl prvním zasahujícím brankářem Chábera, skóre otevřel hostující celek. Po faulu na unikajícího Michala Dragouna bylo nařízeno trestné střílení, které poškozený proměnil bekhendovým blafákem pod víko Halmošiho klece. O necelé tři minuty později inkasoval domácí brankář podruhé. Lukáč nahrál na volného Laurise Bajarunse, který přesně doklepl puk u pravé tyče možné budoucí jedničky týmu. Budvar aréna přeci jen měla důvod ke gólové radosti. Antonín Melka se zapíše do střeleckého zápisu jako historicky první střelec nového Motoru. Na konci dvanácté minuty byl po střele Bárty volný u levé tyče a nedělalo mu problém dopravit touš za záda Chábery. Radost publika však netrvala dlouho. Rytíři odpověděli na obdrženou branku hned po třiceti sekundách, když Douderovo střelu tečoval Patrik Machač do protipohybu gólmana Motoru, který byl naprosto bezmocný. I zbytek třetiny se nesl v převaze hostí, ale ti již žádný zásah nepřidali a po první třetině vedli o dvě branky.

Jestli nabídla první třetina zajímavé akce, ta druhá byla o poznání chudší. První vážnější příležitost měl v devětadvacáté minutě Jan Eberle, ale proti tomu se skvělým zákrokem vyznamenal Halmoši. Motor měl dobrou možnost v polovině zápasu. Jáchym pálil od modré čáry, avšak jeho pokus, ani dorážka Kotrly kladenského strážce svatyně nepřekvapila. O minutu později došlo ke střídání v brance Českých Budějovic. Halmoši přenechal svou pozici zdejšímu odchovanci, Ondřeji Bláhovi. Ten se musel činit hned o několik sekund později. Čtyřiatřicátá minuta nabídla šanci Kuchejdovi, jenž se snažil ohrozit Cháberu z ostrého úhlu. Vyražený puk zkoušel ještě Melka baseballovým úderem dopravit do branky Kladna, ale hostující brankář vše zvládl. Na konci třetiny se zcela nehlídán dostal do samostatného úniku Dragoun, ale tentokrát zvítězil Bláha a držel domácí ve hře. Druhé dějství tedy žádnou branku nevidělo.

Pro domácí však úvod závěrečné třetiny nezačal dobře. Neuběhlo ani pětadvacet sekund a Rytíři navýšili své vedení. Podruhé se v utkání prosadil Michal Dragoun, který z levého kruhu po přihrávce Strnada propálil mladého Bláhu. Domácí se přesto snažili s výsledkem něco dělat a i za nepříznivého stavu bojovali o druhý gól. V polovině poslední části sehrál Motor zatím svou nejúspěšnější přesilovku a téměř minutu ohrožoval Cháberu, dokonce i z bezprostřední blízkosti. Bezúspěšně. A hned jak se Kladno dostalo do plného počtu, udeřilo. Střelu Miloslava Hořavy tečoval před Bláhou hostující kapitán, Jiří Kuchler. Českobudějovická aréna, kterou navštívilo 5132 diváků, se ale stále bavila a pomyslný „bůr“ v síti jí nekazil náladu. Do dobrých šancí se často dostávali Kuchejda s Melkou, nicméně Chábera nepřipouštěl své překonání. Za zpěvu oslavných chorálů a bouřlivého potlesku ve stoje však kapituloval sekundu před koncem utkání. Úspěšným střelcem byl Miroslav Třetina a ještě více rozjásal skvělé fanoušky. Ti sice viděli prohru svého týmu, ale náladu jim to nezkazilo. Protože se zrodil nový MOTOR!

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav: Byl to atypický zápas. Pro nás šlo o první herní prověrku. Je 20. srpna, což je strašně pozdě. Po hráčích jsme chtěli určité věci, které splnili. Čekali jsme, že chyby budou, ale v některých chvílích jsme se bojovností soupeři vyrovnali. Do kolen nás občas poslala taková naše naivita.

Fotogalerie
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....