Banes Motor České Budějovice
14.02.2011,

Reportáž ze zápasu: Kometa Brno – České Budějovice 4:2

Motor České Budějovice

Než se všichni fanoušci zvládli vtěsnat do prostoru pro diváky v brněnských hokejových halách dětí a mládeže za Lužnákami domácí Kometa se radovala z prvního vstřeleného gólu. Střelu Romana Juráka vykopl českobudějovický gólman Hrubec pouze na hůl staršího dorostence ve službách brněnské juniorky Jana Bočka, který nic neuspěchal, zpracoval si puk a v klidu ho uklidil do odkryté části českobudějovické brány – 1:0.

Vstřelený gól v první půlminutě zápasu domácí Kometu ještě více nastartoval a Českobudějovičtí nevěděli kam dříve skočit. Z brněnského tlaku si domácí hokejisté vysloužili přesilovou hru po faulu Rouska, kterou v šesté minutě dokázali využít. Jan Káňa si za bránou počkal na Branislava Jankoviče, který si sjel z mezikruží před Hrubce a střelou mezi betony mu nedal žádnou šanci – 2:0.

Tlak Brna pokračoval nadále. Ani Jankovičovi ani Křivohlávkovi se ale jejich šance nezdařily a do hry se pomalu začali dostávat i hosté z jižních Čech. Nabídnutou přesilovou hru po Jurákově faulu však nezužitkovali, a když ani Heřman neuklidil puk do odkryté Barusovy brány, musely se oba celky vydat do kabin k první přestávce za příznivějšího stavu pro Kometu.

Stejně jako první třetina i ta druhá začala poměrně zhurta. Brněnský Jan Křivohlávek byl při svém průniku faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Toho se dle pravidel ujal sám faulovaný, několika náznaky zmátl Hrubce a pohodově zakončil kolem levého betonu do odkryté části brány – 3:0.

Radost ze třígólového náskoku nevydržela domácím příliš dlouho. Po necelých třech minutách od povedeného nájezdu Křivohlávka se hostující celek prosadil z přesilové hry po Štindlově hákování. Hostům se v přesilovce příliš nedařilo, Kometa hrála na oslabení poněkud ofenzivně, čehož využil Lukáš Sumerauer. Po propadnutí brněnské obrany se dostal do samostatného úniku, který zakončil střelou do horní části Barusovy brány – 3:1.

Sumerauerovým gólem skončil gólový příděl pro druhou třetinu, i přesto se měli diváci stále na co dívat. V polovině zápasu zavezl Křivohlávek puk do útočného pásma, několika kličkami oklamal většinu soupeřových bruslařů, vhodný okamžik ke střele ale promeškal a puk spíše jen přenechal budějovickému brankáři. To na druhé straně zvonila za Barusem tyč, když Heřman po svém průniku nedokázal zamířit přesně. Konec druhé části pak nabídl čtyřminutovou přesilovou hru pro Mountfield, ve které Českobudějovičtí svírali celou dobu Kometu v jejím obraném pásmu, díky brněnské obraně a hlavně gólmanovi Barusovi se skóre ale neměnilo.

Ve třetí třetině se na úvodní branku čekalo déle než ve třetinách předešlých. Blízko k ní měl dnes velmi aktivní Heřman, skákavý puk před poloprázdnou brněnskou klecí ale nedokázal zkrotit. V čase kdy se zápas lámal do své poslední desetiminutovky, se budějovický útočník nakonec dočkal. Během další přesilovky Mountfieldu se po Ježkově křižné přihrávce dostal k puku Radim Heřman a jako správný kapitán zvýšil akcie svého týmu na vyrovnání střelou do odkryté brněnské svatyně – 3:2.

Budějovické vyrovnání bylo náhle na spadnutí. Hosté ucítili šanci na body z brněnského ledu a naplno zaměstnávali domácí borce, kteří se s potížemi bránili většinou pouhým vyhazováním puků ze svého pásma. Když už se domácí trenér chystal odvolat svého gólmana a zvýšit tlak svého týmu na maximum, zasadil Českobudějovickým smrtelnou ránu Branislav Jankovič, kterému se proti tomuto soupeři v letošní sezóně výjimečně daří: po několika dorážkách se mu podařilo z bezprostřední blízkosti dotlačit puk za záda Hrubce a připsat si již sedmý gól ze tří vzájemných zápasů proti Mountfieldu. Do závěrečné sirény se již nic dalšího nestalo, domácí si připsali do tabulky další tři body a opět se oddálili sestupové hranici.

Ohlasy po zápasu

Pavel Pazourek (Kometa): My jsme dnes začali dobře a do stavu 3:0 to bylo celkem v naší režii. Pak jsme udělali chybu, obrana za sebou nechala hráče při oslabení, což bylo trestuhodné. To nám trochu vzalo klid. Ve třetí třetině to soupeř stáhl na jednu branku a od té doby jsme hráli špatně. Ale já kluky chápu, když soupeř sníží ze 3:0 na 3:2, tak se nehraje dobře. I díky gólmanovi jsme se z toho vyhrabali a v závěru pojistili výhru. Kluci bojovali, hra trochu skřípala, ale ceníme si toho, že jsme dokázali vyhrát.

Jan Trummer (Mountfield): Nás celou sezónu provází špatné nástupy do první třetiny. To se stalo i dnes, kdy jsme během pár minut prohrávali 2:0. Pak jsme tu hru dokázali srovnat, od druhé třetiny jsme soupeře chvilkami přehrávali. Jako klíčový moment vidím, že za stavu 3:1 jel jeden z našich hráčů sám na branku a trefil jen tyčku. Druhým důležitým momentem byla nevyužitá čtyřminutová přesilovka. Ve třetí třetině jsme si vytvářeli tlak, vyrovnat se však nepovedlo a v závěru nám soupeř odskočil na dva góly.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....