Banes Motor České Budějovice
09.10.2010,

Reportáž ze zápasu: Liberec – České Budějovice 6:7p

Motor České Budějovice
Do zápasu se lépe nastartovali hosté a v úvodu utkání severu proti jihu byli aktivnějším celkem. Jejich aktivita vyústila v branku už v osmé minutě v přesilové hře. Bárta našel přihrávkou zpoza branky Bohumila Svobodu a ten pod Blažkem poslal puk do branky – 0:1.

České Budějovice branka ještě více nabudila a druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat. Při další přesilové hře, kdy Žďárský seděl na trestné lavici, si Jiří Bárta vyměnil ve středním pásmu touš s Trummerem a sám proti Blažkovi zavěsil nad jeho rameno – 0:2. Zkorigovat stav zápasu mohl Psota, ale své pěkné sólo přes celé kluziště nedotáhl k severočeské dokonalosti. Po zbytek periody už se nehrál příliš pohledný hokej a nějaká zajímavá šance by se hledala jen těžko.

Po jedenácti vteřinách od klaksonu zahajující druhou třetinu se mohl opět měnit stav. Liberecká obrana ve středním pásmu chybovala a Trummer vyslal do sóla Svobodu. Budějovický forvard si položil Blažka a už zvedal ruce nad hlavu. Jenže liberecký brankář famózně vyškrábl puk holí a oslava třetí branky se nekonala. Aktivita hostů pokračovala a na uklidňujících 3:0 mohla zvýšit dvojice Salák – Bílek, ale gólman Tygrů chytil puk mezi betony. Jihočeské neproměnování šancí bylo potrestáno v sedmadvacáté minutě. Psota rozjel perfektní akci podél mantinelu, protáhl se až před Podskalského, který vyrazil jeho zakončení na hranici brankoviště, a dojíždějícímu Romanu Pálkovi stačilo trefit horní polovinu branky – 1:2. Psota poté vybídl ještě ke skórování Dlouhého, ten ale netrefil prázdnou branku Mountfieldu. O pár minut později naskočil za obranu Budějovic z trestné lavice Michal Beránek a své sólo zakončil střelou nad vyrážečku - 2:2.

Stav zápasu se podařilo Bílým Tygrům otočit už za pět minut. Klíma si prohodil puk se Psotou a před brankou našel najíždějícího Michala Beránka, který vstřelil svou druhou branku v zápase – 3:2. Sotva ale dozněla liberecká radost, ujal se Svoboda za Blažkem puku, nahrál před něho a Jiří Bárta zametl puk do severočeské svatyně – 3:3. Liberec mohl jít do vedení v následující početní převaze, ale chyboval a Jihočeši to potrestali. Svoboda v situaci 2 na 1 vyzval ke skórování Davida Bílka a puk se třepotal pod horní tyčkou – 3:4.

Největší gólové dostihy si ale nechali hráči sobotního klání na třetí periodu. Liberečtí rozjeli v čase 42:37 pekelné kolotoče za Podskalským a Nikita Špakov zakončil po přesné přihrávce Beránka do prázdné branky – 4:4. Na trestnou lavici se poté vydal Švec a po dvaatřiceti vteřinách se zase pakoval na svou střídačku. Pálek vypálil od modré, hostující brankář jeho pokus vyrazil před sebe, kde už číhal Marek Langhammer, který pohodlně zasunul touš za červenou čáru – 5:4. Na trestnou pak rozhodčí poslal Jandejska a i Plutnara, jenž zbytečně fauloval Trummera a jeho faul ho měl za okamžik mrzet. Budějovice ostřelovaly Blažka, ale ujal se až pokus Tomáš Prokopa od modré, který zaplul k pravé podještědské tyči – 5:5. Plutnar si nakonec svůj dvouminutový trest „nevychutnal“ celý, protože Jihočeši zužitkovali i přesilovou hru 5 na 4. Plášil vypustil bombu od modré, liberecký gólman jí musel vyrazit před sebe, kde už měl hokejku na ledě Bohumil Svoboda a poslal pohodlně puk po zemi k tyči – 5:6. Bárta mohl následně navýšit náskok na rozdíl dvou branek, ale jeho střela jen prosvištěla kolem helmy Blažka.

Dvanácté branky v zápase se diváci ve Svijanské aréně dočkali přesně uprostřed třetího dějství a opět to bylo v přesilové hře. Při trestu Hájka napřáhl od modré Jandejsek, Podskalský vyboxoval jeho dělovku na hůl Matěje Psoty, který opět srovnal stav zápasu – 6:6. Po třech bodech toužili v závěru zápasu možná více hosté, protože se neustále tlačili do zakončení a aktivní byla zejména trojice Trummer, Bárta, Svoboda. Nicméně další branka už nepadla, a tak následovalo prodloužení.

V jeho úvodu našel Špakov Slavíka, ale ten z vrcholu kruhů nenašel gólový recept na Podskalského. Šance tak přišla i na druhé straně. Liberec propadl ve středním pásmu a na Blažka se řítil Salák. Gólman Bílých Tygrů vyrazil puk pouze před sebe, kde už přijížděl Luboš Rob a střelou pod víko vystřelil bonusový bod Českým Budějovicím za výhru 6:7.

Ohlasy po zápasu
Jan Zachrla (Liberec): „Dnes jsme si nezasloužili vyhrát. Pokud si kluci budou myslet, že jsou mistři světa a primadony, tak z nich nikdy nic nebude. Jsem z dnešního utkání hodně zklamaný. Budějovice dnes byly bojovnější a disciplinovanější než my. Dostali jsme spoustu branek v oslabení a bohužel takhle se nedá hrát.

Jan Trummer (České Budějovice): „Vzhledem k tomu, že máme hrozně mladý tým, tak si dokážeme vždy dobře rozehrát utkání. Vždycky se dostaneme do nějakého vedení, ale pak se dostaneme zase do nějaké fáze, kdy podceníme trochu soupeře. Místo toho, abychom si výsledek hlídali, tak něco vymýšlíme. Soupeř pak naše chyby potrestal a nakonec i zápas otočil. My jsme se sice dokázali zase zvednout a výsledek otočit. V závěru bylo hodně přesilových her a výsledek se přeléval z jedné strany na druhou. V prodloužení jsme byli šťastnějším týmem.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....