Banes Motor České Budějovice
21.09.2002,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Slavia Praha 4:2

Motor České Budějovice
Klíčovou postavou zápasu se stal znovu brankář Kubeš, který zlikvidoval 32 slávistických ran. Domácí vinou zbytečných faulů odehráli v úvodní části osm minut v oslabení a Slavia se tak pro podstatnou část prvé třetiny nastěhovala před Kubešovu branku. První větší šanci si slávisté vytvořili právě v přesilové hře, kdy v 6.minutě vypálil tvrdě Šulc, ale brankář Kubeš poprvé zaúřadoval lapačkou. Jestliže první přesilovka hostů oplývala nebezpečností, v té druhé nejenže nedokázali pražané ohrozit branku, ale dokonce inkasovali. Novotný získal puk, poslal ho na rozjetého Mrkvičku, jenž si precizně provedeným blafákem vychutnal Hladiše - 1:0. V čase 12:01 se na dvě minuty rozloučil s ledem Macháček a za 19 vteřin ho následoval Šulčík. Slavia sice roztočila kolotoč šancí před Kubešovou brankou, ale ten znovu zářil. Už se zdálo, že domácí přežijí oslabení bez úhony, jenže v 15.minutě získal puk Staněk, položil si Žlůvu a tváří v tvář Kubešovi se nemýlil. O tři minuty později se naskytla možnost početní výhody i Jihočechům a ti ji hned po 12 sekundách využili - to si všiml volně ležicího kotouče Formánek a nezaváhal. Hosté však nečekali na vyrovnání dlouho. Šindel dojel zdánlivě ztracený kotouč a z ostrého úhlu nachytal Kubeše na švestkách - 2:2.

Druhá třetina se odvíjela ve značně poklidném tempu, ačkoliv domácí měli opticky ze hry více. Hned tři minuty po začátku prostřední části nečkaně nastřelil tyčku Šulčík. V polovině utkání se málem potvrdilo známé "nedáš-dostaneš". První budějovický útok rozebral obranu a zasypal Hladiše třemi ostrými ranami. Nakonec však málem sám inkasoval, protože rychlou souhru Slavie zakončil Borovanský, ale Kubeš se znovu nenechal zaskočit. Dlouhé nezáživné minuty pak ukončil nepochopitelný zkrat slávistických obranců, kdy namazali do vyložené šance Formánkovi, který při blafáku selhal. Celá akce měla nečekané vyústění, když hostující Šulc raději posunul branku, než aby nechal budějovické pokračovat v útočném reji, a odkráčel na trestnou lavici. Jihočeši sehráli přesilovku velmi dobře, ale nakonec z ní rezultovala pouze tvrdá rána Žlůvy do výstroje gólmana Hladiše.

Do třetí části sice hosté vstoupili se snahou rychle strhnout vedení na svou stranu a skutečně úvodních deset minut zatlačili budějovické před branku Kubeše. V 50.minutě už zvedal ruce nad hlavu velmi aktivní Červenka, ale Kubeš se vytáhl a zachránil tak svůj tým od pohromy. Za další dvě minuty se před něj protáhl vysoký Morava, avšak i jeho dokázala nová opora domácích vychytat. Rozhodnutí přišlo hodně nečekaně - od mantinelu vybruslil Šulčík a bekhendem zaskočil v čase 55:58 brankáře Hladiše. Slavia chtěla zápas alespoň zremizovat, jenže se o tuto šanci sama připravila. 25 vteřin po vedoucí brance najel do brankáře útočník Kukla a rozpoutal tak potyčku, za kterou spolu s Kubešem vyinkasoval dvouminutový trest. O necelou minutu později hosté dost neohrabaně střídali a poslali se tak do tří. Skvěle sehranou přesilovku zakončil po vynikající Muchově přihrávce do prázdné branky Korbela - 4:2. Slávisté se pokusili o nemožné a v čase 58:34 zahájili power-play. Možná by se jim i podařilo dát gól, ale to by nesměl v budějovické brance stát Kubeš. Domácí se tak po tuhém boji dočkali zasloužených tří bodů.

Ohlasy po zápasu
Vladimír Caldr (Č.Budějovice):Dnes jsme vyhráli zaslouženě. Slavia měla dobrou první třetinu, kdy jsme byli, možná někdy i neprávem, hodně vylučováni, ale jinak jsme byli lepším týmem. Třetí třetina byla hodně nervozní a křečovitá a dala znovu vyniknout Kubešovi.
Martin Pešout (Slavia): Utkání se rozhodlo v úvodní části, kdy jsme byli jasně lepší a domácí prakticky ze dvou šancí dali dva góly. Třetí třetina byla z naší strany hodně nervozní a hodně nás srazila situace ze 46.minuty, kdy jsme neproměnili jasnou šanci...
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....