Banes Motor České Budějovice
24.09.2009,

Reportáž ze zápasu: Kometa Brno – České Budějovice 1:5

Motor České Budějovice

Domácí začali utkání ve velkém stylu, už ve druhé minutě měli nakročeno k vedoucí brance, jenže po střele Chudého trefil dalším pokusem Kousalík jen tyč! A tak se ke slovu dostali hosté a jejich slovo bylo gólové. Z rychlého protiútoku dal branku Budějovic David Bílek, který z blízkosti prostřelil Klimeše po ledě – 0:1. Vzápětí to byl opět Mountfield, který mohl hýbat s brankovým stavem. Švec s Robem jeli dva na jednoho, prvně jmenovaný adresoval Robovi přihrávku, a následná střela se odrazila od břevna do tyče a mimo bránu! V další velké příležitosti se ocitl úplně sám před brankářem Bílek, ale Klimeš ho vychytal.

V šesté minutě se znovu rozezvučela branková konstrukce, Vágner nastřelil svým pokusem od modré pravou tyč! Na branku tedy Kometa stále čekala. Velmi blízko k ní měla ve dvanácté minutě, to byl totiž v samostatném úniku zahákován Lamač a rozhodčí nařídil nekompromisně trestné střílení. K nájezdu se postavil Zbořil, ale jeho klička do bekhendu byla přetažená a zakončení tak skončilo mimo bránu. Poté, co se první třetina nachýlila přes svoji polovinu, přišly dvě šance na obou stranách. Nejprve střílel z levého kruhu tvrdě Krcho, ale Klimeš si dobře vyjel a pokus budějovického útočníka zlikvidoval. Na druhé straně pak Dvořák lapačkou bravurně vychytal Lamače.

Druhou část načali hosté v podstatě stejně jako tu předchozí – druhou vstřelenou brankou. Josef Krcho se dostal v přesilovce po Bílkově akci k puku a zavěsil pod víko – 0:2. V osmadvacáté minutě už to bylo o tři branky. Jan Salák našel na modré Emila Švece a ten tvrdou střelou z vrcholu levého kruhu překonal Klimeše – 0:3. Zpátky do utkání se však vrátili domácí poměrně brzy. Necelé tři minuty po třetím inkasovaném gólu využila Kometa dvojnásobnou přesilovou hru. Adam Zbořil vybídl svojí přihrávkou na modrou ke skórování Michala Antonína, který si kotouč trochu potáhl a střelou na Dvořákovo rameno snížil – 1:3.

Brankové příležitosti přicházely i nadále. Pár vteřin po vstřelené brance trefil v nadějné příležitosti Chudý jen rameno Dvořáka. Hosté kontrovali. Po Sálakově přihrávce jel na brankaře Švec a jeho střela skončila těsně vedle brány. Druhé dějství už více branek ani šancí nepřineslo. Přineslo ale celkem deset vyloučení, což byla skoro polovina z celkového počtu rozdělených trestů.

Začátek závěrečné části přinesl v dnešním utkání již obehranou písničku. Budějovice opět rychle skórovali. Emil Švec si vybruslil od mantinelu a z levého kruhu s pomocí tyče dostal kotouč do sítě – 1:4. Můžeme s jistotou říct, že tyto brzké nástupy hostů na začátku každé třetiny v podstatě rozhodly zápas. Již tak pohodlný tříbrankový náskok si pak Mountfield pojistil ještě pátou brankou. Prosadil se David Bílek, který v dvaapadesáté minutě překvapil Klimeše vyjetím zpoza brány a s tečí o brankařovu výstroj skončil puk v bráně – 1:5.

Brno se i přesto nevzdávalo. Antonínova střela od modré v pětapadesáté minutě trefila Dvořáka do masky a od ní se kotouč odrazil do břevna. Jenže i Budějovičtí byli stále aktivní. Břečkovu střelu od modré před brankářem zachytil Salák, ale kotouč nedokázal dopravit do sítě, mířil z blízka mimo. Na konečném výsledku se tedy už nic nezměnilo a Kometa podlehla Českým Budějovicím 1:5.

Ohlasy po zápasu

Jan Konečný (HC Kometa Brno): Dneska to byl náš první domácí mistrák. Začali jsme bohužel velice špatně. Kluci byli nervózní, i když nevím z čeho. Od desáté minuty jsme začali šlapat, ale nepodařilo se nám za stavu 0:1 proměnit trestné střílení. Také kvůli tomu jsme šli do druhé části s jednobrankovou ztrátou. Začali jsme ji lépe než tu první, ale opět se nám nepodařila vstřelit branka. Potom jsme měli hodně vyloučených a inkasovali další branky, ale i přes to jsme se do zápasu dokázali vrátit, když jsme snížili na 1:3. Šanci jsme pořád měli, ale holt už jsme nezvládli závěr té poslední části. Soupeř byl trošičku fyzicky vyspělejší. My musíme zapracovat na koncovce a více se tlačit do brány. Hlavně musíme začít hrát od prvního střídání, dát branky, chytit se a dostat se z toho.

Mgr. Radek Ťoupal (HC Mountfield): Pro nás to byl důležitý zápas, protože jsme ve druhém kole prohráli na Spartě. Díky tomuto vítězství jsme se znovu vrátili na vrchol tabulky. Opět se projevila vysoká vyrovnanost našeho kolektivu, protože všechny tři pětky můžou rozhodnout zápas. Tomu vděčíme také díky tomu, že můžeme využít i hráče z našeho B-mužstva. Určitě to bylo kvalitní utkání. Možná ten zápas trošku ovlivnila neproměněná penalta Komety na začátku zápasu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....