Banes Motor České Budějovice
15.11.2008,

Reportáž ze zápasu: České Budějovice – Sparta Praha 5:4

Motor České Budějovice
Do zápasu vstoupila lépe Sparta. Začátek utkání byl ve znamení krásných sparťanských kombinací a bránění domácího mužstva. Pak začali sparťanští hokejisté faulovat a domácí se dostávali stále více do hry. První a hodně důležitý gól dali domácí. Stalo se to při přesilové hře pět na čtyři, když rozhodčí signalizoval další trest pro hostující mužstvo. Při závaru v brankovišti dorážel puk do branky Emil Švec. Přestože byl domácí hráč v brankovišti, rozhodčí branku uznal. Hosty gól naštval a domácí povzbudil. Ještě v pokračující přesilové hře se puku za brankou hostů zmocnil David Bílek, objel branku a zasunul puk do branky. Od té chvíle byli domácí páni na ledě a sparťané spíše diváky. Domácí dostali chuť a ukazovali, že i oni umějí hrát pěkný hokej s množstvím kombinačních akcí. V 15. minutě zápasu domácí opět udeřili. Puk v útočném pásmu vybojoval Emil Švec, nádherně ho předložil Josefu Krchovi a ten prostřelil brankáře hostů. Domácí stále neměli dost a kuli železo dokud bylo žhavé. Příležitost měli při přesilové hře pět na tři, která trvala více než minutu a půl, ale naložili s ní prachbídně. Téměř se nedostali do útočné třetiny. Nakonec, když už běžela poslední minuta a zbývalo pár vtěřin do konce trestu hostujícího hráče, přihrál Luboš Rob na Josefa Krcha a ten svým druhým gólem stanovil výsledek první třetiny 4:0! Za bojovnost a pěkné kombinační akce si domácí vedení zasloužili.

Hned v první minutě druhé třetiny se při vlastním oslabení dostal v útočném pásmu k puku opět agilní Krcho, ale brankář hostů se předvedl dobrým zákrokem. Začátek třetiny byl ve znamení domácích. Velkou šanci si vytvořili při přesilové hře ve 26. minutě, kdy před obráncem Ťoupalem zela odkrytá část branky, ale jeho střela nebyl přesná. Ještě v pokračující akci trefil Luboš Rob tyčku sparťanské klece. Pak se již aktivity ujala Sparta a nepustila otěže zápasu až do konce ze svých rukou. První gól dala Sparta přesně v polovině zápasu při přesilové hře. Rozhodčí jej pro posunutí branky neuznal. Ještě stále při té samé přesilovce se už Sparta dočkala první branky. Hostující útočník napodobil Bílka, také objel branku a zasunul puk pod brankářem Gábou. Ten předváděl tradičně skvělé výkony, který byly podpořeny dobrou obranou hrou celého mužstva. Domácí byli stále pod tlakem, ale podařilo se jim jednou udeřit. Po dobré práci puk vybojoval Luboš Rob a krásnou střelou vymetl růžek branky. Celkově byla ve druhé třetině Sparta lepší.


Od začátku třetiny šla Sparta za cílem vyrovnat stav zápasu a nedala domácím vydechnout. Ti prakticky celou třetinu jen bránili. Už ve 43. minutě se dostala Sparta do rychlého přečíslení dva na jednoho a dala gól. Ten byl dosažen nohou, ale rozhodčí jej uznal. Hůře mohlo být už v jedenácté minutě, kdy měla Sparta opět přečíslení dna na jednoho. Prudkou střelu sparťanského útočníka chytil skvělý Gába. Ovšem hned za minutu už Sparta dala branku po krásné akci. Vyhraná buly, útočník se rozjede s pukem a přihrává na druhou stranu na úplně volného hráče, který trefuje odkrytou část branky. To byl pro Spartu pokyn k ještě většímu úsilí. Ve chvíli, kdy se domácí dostali k puku v útočném pásmu fauloval Dlugoš a Sparta měla možnost přesilové hry. Domácí se bránili statečně až do chvíle, kdy při srážce dvou hráčů, dostal Krcho trest ve hře. Přesilovku pět na tři bránili domácí srdnatě, ale Sparta přeci jen ukázala svoji sílu a při rychlé kombinaci dokázala dát kontaktní gól. Navíc dohrávala do konce zápasu o jednoho muže v poli silnější. Kupodivu Spartě už docházeli síly a domácí si dokázali konec zápasu už pohlídat zkušenou hrou a do další šance už hosty nepustili. Konečná stav 5:4 pro domácí znamená již letošní druhé vítězství nad velice silným soupeřem. K vidění byl velmi kvalitní zápas. Měl všechno co mají takové zápasy mít rychlost, bojovnost, tvrdost, nasazení, pěkné branky a napětí až do konce zápasu. Rozhodně se bylo na co dívat a mužstvo se předvedlo v nejlepším světle.

Ohlasy po zápasu
Bedřich Pastyřík, trenér HC České Budějovice: Dobrý výkon jak v obranných tak i v útočných řadách podpořený vynikajícím výkonem brankáře, mužstvo poprvé splnilo všechny taktické, fyzické a psychologické nároky při takto vedených zápasech.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....