Banes Motor České Budějovice
11.10.2008,

Reportáž ze zápasu: Kometa Brno – České Budějovice 3:2p

Motor České Budějovice

Utkání začalo lépe pro hráče Českých Budějovic, když hned v první minutě vstřelili první branku zápasu. Lukáš Sedlák ještě domácího Baruse překonat nedokázal, ale odražený puk za gólmanova záda propasoval s notnou dávkou štěstí bekhendovou střelou mezi betony Jakub Babka. Domácí mohli odpovědět v páté minutě, ale Lesonický samostatný únik kvůli špatné kličce nedokázal proměnit. Na této akci byla zajímavá zejména přihrávka, nebo spíše vyhození, domácího brankáře Baruse, kterou Lesonický zachytil na modré čáře před útočnou třetinou. V zápětí jeli dva na jednoho domácí Bilčík s Crhákem, ale budějovický obránce si dobře hlídal Crháka a tak Bilčík musel střílet. Jeho střela už byla dost z úhlu a brankář Bláha si s ní bez problému poradil. V čase 7:54 už hráči Komety dokázali vyrovnat. V přesilové hře se prosadil Tomáš Dujsík, jenž si dobře najel na odražený kotouč z klubka hráčů stojících před Bláhou. Střela do prázdné brány pro něj nebyla těžkým oříškem. V početní výhodě zahrozili i hráči Budějovic, když Předota přízemní střelou od modré čáry trefil pravou Barusovu tyč. Po polovině první části hezky sehráli přečíslení tři na dva hráči Budějovic, ale z druhé vlny najíždějící Sedlák nedokázal Baruse prostřelit. Hosté hráli hodně aktivně a málem se dočkali druhého gólu, když Švihálek střílel do odkryté klece. Skvělým skokem se ovšem blýskl Barus, jenž tak Švihálkovi pokazil gólovou radost. Hráči Mountfieldu nakonec stejně odcházeli do šaten s jednobrankovým vedením. Zasloužilo se o to útočné trio Přibyl, Zvoník a skórující Tomáš Rousek. Tito tři hráči vlétli do útočného pásma velkou rychlostí a postupně všichni stříleli v rychlém sledu. Na poslední Rouskovu dorážku už byl Barus krátký.

Po dvaceti vteřinách druhé třetiny střílel hezky brněnský Maša, ale jeho střelu vyrazil Bláha betonem mimo hrací plochu. Do přečíslení dva na jednoho se následně dostali domácí Crhák s Lesonickým. Crhákovi se podařilo přes Prokopa přihrát na druhou stranu Lesonickému, kterého ale Prokop zahákoval a za cenu dvouminutového trestu tak zabránil možné Lesonického gólové střele. Před polovinou zápasu se do přečíslení dva na jednoho dostali znova domácí hráči. Tentokráté si na hostujícím obránci vylámali zuby Maša s Prokešem, jehož střelu obránce srazil vysoko nad bránu. Hráči Komety hráli nadále velice aktivně, ale žádnou velkou šanci si nedokázali vypracovat. Ze svého tlaku si vynutili jen další vyloučení budějovického hráče. Ihned poté co se hosté ubránili, se dalším famózním zákrokem prezentoval domácí brankář Barus, jenž rychlým přesunem od jedné tyče ke druhé zlikvidoval Přibylovu střelu. V polovině zápasu si budějovický Sedlák hezky poradil s Krejčiříkem, dokonce dokázal i slušně vystřelit, ale jeho střelu ukázkovým semaforem zlikvidoval Barus. Na samostatnou akci Sedláka navázal domácí Maša, jenž se prokličkoval přes celé hřiště, ale i jeho snaha skončila na výborném brankáři, tentokráté Bláhovi. Tři minuty před koncem druhé části nedokázali početní výhodu zužitkovat hráči Budějovic, když si po Švihálkově střele s dalšími dvoumi dorážkami poradil ve velké formě chytající Barus. Domácí ještě těsně před koncem prostření třetiny dostali hráče Mountfieldu pod tlak, ale bylo z toho jen další vyloučení na straně Českých Budějovic. Ve druhé třetině tak gól i přes nemalé šance obou týmů nepadl.

Výhodu přesilové hry si tak přenesli hráči Komety na začátek třetího dějství, ale Maša, jenž si bravurně vybruslil zpoza brány před gólmana Bláhu gól vstřelit nedokázal. Do další akce domácích zpoza brány se zapojil opět Maša, který tentokráté žabičkou hledal z mezikruží najíždějícího Touška. Hostující obránce mu však stihl přizvednout hokejku a zabránit tak velmi nebezpečné střele z těsné blízkosti. Hráči Komety kontrolovali tempo hry a jen díky vlastní chybě nabídli soupeři šanci. Koukal v obranném pásmu špatně rozehrál a namazal Budějovickým k okamžitému přečíslení dva na jednoho. Domácí obránce však svoji velkou chybu napravil parádním obranným zákrokem, když dva útočníky Budějovic vůbec nepustil do zakončení. Velkou šanci hráčů Brna zlikvidoval efektním semaforem Bláha, jenž si tak poradil s neméně efektní střelou z mezikruží najíždějícího Crháka. Psal se čas 51:20 a domácím se konečně povedla vstřelit tolik kýžená vyrovnávající branka. Jakub Touška se zachoval jako správný vůdce a vzal zodpovědnost na sebe. Po vyjetí zpoza brány se obtočil kolem hostujícího obránce a na následnou střelu do horní části brány už nestačil bezmocný Bláha zareagovat. Domácí se mohli krátce nato dostat dokonce do vedení. Maša v oslabení dobře přečetl rozehrávku českobudějovických obránců a ujížděl do souboje čelo na čelo s brankářem Bláhou. Hezky naznačil rameny kličku a ihned vystřelil do prostoru mezi betony brankáře hostí. Bláha své betony ovšem stihl včas sklapnout a Mašovi tak nezbylo nic jiného, než jen neštastně zvednout hlavu směrem vzhůru. Od této chvíle začali oba týmy hrát stylem top nebo trop. Kometa i Mountfield chtěli vstřelit před koncem třetí části rozhodující gól. Budějovický Přibyl střílel z kruhu švihem jen těsně vedle pravé tyče Barusovy brány. Svoji střelu se ještě po odrazu od mantinelu snažil dorazit, ale kotouč mu přeskočil hůl. Mašova následná hezká akce skončila nedovoleným zákrokem hostujícího Zvoníka, který tak v čase 57:24 nabídnul Kometě dobrou příležitost k rozhodnutí zápasu. I když domácí dostali hráče Českých Budějovic pod velký tlak, gól už se jim do konce základní hrací doby vstřelit nepodařilo.

V prodloužení začali oba soupeři velmi opatrně a hrálo se zejména ve středním pásmu, kde se bojovalo o každý kotouč. V čase 61:40 ale za brankou budějovického Bláhy chyboval jeho spoluhráč. Toto zaváhání využil Ivo Crhák, který mu kotouč odebral a pohotově vyjel před bránu, kde si dokázal položit brankáře a do horní poloviny brány nasměroval pro dnešek rozhodující střelu. Kometě se tak podařilo otočit průběh utkání a získat jeden bod navíc.

Ohlasy po zápasu

Milan Vlk (HC Kometa): Oproti včerejšku se nám střelecky tolik nedařilo. Nedali jsme nějáké tři, čtyři samostatné nájezdy. Každopádně od druhé třetiny to byl velmi kvalitní výkon. Jsem rád, že nedošlo na nájezdy, protože nevím, jak by to tam dopadlo.

Karel Soudek (HC Mountfield): Samozřejmě jsme zklamaní, protože jsme nevyhráli. Šancí jsme měli dost, ale bohužel nemáme koncové hráče, kteří by to proměnili. No a v závěru po naší hloupé chybě jsme soupeři připravili šanci, kterou proměnil.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....